«Δεν είµαι προφήτης. Η επιστηµονική φαντασία, ουσιαστικά αφορά το σήµερα» λέει η Μάργκαρετ Ατγουντ, συγγραφέας του δυστοπικού «Handmaid’s Tale» που έγινε και επιτυχηµένη τηλεοπτική σειρά. Η 79χρονη Καναδή ανακοίνωσε ότι τον επόµενο Σεπτέµβριο θα κυκλοφορήσει η συνέχεια αυτού του σκοτεινού χρονικού µιας εναλλακτικής πραγµατικότητας µε τίτλο «Μαρτυρίες». Η αυταρχική δηµοκρατία του Γκίλεαντ είναι η έµπνευσή της. «Και η άλλη έµπνευσή µου είναι ο κόσµος στον οποίο ζούµε». Δυστοπίες αµφότερα.

Υποτίθεται ότι είναι µια ιστορία ισότητας και αξιοκρατίας. Η Σλοβενία διόρισε ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάµεων την αντιστράτηγο Αλένκα Ερµεντς. Είναι η πρώτη γυναίκα που ηγείται του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αµυνας σε χώρα – µέλος του ΝΑΤΟ και το µότο της είναι, όπως µας ενηµέρωσε, «έργα και όχι λόγια». Ούτε λόγος για να φέρει στο στράτευµα µια άλλη νοοτροπία. Κάτι µας θύµισε τη φράση της Βιρτζίνια Γουλφ στο «Ορλάντο»: «Οσο µια γυναίκα σκέπτεται ως άνδρας, κανείς δεν έχει πρόβληµα µε τη σκέψη της γυναίκας».

Αποκαλούσε τον εαυτό του τον «γηραιότερο αντάρτη του κόσµου». Ο Χάρι Λέσλι Σµιθ, που πέθανε σε ηλικία 95 ετών, κατέγραφε την Κοινωνική Ιστορία της Βρετανίας εδώ και δεκαετίες. Συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής, υπερασπιζόταν τα δικαιώµατα των πιο φτωχών στρωµάτων και πάλευε για τη διατήρηση της σοσιαλδηµοκρατίας. Αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο δράµα των προσφύγων και επισκέφθηκε καταυλισµούς σε όλη την Ευρώπη για να «καταγράψει µια τραγωδία που θα µπορούσε να έχει αποφευχθεί».

Ψιθυριζόταν εδώ και χρόνια. Ο Αλ Πατσίνο θα υποδυθεί τον βασιλιά Ληρ στη µεγάλη οθόνη, βαδίζοντας στα βήµατα του Λόρενς Ολίβιε και του Ορσον Γουέλς. Ο γεννηµένος στο Ανατολικό Χάρλεµ ιταλοαµερικανός ηθοποιός έχει µια καριέρα που εκτείνεται σε πέντε δεκαετίες. Πάντα έλεγε πως πρέπει να γυρίζονται πιο συχνά κινηµατογραφικές µεταφορές των έργων του Σαίξπηρ. Μετά τον «Σάιλοκ» ο Πατσίνο ως Ληρ θα προσπαθήσει µάταια να µοιράσει το βασίλειό του στις τρεις κόρες του. Και θα αναρωτηθεί για άλλη µια φορά: «Ποιος είναι εκείνος που µπορεί να µου πει ποιος είµαι;».

Κάποιοι είπαν ότι συµβολίζουν το αίµα. Αλλοι είπαν ότι πρόκειται για το «κόκκινο κύµα» (το χρώµα των Ρεπουµπλικανών) που δεν ήρθε στις πρόσφατες εκλογές για το Κογκρέσο. Η «Washington Post» παρατήρησε ότι τα έλατα στο Τσερνόµπιλ, λόγω ραδιενέργειας, έγιναν κόκκινα. Τα γυµνά κόκκινα έλατα που κοσµούν τους διαδρόµους του χριστουγεννιάτικου Λευκού Οίκου είναι επιλογή της Μελάνια Τραµπ. Δέντρα γυµνά, οµοιόµορφα, αστόλιστα. Χριστουγεννιάτικα δέντρα που διαψεύδουν τον ρόλο τους. Η προσδοκία της χαράς ποτέ δεν ήταν πιο δύσκολη.

Μπορείτε να νίψετε τας χείρας σας. Βρέθηκε. Το δαχτυλίδι του Πόντιου Πιλάτου. Είχε εντοπισθεί σε ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο του Ηρωδείου, κοντά στη Δυτική Οχθη της Βηθλεέµ, πριν από 50 χρόνια. Επειτα από καθολικό καθαρισµό και µε χρήση ειδικής κάµερας αποκαλύφθηκε η επιγραφή πάνω του, στα ελληνικά: Πιλάτος. Ενα απλό χάλκινο σφραγιστικό δαχτυλίδι για τις καθηµερινές εργασίες του. Η ανακάλυψη έρχεται τη σωστή εποχή. Την εποχή των πολλών Πόντιων Πιλάτων.