Η σκυτάλη της… άνεσης έως του κυνισμού ενώπιον πυροπλήκτων σε Μάτι και Νέο Βουτζά, που είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται βίαια στην κόλαση της 23ης Ιουλίου, άλλαξε χέρια. Μετά τη φράση του υπουργού Υποδομών (στα μέσα Σεπτεμβρίου) «κι εγώ θέλω πεντοχίλιαρο, αλλά όχι, δεν θα γίνει αυτό που ζητάς», ακολούθησε (την περασμένη Τρίτη) δήλωση διά στόματος Πρωθυπουργού: «Και να έπαιρνες δύο χιλιάδες ευρώ θα τα έχανες τα χρήματα, θα τα σκόρπαγες, θα τα σπατάλαγες».

Και στις δύο περιπτώσεις προηγήθηκε διαμαρτυρία πληγέντων για καθυστερήσεις και αδικίες, όπως λένε, στην καταβολή επιδομάτων. Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη επίσκεψη των Αλέξη Τσίπρα και Χρήστου Σπίρτζη στο Μάτι κάτοικος αναφέρθηκε στα επιδόματα 5.000 ευρώ ανά κατεστραμμένη κατοικία και 1.200 ευρώ για τηλεπικοινωνιακές ανάγκες που επίσης εξαρτάται από τις ζημιές στα σπίτια. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός δεν στάθηκε σε αυτά. «Να φτιάξουμε υποδομές, δημοτικούς χώρους… Αυτά πρέπει να δούμε τώρα ρε παιδιά. Υπάρχει κτίριο στο Νταού, στο Κέντρο Υγείας (…) Να ρίξουμε 20 εκατομμύρια και να φτιάξουμε ένα νοσοκομείο που να είναι για όλη την Ανατολική Αττική» απάντησε.

«Θέλησε να πάει την κουβέντα στη μεγάλη εικόνα, ενδεχομένως πιο συναισθηματικά. Αλλο αυτό, άλλο τα επιδόματα. Δεν πρέπει να τα τσουβαλιάζουν» σχολίασε στα «ΝΕΑ» κάτοικος του Ματιού. Οι πυρόπληκτοι προσανατολίζονται τώρα σε νέα συγκέντρωση, ώστε να υπάρχει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις (ψήφιση τροπολογίας για τον τρόπο δόμησης κ.λπ.) και τις εκκρεμότητες.