Η ΑΕΚ αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτοιμη για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ – δεν ήταν έτοιμη ούτε αγωνιστικά, αλλά ούτε και γενικότερα. Μια ομάδα μπορεί να κάνει κακές εμφανίσεις στον όμιλο: ποτέ το να διακριθείς σε αυτόν δεν είναι εύκολο. Δεν επιτρέπεται όμως να χάνει πάντα με τον ίδιο τρόπο: όταν αυτό συμβαίνει αποτελεί απόδειξη ανημποριάς. Η ΑΕΚ έχασε τα τέσσερα από τα πέντε ματς που έχει δώσει μέχρι τώρα με τον ίδιο τρόπο: έπαιξε παθητικά άμυνα, όσο και όπως μπορούσε, για ένα ημίχρονο και κατέρρευσε στην επανάληψη αδειάζοντας από ενέργεια και μένοντας χωρίς λύσεις: σχεδόν κανένας από τους παίκτες του πάγκου δεν είχε εμπειρία ευρωπαϊκών διοργανώσεων κι αυτή έλειπε και από τους παίκτες που αποκτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Ο Πόνσε, ο Αλεφ, ο Οικονόμου, ο Μπογέ, ο Αλμπάνης, ο Γιαννιώτας ματς ευρωπαϊκών διοργανώσεων είχαν δει μόνο στην τηλεόραση. Κατά τη γνώμη μου οι παίκτες της ΑΕΚ έδωσαν τα πάντα: έχασαν κάθε φορά μένοντας από δυνάμεις γιατί το επίπεδο ήταν υψηλό. Για τις όποιες αδυναμίες τους δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς: έκαναν το καλύτερο που μπορούν.

Ντροπή

Δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο και για τα υπόλοιπα. Δεν είναι ντροπή να χάνεις από την Μπάγερν, τον Αγιαξ ή ακόμα και από την Μπενφίκα, μολονότι έπαιζες ένα ημίχρονο με παίκτη παραπάνω – μπορεί να συμβεί. Ντροπή είναι να έχεις τιμωρηθεί στους δυο από τους τρεις αγώνες που διοργάνωσες. Η ΑΕΚ είχε πέσει στα μαλακά για τις ρίψεις βεγγαλικών και τα καπνογόνα που άναψαν στο ματς με την Μπάγερν και θα ‘πρεπε να φροντίσει η διοργάνωση του αγώνα με τους Ολλανδούς να είναι άψογη – πόσω μάλλον όταν τη Δευτέρα είχαν γίνει και επεισόδια μεταξύ οπαδών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η εταιρεία ΑΕΚ έπρεπε να έχει χτυπήσει καμπανάκια συναγερμού στην Ελληνική Αστυνομία, ζητώντας της την καλύτερη περιφρούρηση του γηπέδου: αν το έκανε, θα ‘πρεπε να είναι ακόμα περισσότερο πειστική. Ρίψεις μολότοφ και φωτοβολίδων σε ματς του Τσάμπιονς Λιγκ είχαμε να δούμε χρόνια. Επίσης χρόνια είχαν να καταγραφούν τραυματισμοί οπαδών εντός του γηπέδου και χρόνια είχαμε να δούμε είσοδο οπαδών με ντου και χωρίς εισιτήρια. Αλήθεια ήταν δύσκολο να τοποθετηθούν οι οπαδοί του Αγιαξ στο πάνω διάζωμα του ΟΑΚΑ, όπως αυτοί της Μπάγερν π.χ., ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τους οργανωμένους της ΑΕΚ; Αν δεν έγινε για να μην ανοίξουν κάποιες θύρες και να μην πληρωθούν πενήντα ακόμα άτομα της εταιρείας σεκιούριτι πολύ φοβάμαι πως η αμέλεια αυτή θα πληρωθεί ακριβά.

Διαφθορά

Ακόμα κι αν τα επεισόδια έγιναν εξαιτίας κάποιου κακού σχεδίου της Αστυνομίας, μοιάζει ωστόσο απίστευτο ότι η ΑΕΚ επέτρεψε να μπει και να μείνει για μισή ώρα εκτεθειμένο σε τηλεοπτική προβολή ένα τεράστιο πανό που κατηγορούσε την UEFA γιατί δεν τιμώρησε την Παρί και τη Μάντσεστερ Σίτι για παραβάσεις του Financial Fair Play (!), αποκαλώντας αυτή και τη FIFA κέντρα διαφθοράς. Και μόνο η ύπαρξη του συγκεκριμένου πανό είναι λόγος τιμωρίας και η τιμωρία, αν υπάρξει, δεν θα είναι άδικη: το να κατηγορούν την UEFA για θέματα Financial Fair Play οι οπαδοί μιας ομάδας που κάποτε μπήκε στο άρθρο 44 και στη συνέχεια έφτασε μέχρι την Γ’ Εθνική για να μην πληρώσει τα χρέη της είναι τουλάχιστον κωμικό. Οταν χθες ρώτησα πώς αυτό συνέβη, μου απάντησαν ότι «τα συγκεκριμένα παιδιά ακολουθούσαν την ομάδα στα χωράφια της Γ’ Εθνικής και ως εκ τούτου έχουν κάποια δικαιώματα παραπάνω». Το καταλαβαίνω αλλά μου μοιάζει ότι τα «παιδιά» απέκτησαν και ένα δικαίωμα που κανείς δεν τους έδωσε: να διαλύσουν την ομάδα!

Είδηση

Η ΑΕΚ είναι τυχερή γιατί ο παρατηρητής του αγώνα, ο Αυστριακός Μπέρναρντ Νιούχολντ, είναι μάλλον καλοπροαίρετος άνθρωπος, αλλά θα ‘ναι δύσκολο να έχει σημειώσει λιγότερα από όσα είδαν τα μάτια του. Είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για το μέγεθος της τιμωρίας: σίγουρα όλοι θα πέσουν και στον γενικό γραμματέα της UEFA Θόδωρο Θεοδωρίδη, που όμως δεν έχει κανένα λόγο στα πειθαρχικά όργανα. Μια τιμωρία έδρας είναι αρκετά πιθανή και μπορεί να κάνει πιο δύσκολη υπόθεση την πρόκριση της ομάδας του χρόνου το καλοκαίρι στους προκριματικούς γύρους όπου θα πάρει μέρος, αν βγει στην Ευρώπη. Αλλά αυτό είναι πραγματικά το λιγότερο: η αληθινά κακή είδηση είναι ότι η ΑΕΚ δεν ελέγχει πλέον τη συμπεριφορά των οργανωμένων οπαδών της – πράγμα που είχε πετύχει πέρυσι. Κι επειδή η γκρίνια για τις διοικητικές επιλογές, τις μεταγραφές, ακόμα και τον προπονητή μεγαλώνει, δεν θα είναι εύκολο η ομάδα να αποφύγει και τιμωρίες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως με την Αστυνομία υπάρχει και κάποιου είδους βεντέτα.

Μύθος

Στο μεταξύ φέτος έχει καταρριφθεί οριστικά και ο μύθος που ήθελε τους οργανωμένους να κάθονται ήσυχα στα ευρωπαϊκά ματς και να κάνουν φασαρίες στα εγχώρια γιατί τάχα μου δεν φοβούνται το ελληνικό κράτος, ενώ φοβούνται την UEFA και τις τιμωρίες της. Τίποτα δεν τους νοιάζει τους οργανωμένους όταν η ομάδα τους είναι εκτός στόχων: αν η ΑΕΚ χθες διεκδικούσε κάποια πρόκριση με ελπίδες πραγματικές (κι όχι μαθηματικές…) όλοι θα ήταν ήσυχοι, τουλάχιστον εντός γηπέδου. Επειδή αυτό δεν υπάρχει, προέκυψε ο ελληνοολλανδικός πόλεμος με συμμετοχή και οπαδών του ΠΑΟ, αλλά και πολωνών (!) νεοναζί, που ένας Θεός ξέρει πώς εμφανίστηκαν. Να πούμε ένα μπράβο στην ελληνική κυβέρνηση: χάρη σε ένα υφυπουργείο Αθλητισμού που κάνει κυρίως δημόσιες σχέσεις με παράγοντες και ένα υφυπουργείο Προστασίας του Πολίτη που ένας Θεός ξέρει τι κάνει, η Ελλάδα έγινε τόπος προορισμού για τουρισμό χούλιγκαν. Μάθανε πως πλακωνόμαστε κτλ. κτλ.

Δοκιμασίες

Στο μεταξύ σήμερα ο ΠΑΟΚ δοκιμάζεται στο Λονδίνο με αντίπαλο την Τσέλσι, που θα παίξει με κάμποσους αναπληρωματικούς, ενώ ο Ολυμπιακός θα ψάξει ένα αποτέλεσμα στη Σεβίλλη κόντρα στην Μπέτις – αποτέλεσμα που μοιάζει δύσκολο. Η Μπέτις ήταν εξαιρετική στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ανάγκασε τον Ολυμπιακό να παίξει σπουδαία άμυνα για να κρατήσει την ισοπαλία, έκανε μεγάλη κατοχή μπάλας κι αν είχε δείξει μια αδυναμία ήταν στην τελική προσπάθεια: το γκολ έμοιαζε δύσκολο για τους Σεβιλλιάνους. Ομως από το ματς εκείνο πέρασαν δυο μήνες και τα τρία γκολ που η Μπέτις έβαλε στην Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου πρόσφατα μαρτυρούν ότι το πρόβλημα λύθηκε. Το καλό για τον Ολυμπιακό είναι ότι ακόμα κι αν ηττηθεί δεν αποκλείεται: απλά για να προκριθεί, θα πρέπει να κερδίσει τη Μίλαν στην Αθήνα με δυο γκολ διαφορά. Ούτε όμως προκρίνεται κι αν δεν ηττηθεί: σε κάθε περίπτωση στο φινάλε θα χρειαστεί ένα καλό αποτέλεσμα.