Μπορεί η Ευρώπη να γίνει η πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο που θα μηδενίσει τις εκπομπές αερίων έως το 2050; «Θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια, αλλά γίνεται» είναι η απάντηση που δίνει ο Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, ο ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει αναλάβει την κατάρτιση του σχετικού οδικού χάρτη, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες από την ΕΕ. Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει και ένα κόστος ύψους 290 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Ο μηδενισμός των αερίων του θερμοκηπίου είναι ωστόσο ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμού Κελσίου.

Ο στόχος αυτός περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Η ίδια συμφωνία προέβλεπε ότι κάθε ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη θα είχε την ευχέρεια να αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα έφτανε στην επίτευξη του στόχου. Ως προς αυτό, η ΕΕ βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο. Η Ενωση ετοιμάζεται να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για μείωση των εκπομπών των αερίων μέχρι 40% έως το 2030 σε σχέση με το 1990. Οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν για την εξοικονόμηση ενέργειας, τις εκπομπές αερίων στις μεταφορές και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν στόχο τη μείωση των αερίων μέχρι 45% έως το 2030 και μέχρι 60% έως το 2050.

«Χρειάζεται να κάνουμε ακόμη περισσότερα» δήλωσε ο Κανέτε στο πρακτορείο Reuters προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ παράλληλα θα εξοικονομηθούν χρήματα από τη μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων. Το επιχείρημα αυτό, σε αντιδιαστολή με το ετήσιο κόστος των 290 δισεκατομμυρίων, θα υποστηριχθεί από την ΕΕ στις συνομιλίες για το κλίμα που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βαρσοβία και θεωρούνται οι πιο σημαντικές έπειτα από εκείνες στο Παρίσι το 2015.

Στο Παρίσι πριν από τρία χρόνια είχαν συγκεντρωθεί εκπρόσωποι από 195 χώρες. Αν και η συμφωνία που επιτεύχθηκε έπειτα από επίπονες προσπάθειες θεωρήθηκε ιστορικής σημασίας, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσυρθούν μετά την εκλογή Τραμπ. Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος απέρριψε την περασμένη Δευτέρα ως «μη πιστευτές» τις προβλέψεις έκθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης που προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή θα στοιχίσει στην αμερικανική οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη ότι διάβασε μέρος της Τέταρτης Εθνικής Αξιολόγησης για το Κλίμα και «το βρήκε μια χαρά».

Στόχος της συμφωνίας του Παρισιού ήταν να μετατοπιστεί το βάρος της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου και να αποτραπούν έτσι μια σειρά από φαινόμενα που θα εμφανίζονταν εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, όπως οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η άνοδος της στάθμης των ωκεανών και η εξαφάνιση ειδών της πανίδας και της χλωρίδας. Με την υποχώρηση των ΗΠΑ ως προς την επίτευξη των στόχων, η Ευρώπη ετοιμάζεται να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος, όπως δήλωσε σχετικά ο Κανέτε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι συνομιλίες στη σύνοδο της Βαρσοβίας δεν θα είναι εύκολες και πρόσθεσε πως η Ενωση προσέρχεται με ισχυρές θέσεις. Και στο εσωτερικό της ΕΕ διαπιστώνονται διαφωνίες ως προς την εξεύρεση της χρυσής τομής ανάμεσα στην ανάγκη να προστατευτεί το περιβάλλον και την ανάγκη να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας σε κλάδους υψηλών εκπομπών, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία και η εξόρυξη μεταλλευμάτων.