Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, επιστρέφει για 21η χρονιά – από την 1η ώς τις 8 Δεκεμβρίου – ως μία υποδειγματική περίπτωση πολιτιστικής αποκέντρωσης. Με έδρα των κύριων εκδηλώσεών του τον Πύργο Ηλείας και τις παράλληλες δράσεις σε πολλές ακόμα πόλεις της περιφέρειας, όπως η Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι, η Ζαχάρω, η Σπάρτη, η Καλαμάτα και η Κόρινθος, η φετινή διοργάνωση συνδυάζει τον ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό της χαρακτήρα με τη δύναμη της εικόνας.

Με τον αέρα που δίνει στο φεστιβάλ η μετεγκατάστασή του στον χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ – αλλά και η κρατική χρηματοδότησή του με 8 εκατομμύρια – οι τρεις βασικοί συντελεστές του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Σπύρου και οι Νίκος Θεοδοσίου και Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ενισχύουν φέτος το πρόγραμμά του. Ετσι, θα διαγωνιστούν 76 ταινίες από 50 χώρες σε τέσσερα τμήματα (μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, μικρού μήκους μυθοπλασίας, μικρού μήκους animation και ντοκιμαντέρ / kids & docs). Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι βέβαια πως εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές ενηλίκων, θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές που θα απονέμουν τα δικά τους βραβεία. Ολες οι προβολές είναι ελεύθερες για το κοινό.

Το φεστιβάλ ξεκινά με τη νέα ταινία του Γιάνικ Χάστρουπ «Η Σιρκλίν, η Κοκό και ο άγριος ρινόκερος», μια ιστορία για τη φιλία και τις δυσκολίες των παιδιών. Στις πιο ιδιαίτερες στιγμές του προγράμματος ανήκει η προβολή της ασπρόμαυρης ταινίας «Fortuna» που παρακολουθεί τις περιπέτειες μιας 14χρονης προσφυγοπούλας από την Αιθιοπία, η οποία έχασε τους γονείς της στη Λαμπεντούζα. Τον ιερέα εδώ ενσαρκώνει ο διάσημος ηθοποιός Μπρούνο Γκαντς. Η ταινία «Supa Modo» αποτελεί μια ιδιοφυή προσέγγιση του υπερήρωα ενώ το παιδικό θαύμα της ανακάλυψης ενός καινούργιου κόσμου αποκαλύπτεται μέσα από τον φακό της γνωστής μεξικανής σκηνοθέτριας Μαρία Ναβάρο και το έργο της «Treasure».

Σε 16 περιφερειακές αίθουσες του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν περίπου 100 ταινίες, χωρισμένες σε οκτώ αφιερώματα. Η ενότητα Camera Zizanio ζωντανεύει για 18η χρονιά με 127 παραγωγές από όλη την Ελλάδα που θα διαγωνιστούν. Μαζί τους θα προβληθεί κι αντίστοιχος αριθμός ταινιών από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Ολες τους είναι προϊόντα της φαντασίας και της δημιουργικότητας μαθητών ή νέων από 12 έως 20 ετών. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ενότητας θα λειτουργήσουν όλες τις ημέρες κινηματογραφικά εργαστήρια με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες του χώρου να φέρνουν πιο κοντά τα παιδιά στον κόσμο της μεγάλης οθόνης. Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι δάσκαλοι με αντίστοιχα σεμινάρια και διαλέξεις. Παράλληλα με τις προβολές, θα υπάρχει στον Πύργο και μια σειρά  εκδηλώσεων με μουσική, εικαστικά, λογοτεχνία, θέατρο και γνωριμία με τη γη της Ολυμπίας.