Οποιαδήποτε μορφή του Brexit θα αφήσει την οικονομία της Βρετανίας σε χειρότερη κατάσταση, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Φίλιπ Χάμοντ, εκτιμώντας πως στην καλύτερη περίπτωση – εκείνη της συμφωνίας του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες – θα χαθούν 70 δισ. ευρώ, ενώ στη χειρότερη, δηλαδή ενός άτακτου Brexit, οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 170 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.
Ο Χάμοντ πρόσθεσε ότι εάν σταματήσει τώρα η διαδικασία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ η χώρα θα διχασθεί, παρότι αυτή η εξέλιξη θα ήταν η καλύτερη για την οικονομία. Και, καθώς η μάχη για το Brexit περνάει πλέον στο βρετανικό Κοινοβούλιο και στην ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου, ο υπουργός δήλωσε πως «το σχέδιο της Τερίζα Μέι είναι το καλύτερο δυνατό».
Οι εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Στις 90 σελίδες της έκθεσης αναφέρεται πως εάν όλα προχωρήσουν βάσει της συμφωνίας της κυβέρνησης Μέι με την ΕΕ, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3,1% σε 15 χρόνια. «Εάν λαμβάναμε υπ’ όψιν μόνο τους οικονομικούς δείκτες», εξήγησε ο υπουργός, «είναι ξεκάθαρο πως αυτή η ανάλυση μας δείχνει ότι η παραμονή στην ΕΕ θα ήταν το καλύτερο για τη βρετανική οικονομία, αν και όχι κατά πολύ». Λίγη ώρα αργότερα δόθηκαν στη δημοσιότητα παρόμοιες εκτιμήσεις και από την Τράπεζα της Αγγλίας, που προβλέπουν απώλεια 25% της τιμής της στερλίνας σε περίπτωση σκληρού Brexit, χωρίς συμφωνία.
Η ανάλυση που δημοσιοποιήθηκε χθες από την κυβέρνηση – η οποία επιθυμεί να δείξει πως μια έξοδος χωρίς συμφωνία, όπως υποστηρίζουν οι ευρωσκεπτικιστές, θα είναι πολύ χειρότερη από τη συμφωνία που επετεύχθη – έχει στόχο να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια της πρωθυπουργού να πείσει τους βουλευτές του κόμματός της να υποστηρίξουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες στην ψηφοφορία που θα γίνει σε δύο εβδομάδες.
Στην έρευνα εξετάζονται όλα τα σενάρια, μεταξύ των οποίων και εκείνο της άτακτης εξόδου, που υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ κατά 10,7% στα επόμενα 15 χρόνια. Εξετάστηκε επίσης και μια συμφωνία, παρόμοια με εκείνη της Νορβηγίας – που θα επέτρεπε στο Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη και βάσει της οποίας η απώλεια του ΑΕΠ θα ήταν 1,4% στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Χάμοντ, η βρετανική κυβέρνηση δεν κινδυνολογεί. «Θα βγούμε εκεί έξω και θα πείσουμε για τη συμφωνία» ανέφερε μιλώντας στο BBC. Ακόμη και στο σενάριο που η συμφωνία δεν θα περάσει από τη Βουλή, πρόσθεσε, το Υπουργικό Συμβούλιο θα καθίσει και θα αναζητήσει «τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσει».
Πάντως οι ευρωσκεπτικιστές στο Κοινοβούλιο και ιδίως τα μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος αντέδρασαν σε αυτές τις προβλέψεις. «Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών» δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ, πρώην υπουργός υπεύθυνος για το Brexit και ένας από τους διεκδικητές της εξουσίας σε περίπτωση αποχώρησης της Μέι.