Ενα τόσο αρμονικό μείγμα μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να το πετύχει. Και ο ιδιαιτέρως δημοφιλής στην Ευρώπη – όχι όμως πάντα και μεταξύ των συντρόφων του – υπουργός Οικονομικών. Πρώτα το δώρο στους αδύναμους, δηλαδή το κοινωνικό μέρισμα των 710 εκατομμυρίων. Υστερα η παροχή στους πολλούς, δηλαδή η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Και τέλος, η ελάφρυνση στις επιχειρήσεις. Ο συντελεστής φορολογίας των κερδών τους, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα μειώνεται σταδιακά κατά μία μονάδα τον χρόνο, μέχρι να φτάσει το 2022 από 29% που είναι σήμερα στο 25%, λίγο μεγαλύτερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ. Παστρικά, ευρωπαϊκά και κυρίως αριστερά. Τι άλλο θέλουμε πια;
Την αλήθεια. Οχι τόσο για την πονεμένη ιστορία του «φόρου – λαιμητόμου», του «παράλογου φόρου που δεν διορθώνεται, αλλά καταργείται». Αυτά είναι γνωστά πράγματα και πολυσυζητημένα. Χάρις στον Γιώργο Μαυρωτά όμως, τον ακάματο βουλευτή του Ποταμιού, συνειδητοποιήσαμε ακόμη μια λαθροχειρία, αυτή τη φορά αναφορικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων.
Τον Μάιο του 2017, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή νομοτεχνική βελτίωση που προέβλεπε μια εντυπωσιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων (τον οποίο το δικό του κόμμα είχε αυξήσει). Πόσο; Από 29% σε 26%. Από πότε; Από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Πώς λεγόταν εκείνος ο υπουργός; Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Κι έρχεται τώρα ο ίδιος άνθρωπος, καταργεί ταχυδακτυλουργικά εκείνη τη διάταξη, την αντικαθιστά με μια πιο επιβαρυντική για τις επιχειρήσεις (αφού την ερχόμενη Πρωτοχρονιά ο φόρος θα μειωθεί στο 28% και όχι στο 26%) και ισχυρίζεται ότι με το μέτρο αυτό θα ενισχυθούν όλες οι επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές. «Μας δουλεύουν ψιλό γαζί», παρατηρεί ο Μαυρωτάς.
Δεν πρόκειται φυσικά για κάτι καινούργιο. Ο ανταποκριτής της Libération στην Αθήνα φιλοξένησε στο ρεπορτάζ του για τις προχθεσινές συγκεντρώσεις το παράπονο ενός διαδηλωτή που του είπε ότι ψήφισε το 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή θα καταργούσε μονομερώς την αποπληρωμή του χρέους και θα έδινε τέλος στη λιτότητα. Σε αυτόν τον διαδηλωτή, και σε χιλιάδες άλλους, ο Πρωθυπουργός απαντά ότι δεν είπε ψέματα, αφού στην πραγματικότητα τώρα βγήκε η χώρα από τα Μνημόνια, κατά συνέπεια η δική του θητεία του μόλις συμπλήρωσε 100 ημέρες. Η κυβέρνηση έχει λοιπόν όλο τον χρόνο μπροστά της για να εκπληρώσει τις εξαγγελίες της. Κάθε συζήτηση για εκλογές είναι άτοπη. Και ο υπουργός Οικονομικών λογικό είναι να κάνει προγραμματικές δηλώσεις για την περίοδο μέχρι το 2022.
Εν τέλει, όλα fake είναι. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος που διατυπώνονται. Αλλος χρησιμοποιεί χυδαία γλώσσα, άλλος κουνάει το δάχτυλο κι άλλος καταφεύγει σε χιουμοριστικά σχήματα για «φυματικές σαρανταποδαρούσες» και «φρουιζελέδες». Στο μεταξύ, η οικονομία παραμένει στάσιμη, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να υποφέρουν και οι νέοι ονειρεύονται να μεταναστεύσουν. Αλλά ευτυχώς πηγαίνει στην Ευρωβουλή ο Κουρουμπλής.