Οι πολιτικοί διαξιφισμοί των κομμάτων μπορεί να συνεχίζονται για το θέμα των ιδιωτικών ΑΕΙ εντός Κοινοβουλίου, ωστόσο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι πραγματικότητα και μάλιστα εδώ και έναν χρόνο! Με τη νέα πρακτική που ακολουθείται στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) εισάγονται πλέον φοιτητές από την ηλικία των 18 ετών (αμέσως δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του σχολείου τους) και μάλιστα χωρίς κλήρωση!
Συγκεκριμένα στα προπτυχιακά προγράμματα του ιδρύματος που είναι πλέον επτά, οι θέσεις που προσφέρονται έχουν αυξηθεί αρκετά (και χωρίς να δημοσιοποιηθεί το γεγονός), με αποτέλεσμα να μη συμπληρώνονται και να εισάγονται σ’ αυτές υποψήφιοι 18 ετών. Κάτι που άλλωστε δεν το απαγορεύει πλέον ο νόμος. Κατ’ επέκταση, ο ηλικιακός προσδιορισμός είναι πλέον παρελθόν στο μόνο δημόσιο Ιδρυμα της Ελλάδας που χρεώνει δίδακτρα.
Τα προγράμματα
Παράλληλα ο προσανατολισμός του αλλάζει και επικεντρώνεται στα προπτυχιακά προγράμματα, ενώ ώς χθες το ξέραμε ως ένα ίδρυμα που παρείχε κυρίως μεταπτυχιακές σπουδές, στοχεύοντας στη διά βίου εκπαίδευση των πολιτών και επιλέγοντας τους φοιτητές του με κλήρωση.
Εως πρόσφατα το ΕΑΠ έπαιρνε φοιτητές μετά τη συμπλήρωση του 23 έτους της ηλικίας τους, απομακρύνοντας έτσι από το εύρος των «πελατών» του τις ηλικίες των παιδιών που αναζητούσαν έναν προπτυχιακό τίτλο αμέσως μετά την ηλικία των 18 ετών και αφού τελείωναν το σχολείο. Ηλικιακό κριτήριο ωστόσο δεν υπάρχει πλέον εφόσον υπάρχουν θέσεις (αλλά μόνη προϋπόθεση το να έχει ο υποψήφιος το απολυτήριο του Λυκείου του), οπότε προφανώς και το ίδρυμα απευθύνεται στα παιδιά που τελειώνουν το λύκειο και δεν μπαίνουν με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Μόνη διαφορά από αυτά είναι μία: στην περίπτωση αυτή, χρεώνονται δίδακτρα!
Την είδηση ότι οι φοιτητές του ιδρύματος έχουν «πέσει» ηλικιακά επιβεβαιώνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Βασίλης Καρδάσης που αναφέρει όμως ότι «δεν ακολουθείται επιθετική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα με καμπάνιες και ενημέρωση για να μη θεωρηθεί ανταγωνιστικό προς τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια». «Προσπαθούμε να κάνουμε το ΕΑΠ ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης» αναφέρει.
Οι αριθμοί
Φέτος το ΕΑΠ πήρε 8.500 φοιτητές, ενώ τον επόμενο Μάρτιο θα πάρει άλλους 2.000 – 3.000, ανάλογα με τη ζήτηση που θα έχει. Σήμερα για κάθε θεματική ενότητα που απαιτείται για τη λήψη πτυχίου του ΕΑΠ χρεώνονται 450 – 500 ευρώ, οπότε με σχετική αυτοπειθαρχία για να μην «ξεχειλώσουν» οι σπουδές που πληρώνει κανονικά, ο φοιτητής ή η φοιτήτρια χρειάζεται 3 θεματικής ενότητες τον χρόνο και 12 θεματικές ενότητες σε τέσσερα χρόνια. Σύνολο σπουδών τα 6.000 ευρώ.
Παράλληλα όμως έχει αλλάξει και το κριτήριο επιλογής κατηγοριών των φοιτητών του, καθώς πλέον επιλέγονται με βάση την ταχύτητα που θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Οποιος καταθέσει πρώτος δηλαδή την αίτηση του μέχρι να συμπληρωθούν οι π.χ. 200 θέσεις που διαθέτει ετησίως σε κάθε τμήμα, επιλέγεται.
Εκτός από τα πέντε προπτυχιακά προγράμματα που πρόσφερε ως πέρυσι (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, στον Ελληνικό Πολιτισμό, στην Ισπανική Γλώσσα, Πληροφορική και Διοίκηση Επιχειρήσεων), το ΕΑΠ προσφέρει φέτος και δύο νέα προπτυχιακά προγράμματα στη Διοίκηση Τουρισμού που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2019 και στη Δημόσια Διοίκηση. Κατά τα άλλα οι αιτήσεις για τα επόμενα εξαμηνιαία προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματά του θα ξεκινήσουν τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.
Οπως λέει ο Βασίλης Καρδάσης, οι θέσεις στα προπτυχιακά προγράμματά του έχουν θεαματικά αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς από το σύνολο των 45.000 φοιτητών του, περίπου οι μισοί φοιτούν στα πέντε προπτυχιακά του προγράμματα και οι υπόλοιποι στα περίπου 43 μεταπτυχιακά του προγράμματα
Μοναδική θέση
Είναι προφανές ότι το ίδρυμα επεκτείνεται καταλαμβάνοντας τη μοναδική θέση στον χώρο των ιδιωτικών ΑΕΙ της χώρας, τη στιγμή που κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντιπαρατίθενται δημόσια για ένα θέμα που ήδη έχει επιλυθεί!
Παράλληλα το κράτος φαίνεται ότι κατ’ επιλογήν πριμοδοτεί το ΕΑΠ καθώς το ίδρυμα προσφέρει τις σπουδές του μόνο με το σύστημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που θεωρητικά το διαχωρίζει από τα συμβατικά πανεπιστημιακά προγράμματα (διαδικτυακά δηλαδή), τη στιγμή που τα υπόλοιπα ανώτατα ιδρύματα της χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν ευρέως αντίστοιχα προγράμματα. Εξαίρεση αποτελούν για ευνόητους λόγους γεωγραφικής διασποράς τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Ιόνιο που μπορούν να διοργανώνουν εξ αποστάσεως φοίτηση κατά 50% στα μεταπτυχιακά προγράμματα και κατά 30% στα προπτυχιακά. Το ΕΑΠ πραγματοποίησε το τελευταίο χρονικό διάστημα και μια αύξηση των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων κατά 14.
Τι αναφέρει ο νόμος για την εγγραφή
Οπως αναφέρει ο σχετικός νόμος «η εγγραφή των φοιτητών προϋποθέτει την κατοχή τίτλου απόλυσης Λυκείου ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού».
Αυτό είναι και το «παράθυρο» που δίνει τη δυνατότητα να επιλέγονται υποψήφιοι 18 ετών (πέρυσι έγιναν δεκτοί οι πρώτοι φοιτητές αυτής της κατηγορίας) εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί όλες οι θέσεις στα προγράμματά του. Οι οποίες φυσικά και δεν έχουν μεγάλο περιορισμό, καθώς τα προγράμματα είναι εξ αποστάσεως και δεν απαιτούν παρακολούθηση σε αμφιθέατρα.
Οπως έλεγε δε στα «ΝΕΑ» η υπάλληλος που δέχεται τις αιτήσεις των υποψηφίων στο Ιδρυμα, προτεραιότητα έχουν εκείνοι που θα καταθέσουν πρώτοι τις αιτήσεις τους στο σύστημα που ανοίγει ηλεκτρονικά όταν προκηρύσσονται νέες θέσεις.