Σε χρόνιο νόσημα έχουν μετατραπεί οι βλάβες του μοναδικού (πλην όμως παλαιού) αγγειογράφου που διαθέτει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο Ευαγγελισμός. Αντίστοιχες αρρυθμίες καταγράφονται και στο μηχάνημα του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου Αττικόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση των καρδιοπαθών ασθενών.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο προβληματική δεδομένου ότι τα Αιμοδυναμικά Τμήματα στα δύο νοσοκομεία – ναυαρχίδες (όπως συχνά χαρακτηρίζονται) του ΕΣΥ, πραγματοποιούν εφημερία από κοινού, με αποτέλεσμα να καλούνται να σηκώσουν μεγάλος βάρος περιστατικών.
Η κρισιμότητα της λειτουργίας του συγκεκριμένου μηχανήματος οφείλεται στο γεγονός ότι με αυτό γίνονται οι επείγουσες αγγειοπλαστικές (μπαλονάκι – στεντ), μέθοδος που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς «σωτήρια», υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει χώρα κατά τις πρώτες ώρες μετά το έμφραγμα.
200 ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Είναι ενδεικτικό ότι σε κάθε εφημερία εξετάζονται στο Καρδιολογικό Τμήμα του Ευαγγελισμού 100 με 120 ασθενείς και από αυτούς εισάγονται 25, εκ των οποίων οι τέσσερις με πέντε με οξύ έμφραγμα. Συνολικά διενεργούνται ετησίως πάνω από 200 πρωτογενείς αγγειοπλαστικές, περίπου 700 με τοποθέτηση στεντ, καθώς και 1.500 απλές στεφανιογραφίες. Ετσι, και τα δύο συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα δέχονται σε επείγουσα βάση τουλάχιστον δέκα οξέα εμφράγματα μυοκαρδίου στις γενικές εφημερίες και μερικά ακόμα κατά τις πρωινές ώρες. Παρ’ όλα αυτά, αμφότεροι οι αγγειογράφοι είναι πεπαλαιωμένοι (15ετίας) με τεράστιο αριθμό εξετάσεων ο καθένας. Επιπλέον, όπως καταγγέλλει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) «σημειώνονται συχνές βλάβες και, καθώς είναι εκτός εγγύησης, οι βλάβες πληρώνονται αδρά. Ανταλλακτικά δύσκολα βρίσκονται (αναζητούνται σε όλη την Ευρώπη) και έρχονται με καθυστέρηση. Μέσα στο 2018 είχαν πολλαπλές βλάβες, πολλές μέρες αχρηστίας, ακόμη και σε γενικές εφημερίες».
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας προκλήθηκε «μπλακάουτ» στον Ευαγγελισμό όταν ο αγγειογράφος βγήκε για πολλοστή φορά εκτός λειτουργίας. Μοιραία, κατά την εφημερία του περασμένου Σαββάτου οι ασθενείς μεταφέρθηκαν – με το ΕΚΕΠΥ να έχει συντονιστικό ρόλο – σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως είναι για παράδειγμα ο Ερυθρός Σταυρός.
ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ. Σημειώνεται δε, ότι έως και χθες το απόγευμα η τεχνική υπηρεσία δεν είχε παραλάβει το πολυπόθητο ανταλλακτικό, που για μία ακόμη φορά αναζητήθηκε στο εξωτερικό, ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη. Το παράδοξο δε, είναι – όπως σημειώνουν στην ίδια καταγγελία οι γιατροί – ότι ο Ευαγγελισμός έχει προμηθευτεί «νέο μηχάνημα εδώ και μήνες, αλλά δεν λειτουργεί ακόμα, παρότι οι ανάγκες είναι τεράστιες. Το θέμα έχει τεθεί στη διοίκηση και στο υπουργείο Υγείας, χωρίς όμως να έχει δοθεί απάντηση».
Αντιθέτως, στο Αττικόν δεν υπάρχει προοπτική για αντικατάσταση του γερασμένου αγγειογράφου, παρά τις εκκλήσεις προς τους ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους. «Στο νοσοκομείο έγινε πρόσφατα φιέστα για τα 15 χρόνια λειτουργίας του και αμέσως μετά χάλασε ξανά ο αγγειογράφος, ο οποίος συμπληρώνει 15 χρόνια εντατικής λειτουργίας» σχολιάζουν οι γιατροί. Ετσι εξηγείται ότι σε διάστημα δύο μηνών έχει βγει δύο φορές εκτός λειτουργίας. Η πρώτη ήταν στα τέλη Οκτωβρίου, όταν χρειάστηκαν δέκα και πλέον ημέρες για να επισκευαστεί.
ΣΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. Παρ’ όλα αυτά η περασμένη Τετάρτη – ημέρας γενικής εφημερίας – βρήκε το Αττικόν με χαλασμένο αγγειογράφο. Για μία ακόμη φορά δόθηκε εντολή ώστε τα έκτακτα περιστατικά να διακομίζονται στο Σισμανόγλειο. Τις ημέρες που ακολούθησαν, η λύση δόθηκε από το νοσοκομείο της Νίκαιας, υπό τον όρο ότι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο θα εξασφάλιζε τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.
Οι γιατροί από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι η ολιγωρία στην αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος μπορεί να αποβεί μοιραία. Μάλιστα, η ΔΗΠΑΚ αναφέρεται και σε θάνατο ασθενούς, προ μηνών, για τον οποίο δόθηκε η εντολή διακομιδής σε άλλο νοσοκομείο λόγω βλάβης. Ομως, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ο ασθενής έπαθε ανακοπή και κατέληξε.