Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προβλήματα. Είναι σίγουρος ότι δεν θα του δώσουν τον Νομπέλ Ειρήνης – για τη «διπλωματική δουλειά προς την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου». Και είναι σίγουρος επειδή τα έχει ξαναπεράσει αυτά, λέει. Μιλώντας στη «New York Post» θυμήθηκε με πίκρα πως το τηλεοπτικό του ριάλιτι «Ο Υποψήφιος» δεν κέρδισε ποτέ ένα Emmy. Σοβαρά. Λες και το Νομπέλ Ειρήνης έχει ίδια αξία με ένα τηλεοπτικό βραβείο. Βέβαια, για τον Τραμπ, ίσως έχει. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ όμως έχει κι άλλα βάσανα αυτόν τον καιρό. Ο επί χρόνια προσωπικός του δικηγόρος Μάικλ Κόεν δήλωσε ένοχος χθες για ψευδορκία ενώπιον του Κογκρέσου, σχετικά με τον ρόλο του σε έργο του οργανισμού Τραμπ στην αγορά ακινήτων της Ρωσίας. Ολα αυτά στο πλαίσιο της έρευνας μελών του Κογκρέσου για την πιθανή συνέργεια στελεχών του επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προκειμένου να επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2016.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Κόεν παραδέχθηκε χθες ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης ότι προέβη σε ψευδείς δηλώσεις το 2017 ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με το σχέδιο κατασκευής του Πύργου Τραμπ στη Μόσχα. Ο πρώην δικηγόρος του αμερικανού προέδρου ισχυρίστηκε ότι προέβη σε ψευδείς δηλώσεις ώστε η μαρτυρία του να είναι σύμφωνη με το πολιτικό μήνυμα του Τραμπ, αλλά και επειδή ήταν πιστός στον πελάτη του, που τυγχάνει και πρόεδρος των ΗΠΑ. Στην κατάθεσή του μπροστά στους βουλευτές το 2017 ο Κόεν είχε δηλώσει ψευδώς ότι όλες οι προσπάθειες σχετικά με την κατασκευή του Πύργου Τραμπ στη Μόσχα είχαν πάψει τον Ιανουάριο του 2016 (όταν ξεκίνησε επισήμως η προεκλογική εκστρατεία), ενώ στην πραγματικότητα συνεχίσθηκαν έως τον Ιούνιο του 2016.

Επίσης, άλλο ένα ψέμα στη δήλωσή του προς το Κογκρέσο ήταν πως είχε περιορισμένες επαφές με τον Τραμπ όσον αφορά το όλο σχέδιο, ενώ στην πραγματικότητα οι επαφές τους ήταν «εκτενείς». Και τέλος, είπε ψέματα ότι ποτέ δεν σκεφτόταν να ταξιδέψει στη Ρωσία, ενώ είχε κάνει κάποιες προετοιμασίες που δεν ολοκληρώθηκαν.

Τον περασμένο Αύγουστο ο Κόεν είχε δηλώσει ένοχος για παραβιάσεις χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας, φοροδιαφυγή και τραπεζική απάτη. Η χθεσινή του αποδοχή ενοχής μπορεί να σημαίνει πως ο Κόεν ελπίζει σε μια πιο ελαφριά ποινή για τις κατηγορίες με αντάλλαγμα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ που διεξάγει έρευνα για πιθανή συνέργεια συνεργατών του Τραμπ προεκλογικά με τη Ρωσία. Πριν αρχίσει να συνεργάζεται με τις Αρχές, ο Κόεν δήλωνε πως ήταν ο άνθρωπος που «τα έφτιαχνε όλα» για τον Τραμπ και ότι «θα δεχόταν σφαίρες» για να προστατεύσει τον πελάτη του. Ομως τον Αύγουστο κατέθεσε πως ο Τραμπ του έδωσε εντολή να διαπράξει έγκλημα κανονίζοντας πληρωμές προκειμένου να μη μιλήσουν δύο γυναίκες που ισχυρίζονταν ότι είχαν ερωτικές σχέσεις με τον Τραμπ. Εδωσε 150.000 δολάρια στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και 150.000 στο πρώην μοντέλο του Playboy Κάρεν ΜακΝτούγκαλ. Ο πρόεδρος Τραμπ, έπειτα από όλα αυτά, έσπευσε χθες να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του πρώην στενότατου συνεργάτη του, λέγοντας ότι οι εργασίες στο κτίριο της Μόσχας δεν συνεχίστηκαν μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Επιτέθηκε στον πρώην δικηγόρο του, τον χαρακτήρισε «αδύναμο άνθρωπο» και τον κατηγόρησε ότι εκτοξεύει ψέματα εναντίον του για να του δοθεί μικρότερη ποινή.