Την ώρα που στο φουαγέ του κλειστού εδώ και ενάμισι χρόνο θεάτρου Ολύμπια, επί της Ακαδημίας 59, ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης ανακοίνωνε την επαναλειτουργία του ως Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου Μαρία Κάλλας (από την ερχόμενη Δευτέρα), στη σκηνή όπου μισό και πλέον αιώνα φιλοξενούνταν οι παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι εργασίες συνεχίζονταν με εντατικούς ρυθμούς για να είναι όλα έτοιμα στην πρεμιέρα. Κι αν και με την πρώτη ματιά είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος αλλαγές στην αίθουσα, καθώς παραμένουν οι ίδιες κόκκινες μοκέτες και τα καθίσματα, οι υπεύθυνοι μας διαβεβαίωναν πως στις 40 ημέρες που το κτίριο έχει περάσει στα χέρια του δήμου ήταν μικρής κλίμακας, αλλά αρκετά όσα έπρεπε να γίνουν – κόστους περίπου 40.000 ευρώ – δεδομένου ότι η ΕΛΣ είχε εγκαταλείψει τον χώρο στην τύχη του ενόψει της αποχώρησής της.

Με διοικητικό προϊστάμενο, 35 άτομα προσωπικό, φορέα λειτουργίας τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων και την Τεχνόπολη και πενταμελή καλλιτεχνική επιτροπή που θα αποφασίζει επί του προγράμματος, το Ολύμπια θα συγκεντρώσει τις διάσπαρτες εμφανίσεις των πέντε μουσικών συνόλων της σε έναν χώρο και τα χρήματα που διέθετε για την εξασφάλιση χώρων για την εμφάνισή τους θα αποτελούν πλέον τα λειτουργικά έξοδα του θεάτρου (700.000 ευρώ). Οσο για το κόστος των παραγωγών, θα καλύπτεται από τα εισιτήρια (τα οποία θα κυμαίνονται γύρω στα 10 ευρώ, ενώ θα δίνεται και μία συναυλία μηνιαίως δωρεάν) και από χορηγίες.

Η αφιέρωση του θεάτρου στη μεγάλη ντίβα αποτελεί μια προσπάθεια να διασκεδαστεί το γεγονός ότι δεν οργανώθηκε ποτέ το εξαγγελθέν μουσείο Μαρία Κάλλας επί της οδού Μητροπόλεως, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε ο δήμος επαρκές υλικό. Τα αντικείμενα που του ανήκουν χωρούν σε μόλις δύο προθήκες που θα τοποθετηθούν στο φουαγέ του Ολύμπια. Οσο για εκείνο το κτίριο, μελλοντικά – χωρίς άλλο προσδιορισμό – θα αξιοποιηθεί με εκδηλώσεις που θα τιμούν τη μνήμη της.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ. Η πρεμιέρα θα έχει ελεύθερη είσοδο (τα δελτία εισόδου θα διανέμονται από τις 18.30 και η παράσταση ξεκινά στις 20.30) και αποτελεί μια θεατροποιημένη συναυλία, καθώς η σκηνική σύνθεση του Μέντελσον για το έργο του Σαίξπηρ «Ονειρο Θερινής Νυχτός» θα «συναντήσει» το κείμενο επί σκηνής σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη και μουσική διεύθυνση Μιχάλη Οικονόμου. Κατά τ’ άλλα, το πρόγραμμα δεν προδιαθέτει για ευρηματικότητα και «φρεσκάδα», καθώς έχουν προγραμματιστεί αφιερώματα στον Σογιούλ, τον Κώστα Χατζή και τη Βίκυ Μοσχολιού.