Δεν ξέρω αν ο Γιάννης Βογιατζής είχε προσχεδιάσει τη Δεύτερη Θεατρική του Ανοιξη, τότε που έκανε στο σινεμά τον Λαλάκη και τον Μικέ. Ενενήντα δύο ετών σήμερα, κλέβει τις εντυπώσεις στο πιραντελικό σύμπαν του Δημήτρη Μαυρίκιου στο Εθνικό. Το θαύμα ξεκίνησε από το θέατρο Αμόρε της δεκαετίας του ’90, τότε που ο Χουβαρδάς πήρε στα χέρια του αυτό το σπάνιο υλικό κι αντί να υποπέσει στο αμάρτημα της αλαζονείας και να του εμφυσήσει καινούργια ζωή, έκανε κάτι πολύ πιο έξυπνο. Αφησε το ίδιο το υλικό να διαποτίσει τις παραστάσεις του. Οχι βέβαια σαν νύξη μιας εποχής που της αξίζει να τη νοσταλγούμε. Το «υλικό» θα γείωνε κάθε τέτοια απόπειρα, από τη φύση του. Μια φύση που φάνηκε χρήσιμη και σ’ άλλους σκηνοθέτες, προχείρως αναφέρω τον Μαρμαρινό. Οι καλλιτεχνικοί συντάκτες θα έχουν να μας πουν πολύ περισσότερα. Διότι τα κιτάπια των «θεατών», σκοπίμως ξεχνούν και σκοπίμως θυμούνται. (Διάλειμμα)
Δεν είναι εύκολο να φτάσεις τη σήμερον ημέρα στο Εθνικό, και δεν εννοώ μ’ αυτό ότι χρειάζεται «δόντι». Το πόδι θα εξυπηρετούσε καλύτερα. Κτίριο Τσίλλερ – Κεντρική Σκηνή – Αγίου Κωνσταντίνου, εξηγούσα επί ματαίω στον ταξιτζή, αλλά το GPS, με το που πληκτρολογούσες «κεντρ…» σ’ έστελνε κατευθείαν στην Κεντρική Λαχαναγορά με μοναδική εναλλακτική την Κρεαταγορά! Ισα που κρατήθηκα μην πω «Πίσω μου σ’ έχω Πιραντέλο! Εντάξει μάστορα, στρίψε προς Ρέντη». Μ’ εμένα να χτυπιέμαι ότι δεν μπορεί να εξαφανίστηκε το Εθνικό αφού βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1930, ο Πιραντέλο είχε ήδη αρχίσει.
Την ίδια ίσως θεατρική μακροζωία εκπληρώνει σήμερα και ο Γιάννης Βογιατζής σαρώνοντας στην ιστορική σκηνή. Ηταν ο άνθρωπος ή μήπως ο ηθοποιός αυτός που έπειθε ότι υπάρχει αιώνια ζωή αρκεί να την αγνοήσεις εγκαίρως; Αρκεί να παίζεις σα να μην υπάρχει αύριο. Ακόμα και σε βιντεοταινίες ή σε πάλκα μιας πρώιμης και όχι απενοχοποιημένης, όπως σήμερα, stand up comedy. Μόνον έτσι έρχονται ο Σαίξπηρ, οι Τραγικοί, ο Τσέχοφ, ο Πιραντέλο, είπα μέσα μου, χωρίς να το προσχεδιάσω με θεωρητικούρα και εξαντλητικές πρόβες. Εξαντλητική ζωή, αυτός είναι ο αυτοσχεδιασμός και η ευτυχισμένη μακροζωία επίσης.