Σκληρά μηνύματα με αποδέκτη την κυβέρνηση και τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής στέλνουν οι φορολογούμενοι και οι εκπρόσωποι του βιομηχανικού κόσμου. Μέσα σε έναν μήνα, από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 500.000 ξεπερνώντας τα 4,3 εκατομμύρια, ενώ ο ΣΕΒ αναλύοντας τον προϋπολογισμό σε συνδυασμό με τα ευρήματα της πρώτης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας ασκεί σκληρή κριτική στην επιδοματική κυβερνητική πολιτική, η οποία χτίζεται σε ένα περιβάλλον «υπερφορολόγησης της ιδιωτικής οικονομίας, μείωσης των επενδυτικών και τρεχουσών δαπανών αναπτυξιακού χαρακτήρα». Ο ΣΕΒ τολμά να εισηγηθεί την εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου από το 2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα μείγμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και αύξησης των επιστροφών φόρου για οικογένειες με παιδιά. Κατά την εκτίμηση του ΣΕΒ το σημερινό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής έχει ημερομηνία λήξης, ενώ ο προϋπολογισμός είναι «περιορισμένων αναπτυξιακών προοπτικών».

Τα στατιστικά της ΑΔΑΕ. Κι αν οι απόψεις των εκπροσώπων της βιομηχανικής κοινότητας μπορούν να θεωρηθούν υποκειμενικές, η αδυναμία των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στο βουνό φόρων και ασφαλιστικών εισφορών είναι αδιαμφισβήτητη. Αναδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία τον Σεπτέμβριο το πλήθος των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο αυξήθηκε σε 4.312.395 έναντι 3.801.967 έναν μήνα νωρίτερα, τον Αύγουστο. Αντίστοιχη αύξηση είχε καταγράψει και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, υποδεικνύοντας ως βασικές αιτίες της εκρηκτικής ανόδου τη βεβαίωση των φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με τις ημερομηνίες λήξης των δόσεων πληρωμής τους. Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη δε, έκαναν άλμα 1,4 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα φτάνοντας τα 7,838 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, με τους απλήρωτους φόρους να ευθύνονται για τα 500 εκατ. ευρώ της μηνιαίας διόγκωσης και τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ να προέρχονται από απλήρωτα μισθώματα, δάνεια, παράβολα και εισφορές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από το Δημόσιο. Για τα 900 εκατομμύρια, ευθύνονται κυρίως τέσσερα νομικά πρόσωπα. Σήμερα λήγει η προθεσμία πληρωμής της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος και της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ με τους φορολογουμένους να καλούνται να εξοφλήσουν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ αν δεν θέλουν να περιληφθούν στους καταλόγους των ληξιπρόθεσμων οφειλετών ενεργοποιώντας τον κίνδυνο κατασχέσεων καταθέσεων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ. Στο μέτωπο των κατασχέσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι από τους 4.312.395 οφειλέτες, οι 1.797.492 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και οι 1.148.583 έχουν βρεθεί ήδη αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα. Αρνητικά μηνύματα έρχονται και από το μακροοικονομικό μέτωπο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο μιας «άτακτης» εκτίναξης του κόστους δανεισμού με φόντο τις εξελίξεις στην Ιταλία, επισημαίνοντας πως «οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους έχουν έρθει στο προσκήνιο» και ότι  «οι πιέσεις στο κόστος δανεισμού σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς δημοσιονομικής προσαρμογής, ενδεχομένως θα θέσει το δημόσιο χρέος ορισμένων κρατών – μελών σε ένα μη βιώσιμο μονοπάτι».

Την ίδια ώρα η Societe General με έκθεσή της συνιστά στους πελάτες της αποχή από τις αγορές μετοχών χωρών όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία το 2019, ενώ οι «Financial Times» σε εκτενές δημοσίευμά τους περιέγραφαν την αναγκαστική «αποχή» του ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές.