Σε ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι, με τους μαθητές ως «όπλο» στη σκακιέρα που έχει στηθεί γύρω από το Μακεδονικό εξελίσσεται το «κίνημα» των καταλήψεων στα σχολεία που φούντωσε χθες για 24 ώρες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δεκάδες καταλήψεις έγιναν για μία ημέρα σε σχολεία της περιοχής, με αίτημα να μην προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών και νέα πανό με συνθήματα για το θέμα να ορθώνονται σε σχολικά κτίρια.
Στο φόντο των παραπάνω, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνταν εντός και εκτός Κοινοβουλίου, με τους εκπαιδευτικούς να εκφράζουν από την πλευρά τους την οξεία ανησυχία τους για την ασφάλεια των παιδιών.
Τα συλλαλητήρια. Οι χθεσινές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα δίνουν μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί και των πλευρών που αντιπαρατίθενται πολιτικά. Στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, στο οποίο προπορευόταν ένας έφιππος μαθητής, τα πανό έγραφαν «Μακεδονία, γη ελληνική» και αρκετοι μαθητές κρατούσαν ελληνικές σημαίες. Στην Αθήνα διοργανώθηκε συλλαλητήριο αντιφασιστικού χαρακτήρα στο κέντρο της πόλης και τα Προπύλαια από μαθητές που χαρακτήρισαν εθνικιστικές και υποκινούμενες τις καταλήψεις στη Βόρεια Ελλάδα.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στις δύο περιπτώσεις, αν και στην Αθήνα λιγότερα, καθώς η πορεία ήταν ειρηνικού χαρακτήρα. Ωστόσο παρεισέφρησαν κουκουλοφόροι και προκάλεσαν φθορές σε υποκαταστήματα και στάσεις λεωφορείων. Στη Θεσσαλονίκη, αντίθετα, τα επεισόδια ήταν μεγαλύτερης έκτασης, ενώ έγιναν χρήση χημικών και προσαγωγές 8 ατόμων.
Περιμένουν εξασθένηση. Για τα παραπάνω το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, το ποσοστό των καταλήψεων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια ανήλθε σε 13,9% σε όλη τη χώρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών φυσικά ήταν στη Βόρεια Ελλάδα, με τους εκπαιδευτικούς της περιοχής όμως να δηλώνουν ότι οι περισσότερες από αυτές αναμένεται σήμερα να σταματήσουν και το κλίμα έντασης γενικότερα να περιοριστεί.
Πάντως χαρακτηριστικό είναι ότι καθηγητές εξέφρασαν χθες ανησυχία για την ασφάλεια των μαθητών με χαρακτηριστική την ανακοίνωση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη: «Το σημαντικό είναι οι μαθητές μας να μη γίνουν υποχείρια ακραίων στοιχείων. Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε αξιοποιώντας τον διάλογο και το παράδειγμα. Οι διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς πρέπει να ενεργοποιηθούν πάντα με δημοκρατικό και παιδαγωγικό τρόπο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας χωρίς την εμπλοκή τρίτων με κίνδυνο να δυναμιτιστεί το κλίμα».
Από την άλλη πλευρά η Ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ) με αυστηρή ανακοίνωσή της κατήγγειλε τις στοχοποιήσεις καθηγητών από ακροδεξιές ομάδες και κάλεσε τις τοπικές ενώσεις καθηγητών της χώρας «να προχωρήσουν σε συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων, να οργανώσουν συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες, να αποκαλύψουν τον φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς».