Εκτόξευση της κερδοφορίας και των υπόλοιπων οικονομικών μεγεθών δείχνει η πορεία της «Μυτιληναίος» για τα έτη 2019 – 2021 σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη στροφή της εισηγμένης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο κ. Μυτιληναίος παρουσίασε χθες στους θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές τις προοπτικές και τα σχέδια της εταιρείας αρχής γενομένης από τη φετινή χρονιά, η οποία, όπως σημείωσε, χαρακτηρίστηκε από την ενοποίηση των θυγατρικών της.

Ετσι για φέτος αναμένει οικονομικά αποτελέσματα στα ίδια ή ακόμη και καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το 2017. Πέρυσι η εισηγμένη στο χρηματιστήριο παρουσίασε κύκλο εργασιών 1,527 δισ. ευρώ, κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) 306 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 155 εκατ. ευρώ. Για τη φετινή χρήση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ανακοίνωσε διανομή υψηλότερου μερίσματος στα 0,36 από 0,32 ευρώ ανά μετοχή πέρυσι. Ο ίδιος αποδίδει τα αποτελέσματα του έτους στην ανάκαμψη του τομέα ενέργειας και στην εξαιρετική χρονιά του Αλουμινίου της Ελλάδας. Τα μεγέθη επηρεάστηκαν επίσης από την καθυστέρηση των παραγγελιών στον τομέα των ολοκληρωμένων έργων (EPC) Μελέτης – Προμήθειας – Κατασκευής.

Κατά τον ισχυρό άντρα της «Μυτιληναίος» το 2019 μπαίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την εταιρεία. Προέβλεψε κύκλο εργασιών στα 2,2 δισ. ευρώ, κέρδη EBITDA στα περίπου 400 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη στα 200 εκατ. ευρώ.

Πιο ψηλά ανέβασε τον πήχη για τα έτη 2020 – 2021 λέγοντας πως στόχος είναι ο διπλασιασμός των μεγεθών σε σχέση με τη φετινή χρονιά.

Σημαντικές επιδόσεις, όμως, πετυχαίνει η εταιρεία και στα επίπεδα ρευστότητας και δανεισμού. Ετσι, οι προβλέψεις του για το 2018 δείχνουν τον καθαρό δανεισμό να μειώνεται στα 440 από 568 εκατ. ευρώ κι ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα ανέλθουν στα 75 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ο δανεισμός θα είναι 1,4 με 1,5 φορές τα EBITDA, στοιχείο πολύ υγιές για μία επιχείρηση. Για το 2019 οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι ο καθαρός δανεισμός να πέφτει κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ, 0,7 με 0,8 φορές δηλαδή τα EBITDA.

Ο κ. Μυτιληναίος παρουσίασε και τις προοπτικές ανά τομέα δραστηριοτήτων αναγγέλλοντας πως τον επόμενο μήνα ξεκινά το έργο της κατασκευής της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λιβύη ύψους 430 εκατ. ευρώ, ενώ εντός του 2019 ξεκινά και αντίστοιχο project στην Γκάνα.

Το μεγάλο όμως στοίχημα της εισηγμένης είναι η στροφή στις ΑΠΕ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ανακοίνωσε κατ’ αρχάς την απορρόφηση της κατά 50% θυγατρικής METKA EGN που δραστηριοποιείται στην κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων παγκοσμίως. Ηδη η εταιρεία κατασκευάζει για λογαριασμό της TOTAL – ΕRΕN φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μογγολία, ενώ έργα διεκδικεί στην Αυστραλία κι επίσης δραστηριοποιείται στη Χιλή και το Καζακστάν.

Από το 2019 ο στόχος είναι η διαμόρφωση χαρτοφυλακίου με έργα ΑΠΕ, τα οποία αφού θα τα κατασκευάζει στη συνέχεια να τα πουλά.