Είναι μεταφορικά μια Black Friday η σημερινή Παρασκευή από πλευράς μπασκετικών προσφορών (στην Ευρωλίγκα και στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου) και μακάρι να μην πάρει μια τέτοια διάσταση και στην κυριολεξία!

Από περιχώρων Μόσχας άρξασθαι (19.00) με τον Παναθηναϊκό (5-4) να σημαδεύει κόντρα στη Χίμκι (3-6) τη δεύτερη εκτός έδρας νίκη του στη φετινή σεζόν, μα περισσότερο τον εξορκισμό των δαιμόνων που τον κατατρύχουν όποτε απομακρύνεται από το ΟΑΚΑ. «Πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας όπου κι αν παίζουμε, να διαθέτουμε επιθετικότητα και στις δυο άκρες του γηπέδου, να επιταχύνουμε τον ρυθμό και να μη χαρίζουμε ριμπάουντ» τόνισε ο Ινιγο Θορθάνο, που περιμένει τον Τσάβι Πασκουάλ σήμερα στη Μόσχα.

Ο καταλανός προπονητής ταξίδεψε εσπευσμένως στη Βαρκελώνη για να συμπαρασταθεί στη μητέρα του η οποία υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Ιωάννη Παπαπέτρου, που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στον δεξιό καρπό.

Από τη Χίμκι θα απουσιάσει ο δις ΜVP της διαβολοβδομάδας, Αλεξέι Σβεντ, που τέθηκε νοκάουτ για έναν μήνα, αλλά όπως επισήμανε ο Θορθάνο «είναι λάθος να πιστεύουμε ότι επειδή θα λείψουν από τη Χίμκι οι 25,3 πόντοι και οι 7,4 ασίστ του θα έχουμε ευκολότερο έργο».

Οι δυο ομάδες βρίσκονται αντιμέτωπες για έβδομη φορά, έχοντας μοιραστεί τις νίκες στα προηγούμενα έξι ματς (3-3), ενώ απέναντι στον Γιώργο Μπαρτζώκα οι Πράσινοι έχουν ρεκόρ 30-12. Η Χίμκι είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη έφεση από τη γραμμή των 6,75 μ. (111/303), ενώ ο Παναθηναϊκός σουτάρει με ποσοστό 30,6% (59/193).

Δεκαοκτώ χρόνια μετά!

Δυόμισι ώρες αργότερα (21.30) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Ολυμπιακός ξανασυναντά την Μπούντουτσνοστ έπειτα από 18 χρόνια! Οι Πειραιώτες είχαν αναμετρηθεί με τους Μαυροβούνιους τη σεζόν 1999-2000 όταν κατήγαγαν δυο νίκες (89-61, 82-70) και ο Ντέιβιντ Μπλατ έσπευσε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με μια πολύ χαρακτηριστική ατάκα: «Οσοι δίνουν βάση στο ρεκόρ 2-7 που έχουν οι αντίπαλοί μας μπορούν να ζητήσουν τη γνώμη του Δημήτρη Ιτούδη και των παικτών της Μπασκόνια, που σίγουρα θα πουν ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι εντελώς αφελής». Δεν έχει άδικο ο προπονητής του Ολυμπιακού (5-4), καθώς η ομάδα της Ποντγκόριτσα που εκκίνησε με ρεκόρ 0-6 στη συνέχεια προκάλεσε πάταγο, ρίχνοντας στο κανναβάτσο τους Βάσκους και τους Μοσχοβίτες, μάλιστα αμφότερους τους… γάζωσε με τρίποντα: 21/34 (επίδοση που συνιστά ρεκόρ όλων των εποχών) με την Μπασκόνια και 14/23 με την ΤΣΣΚΑ.

«Το επίπεδό μας ανεβαίνει συνεχώς και πιστεύω ότι θα παίξουμε ένα ωραίο και συναρπαστικό ματς» συμπλήρωσε ο Μπλατ, που θα έχει στη διάθεσή του τον Δημήτρη Αγραβάνη (για πρώτη φορά σε αγώνα Ευρωλίγκας έπειτα από έναν χρόνο), αλλά όχι τον Αξελ Τουπάν.

Κι ενώ οι Πειραιώτες φιλοδοξούν να πετύχουν απόψε την έκτη νίκη τους, η ομάδα γυναικών του Ολυμπιακού γνώρισε την τέταρτη ήττα σε ισάριθμους αγώνες στην Ευρωλίγκα γυναικών, αυτή τη φορά από την τουρκική Χατάι στην Αντιόχεια με σκορ 71-55. Η σύνθεση: Κοσμά 4, Μάζιτς 5, Νικολοπούλου 9, Παυλοπούλου, Σταμάτη 5, Αφτζή, Τζόνσον 3, Σωτηρίου 6, Σπυριδοπούλου 5, Σταμολάμπρου 4, Τόμας 14.

Τα άλλα ματς της Ευρωλίγκας

Σε χθεσινά ματς για την Ευρωλίγκα, η Νταρουσάφακα έχασε από την Γκραν Κανάρια στην έδρα της με 71-75. Ακόμη: Ζαλγκίρις – Αρμάνι 83-78, Μακάμπι – Μπάγερν 95-71, Ρεάλ – ΤΣΣΚΑ 88-93.