Το χέρι του νεαρού ήταν υψωμένο ναζιστικά. Ηταν μόνο ένα – η εικόνα όμως ήταν αρκετά φρικιαστική από μόνη της. Υπό άλλες συνθήκες, η επιλογή των μαθητών να βγουν στον δρόμο διαδηλώνοντας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας θα μπορούσε να θεωρηθεί διαμαρτυρία απέναντι σε μια κυβερνητική επιλογή. Τα συνθήματα των λοκατζήδων όμως, οι χρυσαυγίτικες, εθνικιστικές επιρροές και το τρομακτικό πανό «Η Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία» δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Η ελληνική «generation Ζ» είναι φρέσκια, ζουμερή λεία για τα πολιτικά άκρα, που ψάχνουν διαρκώς νέες ρίζες ώστε να βγουν από το περιθώριο. Μπορεί όμως κανείς να αποκαλεί «φασίστες» ανήλικα παιδιά; Κι αν μ’ αυτόν τον τρόπο τα οδηγεί στην αγκαλιά των πραγματικών φασιστών;

Για άλλη μια φορά, τα πολιτικά κόμματα δείχνουν αμηχανία απέναντι στο ακροδεξιό φαινόμενο. Από τη μία, ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί τον πραγματικό, εθνικιστικό κίνδυνο, χρησιμοποιώντας όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες για να επιτεθεί στη ΝΔ – την ώρα που ο ίδιος συγκυβερνά με τον Πάνο Καμμένο.

Και η ΝΔ, παρότι επισήμως μιλάει για «μέτρο» και κάνει λόγο για «πατριδοκαπηλία», επιτρέπει σε στελέχη της (συνδικαλιστικά και μη) να φλερτάρουν με τα άκρα. Και όλα αυτά, την ώρα που με το παραλήρημά του μέσα στο Κοινοβούλιο, ο Ηλίας Κασιδιάρης άπλωσε εθνικιστική ομπρέλα πάνω από τους μαθητές. Οπως συνέβη και το 2012, όταν η Χρυσή Αυγή κατάφερε για πρώτη φορά να μπει στο Κοινοβούλιο ως εκλεγμένη δύναμη, το πολιτικό σύστημα δεν βρίσκει απάντηση σε βασικά ερωτήματα. Τότε, ήταν οι μούντζες έξω από τη Βουλή και οι ξυλοδαρμοί πολιτικών. Τώρα είναι οι καταλήψεις για τη Μακεδονία, που υποκινούνται από ακροδεξιά στοιχεία μέσω social media και κρατούν κλειστά δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε μια σκληρή ανακοίνωση που απευθυνόταν κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Η ΝΔ δεν μπορεί να ψηφοθηρεί και να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση για τη διείσδυση νεοναζιστών στα σχολεία, ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τη δημοκρατία και το πολίτευμα», ανέφερε η Κουμουνδούρου, υποδεικνύοντας τη Χρυσή Αυγή ως υποκινητή των καταλήψεων. «Η απόπειρα των ακροδεξιών και εθνικιστικών μορφωμάτων να εισβάλουν στα σχολεία και να ενσταλάξουν στην καρδιά των παιδιών μας το δηλητήριο του μίσους και του φασισμού απέτυχε» δήλωσε και ο Νίκος Φίλης, μιλώντας για την αντίδραση των «antifa» μαθητών, που χθες πραγματοποίησαν αντιπορείες.

Η Νέα Δημοκρατία. «Θέλουμε ανοιχτά σχολεία και ανοιχτά μυαλά», σχολίαζαν πηγές από τη ΝΔ, τονίζοντας πως το κόμμα είναι εναντίον των καταλήψεων.

Το Κίνημα Αλλαγής. «Δεν εκχωρούμε το δικαίωμά μας στη διαφωνία σε καμία κυβέρνηση που βαφτίζει όποιον έχει διαφορετική γνώμη “ακραίο”. Δεν εκχωρούμε την έννοια της πατρίδας μας, της αγάπης για τον τόπο μας, σε κανέναν ρατσιστή, μισαλλόδοξο, νεοναζί της Χρυσής Αυγής», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι μαθητές του Κινήματος Αλλαγής, με τον φορέα να τονίζει πως «τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης εντός των σχολείων».

Το Ποτάμι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για έναν «εθνικιστικό αχταρμά στα στόματα των παιδιών», κάνοντας λόγο για ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, ενώ κλιμάκια της ΚΝΕ έφτασαν στα υπό κατάληψη σχολεία μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και ζητώντας από τους μαθητές να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή.