Αδιαφορία επέδειξε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την απειλή του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των G20 στην Αργεντινή, εξαιτίας της νέας, σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία μετά το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα. Μάλιστα ο Πούτιν κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ότι ενορχήστρωσε τη ναυτική «πρόκληση» στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να ενισχύσει τη φθίνουσα δημοτικότητά του ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Μαρτίου. Οι δηλώσεις του Πούτιν, σύμφωνα με τους αναλυτές, δείχνουν πως η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην αντιπαράθεση. Χθες το βράδυ ο πρόεδρος Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο στενό του Κερτς.

Η Ρωσία κατέλαβε τρία ουκρανικά σκάφη και συνέλαβε τα πληρώματά τους την Κυριακή κοντά στην Κριμαία, μια περιοχή την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014. Το επεισόδιο προκάλεσε φόβους στη Δύση για μια ευρύτερη σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών καθώς μάλιστα το Κίεβο έθεσε σε ισχύ στρατιωτικό νόμο για 30 ημέρες σε περιοχές της χώρας που θεωρεί ότι κινδυνεύουν από πιθανή ρωσική εισβολή. Ο πρόεδρος Πούτιν πάντως έκανε λόγο για «συνοριακή υπόθεση ελάσσονος σημασίας». Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατήγγειλε χθες την παράνομη κράτηση των 24 ναυτών της στέλνοντας διακοίνωση διαμαρτυρίας στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε μια κίνηση που συνδέεται άμεσα με την αντιπαράθεση με την Ουκρανία, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι θα αναπτύξει σύντομα νέες συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 στην χερσόνησο της Κριμαίας. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι οι νέες συστοιχίες θα είναι επιχειρησιακές ως το τέλος του έτους.

Παρά την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να στηρίζει το πρόγραμμα του αγωγού NordStream 2, ο οποίος θα επιτρέψει στη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία κατά τη μεταφορά του αερίου της στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ και άλλοι έχουν πληθύνει τις επικρίσεις κατά του σχεδίου αυτού, μετά το επεισόδιο της Κυριακής στην Κριμαία, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο αγωγός θα καταστήσει τη Γερμανία και την Ευρώπη υπερβολικά εξαρτημένες από τη Ρωσία όσον αφορά τις ενεργειακές προμήθειές τους.

«Σημείωσα τις επικρίσεις, όμως τίποτε δεν έχει αλλάξει στη βασική άποψη για το οικονομικό πρόγραμμα» του NordStream, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας πως το Βερολίνο εξακολουθεί να θέλει να εξασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα παραμείνει χώρα διαμετακόμισης του αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Χθες, ο αμερικανός ειδικός αντιπρόσωπος για τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία δήλωσε πως οι ΗΠΑ ζητούν από τους ευρωπαίους συμμάχους τους να εξετάσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.