Σε οργανική κερδοφορία με τα κέρδη της να διαμορφώνονται στα 62 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, έναντι ζημιών 100 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2017 πέρασε η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2018 που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Εθνικής. Στην Ελλάδα, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 253 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 776 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 22% σε ετήσια βάση, καθώς αντικατοπτρίζουν την αρνητική επίπτωση από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου και την ανατιμολόγηση στεγαστικών δανείων συνδεδεμένων με το επιτόκιο εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας ενός έτους το πρώτο εξάμηνο, καθώς και τις αναδιαρθρώσεις δανείων και την απομόχλευση του χαρτοφυλακίου Λιανικής Τραπεζικής.

Οι λειτουργικές δαπάνες της Τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 658 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εννεαμήνου, αυξημένες κατά 3% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αύξησης των γενικών και διοικητικών εξόδων (κατά 7% σε ετήσια βάση, ενώ η ολοκλήρωση του τρέχοντος Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού, στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι από το δίκτυο και τις διοικητικές υπηρεσίες, αναμένεται να ωφελήσει τις δαπάνες προσωπικού κατά τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ το 2019, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση).

Αναφορικά με τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 60% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 233 εκατ. το ίδιο διάστημα, ενώ τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά φόρων ανήλθαν σε 33 εκατ. το εννεάμηνο του 2018 στην Ελλάδα έναντι ζημιών 122 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα παρουσίασαν μείωση για 10 συνεχόμενα τρίμηνα, παρουσιάζοντας πτώση συνολικά κατά 2,4 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες και κατά 5,6 δισ. ευρώ από το 2015.

«Οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα βελτιώνονται σταθερά, εξέλιξη η οποία αναμένεται να δώσει ώθηση στην κερδοφορία της Τράπεζας, συντελώντας παράλληλα στην οργανική μείωση των NPEs το προσεχές διάστημα», δήλωσε με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ. «Το βελτιωμένο περιβάλλον θα διευκολύνει επίσης τις πωλήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, ειδικά καθώς σε αυτές θα προστίθενται και εξασφαλισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές ακινήτων ενισχύθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2018. Στο πλαίσιο αυτό, ο υψηλός δείκτης κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ύψους 60% συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα για την Τράπεζα, καθώς θα επιτρέψει στην ΕΤΕ να προχωρήσει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Η ΕΤΕ υπέβαλε πρόσφατα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό τη νέα στρατηγική της για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, με την οποία δεσμεύεται σε μείωση της τάξεως των 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021», επισήμανε ο ίδιος.