Εμπόδια και πολιτικά αναχώματα βάζουν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη στο κεντρικό πολιτικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για ευρύτερες συνεργασίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Σε μια χρονική στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κατακτήσει μεγαλύτερο ζωτικό πολιτικό χώρο στην Αυτοδιοίκηση, τόσο σε δήμους όσο και σε περιφέρειες, ο σχεδιασμός Τσίπρα δέχεται πυρά εκ των έσω. Σε πάρα πολλούς δήμους – πρωτεύουσες νομών, ενώ υπάρχει τους τελευταίους μήνες ώσμωση και πεδίο συνεννόησης μεταξύ στελεχών της Κεντροαριστεράς που αψηφούν τις οδηγίες της Χαριλάου Τρικούπη και του ΣΥΡΙΖΑ για κοινά ψηφοδέλτια με προοδευτικό πρόσημο, υπάρχουν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και παράγοντες του «βαθέος κόμματος» που αντιδρούν στα ανοίγματα που επιθυμεί διακαώς ο Πρωθυπουργός.
Ο ΦΟΒΟΣ. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και σε αρκετούς δήμους, υπό τον φόβο των «κομματικών» για πολιτική άλωση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της συμπόρευσης και της έλευσης πασοκογενών στελεχών, τορπιλίζονται κινήσεις που επί της ουσίας ακυρώνουν τόσο το σχέδιο του Πρωθυπουργού όσο και την απόφαση της ΚΕ του κόμματος για ευρύτερες συμμαχίες.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που προκρίνει – εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου – τον υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο για τον Δήμο Αθηναίων, είναι αποφασισμένος να περιφρουρήσει το σχέδιό του, το οποίο δεν αφορά μόνο τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά συνδέεται άμεσα εκτός από τις ευρωεκλογές και με τις βουλευτικές εκλογές, όπου θα γίνει και η μεγάλη πολιτική μάχη. Και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να πάει σε μια αναμέτρηση, την πιο δύσκολη των τελευταίων ετών για τον ίδιο, χωρίς να υπάρξει ευρύτερο μέτωπο των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, το οποίο θα έχει υπονομευθεί για μικροπολιτικούς λόγους.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος έχει ζητήσει και θα το κάνει και με μεγαλύτερη ένταση τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει σήμερα και αύριο για να επικυρώσει υποψηφιότητες στους Δήμους Πειραιά και Θεσσαλονίκης, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση και συμμετοχή στις διαδικασίες συγκρότησης όσο το δυνατόν διευρυμένων ψηφοδελτίων.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Ο στόχος είναι σε αυτά τα ψηφοδέλτια, εκτός από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι προφανές και αυτονόητο πως πρέπει να συμμετέχουν, να συστρατευτούν και πρόσωπα εκτός του κυβερνώντος κόμματος και τα οποία θα συμφωνούν σε βασικές προγραμματικές θέσεις και θα είναι απέναντι σε νεοφιλελεύθερες λογικές.
Ηδη στη Θεσσαλονίκη γίνεται με εμπλοκή και του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη προσπάθεια να υπάρξει συμμαχία και συνεργασία με κεντροαριστερά στελέχη. Ο στόχος είναι από τη μια πλευρά να στηρίξουν την Κατερίνα Νοτοπούλου για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης και από την άλλη να συνδράμουν και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν αρνείται να ηγηθεί στην Περιφέρεια και πρόσωπο από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να παραμείνει ζωντανό το σχέδιο Τσίπρα για ευρύτερες συμμαχίες. Δεν θα είναι υποψήφιος ο Μάρκος Μπόλαρης, αλλά στο τραπέζι μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα την εντολή της Χαριλάου Τρικούπη, κάθονται και συζητούν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, όπως ο Γιάννης Μαγκριώτης κ.ά.
Σε κομβικούς δήμους, εξάλλου, όπου η Αριστερά παραδοσιακά έχει δυνάμεις, επιχειρείται με μεγάλη δυσκολία να καμφθούν αντιδράσεις των τοπικών μελών του ΣΥΡΙΖΑ και να διευρύνουν το πεδίο της πολιτικής τους οπτικής και προς την Κεντροαριστερά. Π.χ. αυτό γίνεται στον Δήμο Ιωαννίνων, όπου δεν αποκλείεται να στηριχθεί ο Μωυσής Ελισάφ, στον Δήμο Βόλου με τον Απόστολο Παπαδούλη (τον προτείνει το Κίνημα Αλλαγής), αν και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί διακαώς τον Ιάσονα Αποστολάκη κ.ά.
ΣΤΗΡΙΞΗ. Ηδη, στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Θεσσαλίας, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει υποψηφίους που έχουν και τη στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη, δηλαδή τους Αποστόλη Κατσιφάρα, Σταύρο Αρναουτάκη και Ηλία Τσιλιμίγκα, αντίστοιχα, ενώ το ίδιο θα συμβεί μάλλον και στο Νότιο Αιγαίο.
Στόχος του Τσίπρα, πάντως, είναι και το ευρωψηφοδέλτιο να υπηρετεί τον κεντρικό σχεδιασμό του για άνοιγμα σε δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Γι’ αυτό, όπως αναφέρεται, εκτός από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή που εγκαταλείπει τη Β’ Αθηνών, θα συμμετάσχουν και άλλα πρόσωπα με αφετηρία τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.