Πάλεψε, με τη συνέπεια που τον διακρίνει σε ολόκληρη τη φετινή ευρωπαϊκή πορεία του. Αντεξε σε δύσκολες στιγμές, απείλησε φτάνοντας με αξιώσεις στην απέναντι εστία, έμεινε στη διεκδίκηση ώς το τελευταίο δευτερόλεπτο. Συνολικά: Μια ακόμη σπουδαία προσπάθεια για τον Ολυμπιακό του Europa dream, έστω και αν δεν στέφθηκε με επιτυχία μιας και η Μπέτις ήταν εκείνη που ήπιε το νέκταρ της νίκης (1-0, Κανάλες 39′).

Στο Μπενίτο Βιγιαμαρίν όμως δεν τελείωσε τίποτα. Στην πραγματικότητα τώρα είναι που αρχίζουν όλα για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, η οποία ξέρει ότι στις 13 Δεκεμβρίου έχει μπροστά της ένα ιστορικό ματς. Εναν «τελικό» πρόκρισης, απέναντι στην επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν (που χθες αν και καρδιοχτύπησε σκόρπισε την Ντουντελάνζ με 5-2). Στο Γεώργιος Καραϊσκάκης που θα καίγεται από τη φλόγα της επιθυμίας, και με «ειδική συνθήκη» το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται νίκη με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά.

Το πιστεύουν

Δεν μοιάζει εύκολο. Δεν είναι εύκολο. Είναι όμως τα δεδομένα που υπάρχουν μπροστά, έπειτα από το κλείσιμο των εργασιών της 5ης αγωνιστικής. Και σε μια πρώτη σφυγμομέτρηση χθες το βράδυ στη Σεβίλλη: οι Ερυθρόλευκοι πραγματικά το πιστεύουν. Νιώθουν ότι μπορούν απέναντι σε μια από τις δημοφιλέστερες ομάδες του πλανήτη να πετύχουν κάτι πραγματικά μεγάλο. Θα χρειαστούν σίγουρα περισσότερη τύχη από όση έχουν ώς εδώ. Θα χρειαστούν σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά ευστοχίας σε μια διαδικασία που κόστισε και χθες. Θα χρειαστεί και η Μίλαν όμως να περάσει την εμπειρία μιας έδρας που σε τέτοιες νύχτες σηκώνεται… όρθια! Σε δύο εβδομάδες λοιπόν. Και σε μια μάχη «όλα για όλα». Εκεί θα κριθεί το εισιτήριο της πρόκρισης. Εκεί θα αποφασιστεί αν η Μίλαν (10 β.) ή ο Ολυμπιακός (7 β.) θα ακολουθήσουν την Μπέτις στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Και όσο για χθες; Είπαμε πως οι Ερυθρόλευκοι πραγματικά έκαναν για πολλοστή φορά μια μεγάλη προσπάθεια. Παρότι βρέθηκαν στο χορτάρι με ένα σχεδόν «πειραματικό» σχήμα ελλείψει σέντερ φορ (ανάλαβε τον ρόλο ο Φορτούνης) και για πρώτη φορά φέτος με τρεις κεντρικούς χαφ (Γκιγέρμε, Καμαρά, Μπουχαλάκης) που έδιναν μια όψη 4-3-3. Οι ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς ξεκίνησαν καλύτερα και άνοιξαν πρώτοι το σημειωματάριο με τις ευκαιρίες (Μπουχαλάκης 5′, Καμαρά 13′). Χρειάστηκαν όμως δύο μεγάλες διαδοχικές επεμβάσεις του Ζοσέ Σα προκειμένου να μείνουν όρθιοι στο 18′. Εκεί όπου ο πορτογάλος πορτιέρο σταμάτησε το πέναλτι του Σέρχιο Λεόν (!) αλλά και τον κεραυνό του Κανάλες που πήρε το «ριμπάουντ» μετά την εσχάτη των ποινών. Ροκ… αφετηρία. Ροκ και η συνέχεια με τους Πειραιώτες να χάνουν μοναδική ευκαιρία να προηγηθούν (Μπουχαλάκης 28′) σε μια φάση καρμπόν με εκείνη όπου ο Γκερέρο άνοιξε το σκορ στο Μιλάνο (4/10). Εκατοστά στέρησαν το 0-1. Και ίσως άλλαξαν την ιστορία της αναμέτρησης. Γιατί η επόμενη μεγάλη φάση ήταν για την Μπέτις. Και ήταν το γκολ της νίκης (39′). Μια συνολικά κακή εφαρμογή της ανασταλτικής λειτουργίας του Ολυμπιακού έδωσε το δικαίωμα στον Κανάλες να σουτάρει έξω από την περιοχή και να ανοίξει το σκορ. Η φάση που έμελλε να κρίνει τη βραδιά!

Κλασική ευκαιρία

Ο Ολυμπιακός παρά το σοκ δεν το έβαλε κάτω, και στο 43′ έχασε μια ακόμη κλασική ευκαιρία με τον Φορτούνη (ο Μαντί, που είχε κερδίσει και το πέναλτι από τον Σισέ, έσωσε πάνω στη γραμμή την ομάδα του). Με τον αρχηγό που ένα λεπτό αργότερα είδε τον Ρόμπλες να αντιδρά σπουδαία στην απευθείας εκτέλεση φάουλ που επιχείρησε. Τον Φορτούνη, που από το 58′ επέστρεψε στην κλασική του θέση πίσω από τον φορ, μιας και ο Μαρτίνς έριξε πια στο παιχνίδι τον – ανέτοιμο για ενενηντάλεπτο – Γκερέρο γυρίζοντας την ομάδα στην κλασική 4-2-3-1 εκδοχή της. Ο Σα έκανε μια ακόμη μεγάλη επέμβαση, με τη βοήθεια του οριζόντιου δοκαριού σε σουτ του Σαναμπριά (59′) και το τελευταίο ημίωρο έγινε μάλλον… δραματικό. Οι Ερυθρόλευκοι ανέβηκαν πιο ψηλά στο γήπεδο να πιέσουν, η Μπέτις είχε χώρους αλλά και τον φόβο της απειλής – με το 1-0 να είναι ρευστό – και πλέον προέκυψε ένα πεδίο ευκαιριών και για τους δύο. Είτε η Μπέτις θα πετύχαινε το γκολ που θα κλείδωνε το ματς, είτε ο Ολυμπιακός θα ισοφάριζε. Ο σπουδαίος Ζοσέ Σα είπε ένα ακόμη «όχι» σε τετ α τετ με τον Τέγιο (78′) χάρη και στη συνδρομή του Σισέ που έσπευσε γρήγορα να βοηθήσει. Ο επόπτης έκοψε λανθασμένα ένα αντίστοιχο τετ α τετ του Φορτούνη (80′) που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Και στον επίλογο ήρθε εκείνο το παράξενο παιχνίδι της τύχης και πάλι. Στο 88′ Σισέ, Γκερέρο, Βούκοβιτς πυροβολούν διαδοχικά προς την εστία των Σεβιγιάνων αλλά δεν βρίσκουν δίχτυα. Και στο 92′ ο Σισέ ίπταται στο απόλυτο timing για το 1-1, αλλά και πάλι η μπάλα δεν του κάνει το χατίρι. Ποιος ξέρει, ίσως να αλλάξει… διάθεση σε δύο εβδομάδες.

Μπέτις (Κίκε Σετιέν): Ρόμπλες, Μπάρτρα (74′ Χάβι Γκαρθία), Κανάλες, Σέρχιο Λεόν (63′ Ινούι), Σανάμπρια, Τέγιο (83′ Μπαραγάν), Σίντνεϊ, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Ζούνιορ Φίρπο, Λο Τσέλσο, Μαντί.

Ολυμπιακός (Πέδρo Μαρτίνς): Ζοζέ Σα, Ελαμπντελαουί, Σισέ, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Γκιγέρμε (81′ Νάτχο), Μπουχαλάκης (58′ Γκερέρο), Καμαρά, Ποντένσε, Ναουέλ (72′ Βρουσάι), Φορτούνης.