Για αρκετά χρόνια κυριαρχούσε το αφήγημα «για όλα φταίει ο Ολυμπιακός». Επειδή μονοπωλεί τα πρωταθλήματα. Επειδή εισπράττει τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ. Επειδή οι οπαδοί των άλλων ομάδων σπάνε και καίνε τα γήπεδά τους. Ο Ολυμπιακός ενδεχομένως να φταίει και για την κλιματική αλλαγή. Για τους πάγους που λιώνουν στην Ανταρκτική και την καταστροφή της ζούγκλας του Αμαζονίου. Κι άλλαξε λοιπόν η κατάσταση. Ο Ολυμπιακός δεν είναι πρωταθλητής. Δεν παίρνει τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ (επί τη ευκαιρία, η αξία των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού βάσει transfermarkt είναι στα 62,75 εκατομμύρια, του ΠΑΟΚ στα 59,3 και της πρωταθλήτριας ΑΕΚ στα 38,25. Φεύγοντας στο τέλος Δεκεμβρίου οι τέσσερις κατεβαίνει στα 30,35 εκατ. Κάτω από το 50% των Ερυθρολεύκων). Ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία σχέση με ΕΠΟ και με τις νυν και τέως υπουργάρες της κυβέρνησης Φλαμπουράρη και Κοντονή.

Παπαγαλάκια

Αφήγημα που είχε καλλιεργηθεί πάνω στον μύθο ότι η βία στα γήπεδα οφείλεται στην ανισονομία που έχει επιβάλει ο Ολυμπιακός. Κι όχι μόνο από πρόθυμα παπαγαλάκια, αλλά κι από υπουργικά χείλη. Βλέπε Χαράλαμπος Σταύρος Κοντονής. Μπούκαραν οι οπαδοί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, όταν σκοράριζε ο Χάρα; Εφταιγε ο Ολυμπιακός. Μπούκαραν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, έφταιγε ο Ολυμπιακός. Τώρα που η Θύρα 4 εκδίδει ανακοίνωση για την εθνική ομάδα, «ούτε πάνω από το πτώμα μας» δεν θα παίξει στην Τούμπα, ποιος φταίει; Καταλήγοντας μάλιστα, «ΠΑΟΚ εσύ, γά… την Εθνική». Οταν πρόεδρος της ΕΠΟ είναι ο δικός τους Γραμμένος. Και προπονητής, ο ακόμα πιο δικός τους, Αγγελος Αναστασιάδης. Το επόμενο δηλαδή, ποιο θα είναι; Να κάνουν κατάληψη στον αεροδιάδρομο για να μην προσγειωθεί το αεροπλάνο της Εθνικής στη Θεσσαλονίκη; Εκτός αν για να τους καλοπιάσουν αλλάξουν τα χρώματα και φορέσουν οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής ασπρόμαυρες φανέλες.

Υπουργάρα

Υπήρξε καμιά αντίδραση για τις απειλές και τις ύβρεις κατά της εθνικής ομάδας από τον ΠΑΟΚ, από την ΕΠΟ ή από τον λαλίστατο και δραστήριο σε όλα τα άλλα υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη; Ο Αλέξης Τσίπρας γιατί δεν βγάζει μία φωτογραφία με τη φόρμα της Εθνικής όπως έκανε με τον Αντετοκούνμπο; Γιατί δεν στέλνει το μήνυμα «καμιά ανοχή σ’ αυτούς που θέλουν να γαμ… την εθνική ομάδα»; Είναι προφανές. Επειδή φοβάται ότι θα χάσει ψήφους. Το ένα φέρνει το άλλο όμως και ξεφύγαμε. Στον τελικό της ντροπής του Βόλου, οπαδοί της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ σφαχτήκανε. Το μεταξύ τους ματς για το περσινό πρωτάθλημα δεν τελείωσε ποτέ. Τα επεισόδια στο ΑΕΚ – Αγιαξ την Τρίτη συνιστούν πανευρωπαϊκό ρεκόρ σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Ακουσε κανείς τη φωνή του Γιώργου Βασιλειάδη; Εν ονόματι της περιβόητης ισονομίας η υπουργάρα ο Κοντονής έφτασε στο σημείο να ορίζει διαιτητή και βοηθούς στον τελικό του Κυπέλλου.

Νταραβέρια

Το αφήγημα που λέγαμε τους βόλευε όλους. Τους παράγοντες να βρίσκουν άλλοθι. «Από δω εμείς οι καλοί που θα φτιάξουμε το ποδόσφαιρο, από κει ο κακός Ολυμπιακός». Βόλευε τους πολιτικούς να κάνουν νταραβέρια. Με πρόφαση την καταπολέμηση της βίας, να παρεμβαίνουν απροκάλυπτα. Με τους Ερυθρόλευκους να μην έχουν ούτε κλητήρα στην ΕΠΟ, τι άλλαξε στο ποδόσφαιρο; Ποια είναι η βελτίωση; Οι ξένοι διαιτητές; Ποιος φταίει που ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς; Ποιος φταίει και η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με -3; Και κάπως έτσι φτάσαμε στο απροχώρητο. Να καεί το πελεκούδι την Τρίτη το βράδυ στο ΟΑΚΑ. Σήμερα βγαίνουν και λένε «αποτύχαμε δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους οπαδούς μας». Από μία άποψη συνιστά πρόοδο. Τώρα πλέον που το αφήγημα δεν έχει δράκο, ενδεχομένως να φταίει για τα επεισόδια ο Ρουβίκωνας. Ο Ολυμπιακός, πάντως, σταμάτησε να φταίει. Είναι κι αυτό κάτι.