Πραγματικά μου έκανε τεράστια εντύπωση ότι η ΕΠΟ έβγαλε ανακοίνωση για τα επεισόδια που έγιναν στο ΟΑΚΑ στο ματς της ΑΕΚ με τον Αγιαξ. Καλά έκανε και σωστά είναι όσα λέει. Αλλά μιλάμε για την ίδια ομοσπονδία που πέρυσι όταν μπήκε ο Ιβάν Σαββίδης με το κουμπούρι στην Τούμπα είχε χάσει τη φωνή της! Το ότι την ξαναβρήκε είναι συνέπεια της πρόσληψης του Αγγελου Αναστασιάδη νομίζω: η Παναγιά που πάντα τον ακολουθεί κάνει και τέτοια θαύματα…

Τέρας

Τουλάχιστον ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης είναι τέρας συνέπειας. Ακόμα κι αν έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου τα επεισόδια, αυτός διοικητικό πρόστιμο δεν πρόκειται να βάλει στην ΑΕΚ – κι αν ο Σταύρος Κοντονής, που είχε φτιάξει ένα νόμο που αυτό το πρόβλεπε, θυμώσει γιατί δεν τον εφαρμόζει, μπορεί να πιάσει τη μύτη του και να γίνει μπλε από τα νεύρα του. Ο Βασιλειάδης για το μόνο που ανησυχεί είναι μήπως αυτό το γεγονός κάνει ζημιά στη διεκδίκηση του Μουντιάλ του 2030. Για να προλάβει το ενδεχόμενο να μας κακοχαρακτηρίσουν οι ξένοι, οφείλει σήμερα κιόλας ο υφυπουργός να ζητήσει από τη FIFA τη διοργάνωση του τελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες που έχει αναβληθεί εξαιτίας επεισοδίων. Το υπέροχο Πανθεσσαλικό Στάδιο, με την ιστορική πεζογέφυρα, νομίζεις ότι έχει κατασκευαστεί για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο event. Και η τεχνογνωσία για έναν τέτοιο τελικό, όπου όλοι μπορούν να δέρνονται για ώρες και μετά το ματς να γίνει κανονικά, σίγουρα δεν μας λείπει…

Μέλο

Πριν από δυο χρόνια η FIFA πήρε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία: έστειλε στην Ελλάδα ένα ξένο αρχιδιαιτητή, τον Πορτογάλο Μέλο Περέιρα, για να φτιάξει την ελληνική διαιτησία και να βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Επειτα από λίγο στάλθηκε και δεύτερος αρχιδιαιτητής, ο Ισπανός Αντόνιο Μαρίν και πέρυσι το καλοκαίρι ήρθε και τρίτος, ο Σουηδός Λιθ Λίντενμπεργκ. Τι κάνουν όλοι αυτοί; Θεωρητικά κάνουν ορισμούς στη Σούπερ Λίγκα και διοργανώνουν σεμινάρια για τους διαιτητές – στην πραγματικότητα έχω την υποψία ότι απλά φέρνουν ξένους για τα ντέρμπι και να με κάψει ο Θεός για αυτή. Οι άνθρωποι περνάνε ωραία στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν το σθένος ούτε καν να διαμαρτυρηθούν για την ντροπιαστική απόλυση ενός συναδέρφου τους στην ΚΕΔ, του Γιάννη Τσαχειλίδη. Ο άνθρωπος απολύθηκε γιατί καβγάδισε με τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας κ. Αντωνίου – γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά. Οι τρεις ξένοι δεν βρήκαν ούτε καν δυο λόγια συμπαράστασης για τον συνάδερφό τους, τη στιγμή που οι επιτετραμμένοι παράγοντες της FIFA στην Ελλάδα, ο Χέρμπερτ Χούμπελ και ο Πετρ Φούσεκ, είναι έξαλλοι με την εξέλιξη. Εστειλαν μάλιστα και επιστολές στον Τύπο παρακάμπτοντας την ίδια την ΕΠΟ.

Αντίο

Είναι δυνατόν άνθρωποι που δεν βρίσκουν το κουράγιο να πουν ένα αντίο σε έναν συνεργάτη τους, να προσφέρουν το παραμικρό στην ελληνική διαιτησία; Πολύ αμφιβάλλω. Ο Περέιρα θεωρεί ότι το μεγάλο πρόβλημα της διαιτησίας είναι ο θόρυβος που κάνουν οι μεγάλες ομάδες, οι οποίες ασκούν πιέσεις, λέει, στους διαιτητές. Δεν είναι πρόβλημα προφανώς ότι η κυρία Δέτση υπέδειξε οφσάιντ σε αυτογκόλ: το πρόβλημα είναι ο θόρυβος! Είναι απολύτως λογικό να μη θέλει να γίνει θόρυβος ούτε και για τον Τσαχειλίδη: να εισπράττει ήσυχα την ωραία του αμοιβή θέλει ο άνθρωπος. Αυτή μάλιστα η αμοιβή είναι ανάλογη με την αμοιβή του αρχιδιαιτητή του Ντουμπάι κ. Μπένετ και ελαφρώς μικρότερη από αυτή που εισπράττει στη Σαουδική Αραβία ο κ. Κλάντενμπεργκ που αν κάνει λάθος σε ορισμό του κόβουν το χέρι!

Επιστολή

Οι δυο παράγοντες της FIFA που διαφώνησαν με τις πρακτικές του ΔΣ της ομοσπονδίας έστειλαν μαθαίνω και επιστολή στη FIFA ενημερώνοντας για τις εξελίξεις. Ο Φούσεκ ισχυρίζεται μάλιστα ότι ενώ ήρθε στην Ελλάδα για να συνεργαστεί με την ΕΠΟ, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ενημερώθηκε τελευταίος: θυμίζω ότι ο Τσέχος είναι ο υπερπαρατηρητής που η ΕΠΟ δέχθηκε ως επιτηρητή για να αποφύγει το Grexit. Αλλά τι τις στέλνει τις επιστολές; Αν ήθελε πραγματικά να πάρει μια σοβαρή πρωτοβουλία θα πήγαινε στον Περέιρα και στους υπόλοιπους και θα τους ζητούσε να παραιτηθούν για να δείξουν την αντίθεσή τους στην άδικη απόλυση του συναδέρφου τους. Διότι ή ο Τσαχειλίδης απολύθηκε άδικα και θα πρέπει η αντιπροσωπεία των ξένων να αντιδράσει ή απολύθηκε ορθά, οπότε δεν συντρέχει λόγος ούτε επιστολών, ούτε συζητήσεων.

Χούμπελ

Τι πιστεύω εγώ; Οτι ο Χούμπελ έμαθε τα καθέκαστα και αντέδρασε. Είναι ο μόνος που μου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι υπόλοιποι μάλλον ψάχνουν τρόπους για να έχουν την ησυχία τους. Χωρίς αυτόν δεν θα είχε γίνει το παραμικρό.

Κάκος

Η διαιτησία δημιουργεί πάντως ωραίες φασαρίες ακόμα και για πράγματα ήσσονος σημασίας, όπως π.χ. η απόφαση του Τάσου Κάκου να γίνει τηλεδιαιτητής σε εκπομπή του καναλιού Open. O Ολυμπιακός με επιστολή στην ΚΕΔ ζήτησε να φύγει ο Κάκος από παρατηρητής διαιτησίας. Επισήμως δεν έχει λάβει απάντηση – ανεπισήμως κυκλοφορεί ότι θα του εξηγήσουν πως ο Κάκος έχει πάρει μια άδεια και πως όσο βρίσκεται στο πάνελ της εκπομπής δεν θα ορίζεται ως παρατηρητής σε αγώνες πρωταθλήματος. Ωστόσο αυτό που θα ‘πρεπε να ενδιαφέρει την ΚΕΔ και την ΕΠΟ είναι να σταματήσει αυτό το δίπορτο, που έχουν στη διάθεσή τους οι διαιτητές όταν σταματάνε. Κάποιοι, όταν και εφόσον δεχθούν μια πρόταση γίνονται τηλεκριτικοί και μετά, άμα βαρεθούν την τηλεόραση, επιστρέφουν για να συνεχίσουν την καριέρα τους ως αρχιδιαιτητές, ως παρατηρητές κ.λπ. Μέχρι τώρα η όλη ιστορία είχε και λίγο πλάκα – τώρα όμως που κανάλια ανήκουν σε ιδιοκτήτες ΠΑΕ, αυτό το «πηγαινέλα» καλό είναι να σταματήσει. Γιατί δυστυχώς γεννά μεγαλύτερη καχυποψία.

Επιτυχία

Ας πάρουμε π.χ. τον Κάκο. Ας υποθέσουμε ότι κάνει τεράστια επιτυχία στο Open και ότι διαπραγματεύεται την παραμονή του στο κανάλι και εξασφαλίζει ένα τεράστιο συμβόλαιο ως τηλεστάρ. Μπορεί τον άνθρωπο να τον αξιοποιήσουν όχι μόνο για να βγαίνει σε μια αθλητική εκπομπή, αλλά και για να εμφανίζεται στην Κατερίνα Καινούργιου ή για να παρουσιάζει το «Runway Project»: για όλα είναι ικανός. Μπορεί όμως έχοντας εισπράξει του κόσμου τα λεφτά από το κανάλι του Ιβάν Σαββίδη να ξαναγυρίσει στη διαιτησία και να μην έχει στο μυαλό του τον πρώην εργοδότη του; Ο Κάκος ίσως να το μπορούσε κι αυτό: άλλοι όχι. Για αυτό η ΕΠΟ πρέπει να πάρει μια απόφαση σκληρή μεν πλην όμως δίκαιη: ή τηλεστάρ ή διαιτητές. Και τα δυο δεν γίνονται.