Εχεις ακούσει, έχεις διαβάσει και ίσως έχεις βιώσει διαφόρους τραυματισμούς. Τραυματισμούς σε τένοντες, σε συνδέσμους, σε αρθρώσεις. Κατάλογος ατελείωτος και παθήσεις που κάνουν τη σχέση σου με το τρέξιμο δύσκολη. Και απ’ όλους αυτούς τους τραυματισμούς ή τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος ποια είναι άραγε ικανή να σε κάνει να σταματήσεις το τρέξιμο για πάντα; Νομίζω πως μόλις τώρα σε έχει λούσει κρύος ιδρώτας και φαντάζεσαι πως εκείνος ο τραυματισμός που σε ταλαιπωρεί θα εμφανιστεί στις επόμενες γραμμές ως η αιτία αποχώρησής σου από το τρέξιμο. Κακώς λοιπόν φοβάσαι, καμία πάθηση και κανείς τραυματισμός δεν είναι ικανός να σου επιβάλει την οριστική διακοπή του τρεξίματος. Αρκεί βέβαια να ακολουθήσεις κάποιους κανόνες. Αν για παράδειγμα έχεις έναν ήπιο έως και βαρύ τραυματισμό, θα πρέπει να ακούσεις τον γιατρό σου και τον φυσικοθεραπευτή σου για τον τρόπο θεραπείας σου και να ακολουθήσεις πιστά τον χρόνο αποχής σου από τις προπονήσεις. Μην εκλιπαρείς να μπεις πιο νωρίς στο γήπεδο για χαλαρό τρεξιματάκι και μην κάνεις σπριντ από τις πρώτες μέρες επανένταξής σου σαν να μην υπάρχει αύριο. Δώσε λίγο χρόνο στο σώμα σου και στους ειδικούς να σε κάνουν καλά.
Αν πάλι έχεις μια χρόνια πάθηση ή ένα χρόνιο μυοσκελετικό πρόβλημα θα τηρήσεις και εδώ τους κανόνες και τις συμβουλές των ειδικών έτσι ώστε το τρέξιμο να συμβάλλει ακόμα και θετικά τόσο για το πρόβλημα που έχεις όσο και για την γενικότερη υγεία σου. Τι εννοώ, για παράδειγμα ακόμα και ένας άνθρωπος που έχει αυξημένη ανισοσκέλεια μπορεί να τρέχει. Προσαρμόζοντας τις προπονήσεις του και τους στόχους του στις δυνατότητές του. Τηρώντας σωστά ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και αποκατάστασης από τον φυσικοθεραπευτή του ώστε να αποφεύγει τραυματισμούς.
Πριν από λίγες εβδομάδες χειροκροτούσα μαζί με τους φίλους μου τους δρομείς που κατευθύνονταν προς το Καλλιμάρμαρο. Από μπροστά μου πέρασαν άνθρωποι που σίγουρα κάποια στιγμή τους ταλαιπώρησε κάποιος τραυματισμός, αλλά και δρομείς που ίσως δεν θα φανταζόμασταν ποτέ πως μπορούν να τρέξουν. Ανθρωποι με ανισοσκέλεια, με σκλήρυνση κατά πλάκας, με αχονδροπλασία, κοινώς νάνοι, με τεχνητά μέλη, άνθρωποι που είναι δρομείς ικανοί και με χρόνους τερματισμού που τους ζηλεύω.
Τίποτα λοιπόν δεν είναι ικανό να σε εμποδίσει να βάλεις τα αθλητικά σου και να τρέξεις. Αρκεί να έχεις εμπιστοσύνη σε αυτούς που ξέρουν πότε θα τα φορέσεις για να τρέξεις και να το απολαύσεις.
Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος