Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε ξαφνικά χθες τη συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν που ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του G20 τις επόμενες ημέρες στην Αργεντινή, λόγω της νέας κρίσης με την Ουκρανία.

«Βασισμένος στο γεγονός ότι τα ουκρανικά πλοία που κατέλαβαν οι Ρώσοι και οι ναύτες που συνέλαβαν δεν έχουν επιστραφεί, αποφάσισα πως θα ήταν καλύτερο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ακυρώσω τη συνάντηση. Ελπίζω σε μια ουσιαστική Σύνοδο Κορυφής και πάλι όταν επιλυθεί η κατάσταση» έγραψε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν αναχωρήσει για το Μπουένος Αϊρες. Το tweet σήμανε μια ξαφνική αλλαγή, καθώς μόλις μία ώρα νωρίτερα είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι θα συναντηθεί με τον Πούτιν και πως ήταν μια «πολύ καλή στιγμή για να τα πούμε». Διευκρίνισε όμως ότι περίμενε μια τελική έκθεση για την ένταση στην περιοχή, μετά την κατάληψη από τη Ρωσία των τριών ουκρανικών πλοίων στο Στενό του Κερτς, κοντά στην Ουκρανία, την Κυριακή.

Χθες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θέλει να προσαρτήσει ολόκληρη τη χώρα του και ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αναπτύξει πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα προκειμένου να υποστηρίξουν το Κίεβο στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε γερμανικά ΜΜΕ στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κιέβου να κερδίσει την υποστήριξη της Δύσης για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, καθώς και να εξασφαλίσει δυτική στρατιωτική βοήθεια και να εμποδίσει την ολοκλήρωση του ρωσικού αγωγού αερίου NordStream 2, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου μέχρι στιγμής δεν του έχουν προτείνει κάτι από αυτά, παρά τις προειδοποιήσεις του για πιθανή επέμβαση της Ρωσίας μετά το θερμό επεισόδιο της Κυριακής. Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ομελιάν κατηγόρησε χθες τη Ρωσία ότι ουσιαστικά έχει αποκλείσει τα δύο ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα – το Μπερντιάνσκ και τη Μαριούπολη – απαγορεύοντας σε πλοία να φύγουν και να εισέλθουν στη θάλασσα μέσω του Στενού του Κερτς που ελέγχουν οι Ρώσοι.

Πάντως, υπάρχουν κι άλλα σημάδια ότι η Ρωσία προχωρά στα σχέδιά της να οχυρώσει την Κριμαία και να τη μετατρέψει σε «φρούριο» όπως γράφουν ρωσικές εφημερίδες. Χθες η Μόσχα ανέπτυξε κι άλλες συστοιχίες του προηγμένου πυραυλικού συστήματος S-400 εδάφους – αέρος στην Κριμαία, ενώ το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως η Ρωσία έχει σχέδια για την κατασκευή ενός νέου σταθμού με ραντάρ έγκαιρης αντιπυραυλικής προειδοποίησης στην Κριμαία τον επόμενο χρόνο, που θα είναι ικανό να εντοπίσει βαλλιστικούς πυραύλους από μεγάλη απόσταση.

Μπροστά στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, η ΕΕ με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία της», καθιστώντας όμως σαφές ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.