Σε συνθήκες παρατεταμένης προεκλογικής επαγρύπνησης και ετοιμότητας βρίσκεται ο Περισσός. «Η ετοιμότητά μας δεν αφορά μόνο την κατάρτιση των ψηφοδελτίων μας, αφορά κυρίως το να αναδεικνύουμε μέσα στον λαό την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ παντού», διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την Κρήτη όπου βρέθηκε πρόσφατα για να επισκεφθεί τις φυλακές του Ιτζεδίν. Σε αυτές μεταφέρθηκαν και βασανίστηκαν και κάποιοι άφησαν την τελευταία τους πνοή, κομμουνιστές και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι από την περίοδο του Εμφυλίου έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Η σημειολογία έχει και αυτή τη σημασία της. Για τον Περισσό άλλωστε η συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης του κόμματος δεν ήταν απλά μια αφορμή για εορτασμούς, αλλά κυρίως μια ευκαιρία για επαναβεβαίωση της φυσιογνωμίας και του χαρακτήρα του στο πεδίο των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων. Ταυτόχρονα η είσοδός του στον δεύτερο αιώνα του βίου του, συμπίπτει με μια ενδιαφέρουσα πολιτική και ιστορική συγκυρία. Το ΚΚΕ έχει βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπο με μια αριστερή κυβέρνηση και ένα κόμμα που προέρχεται από τα σπλάγχνα τού άλλοτε αντιπάλου του, του ΚΚΕ Εσωτερικού και των διαφόρων μετεξελίξεών του. Και αν το ΚΚΕ στον ενδοκομμουνιστικό «εμφύλιο» που διεξήχθη από τη διάσπαση του 1968 και μετά κατόρθωσε να ηγεμονεύσει, ωστόσο η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία του κόστισε πολιτικά και εκλογικά.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ δεν έκανε βήμα πίσω από τις θέσεις του παρά τις έντονες πιέσεις που δεχόταν από την κοινωνική βάση στο όνομα της συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων με στόχο την ανατροπή των Μνημονίων. Η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σύντομα να το δικαιώσει: «Είπαμε την αλήθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, προτού ακόμα αναλάβει το κυβερνητικό τιμόνι και πάρει τη θέση του δίπλα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, για να συνεχίσει τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο», είπε ο Κουτσούμπας στη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή στο ΣΕΦ. Ενώ τοποθέτησε ευθέως το κυβερνών κόμμα στη θέση της σοσιαλδημοκρατίας στο αστικό πολιτικό σύστημα, με όλα τα οπορτουνιστικά και τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά που αυτό κουβαλούσε. Οι διαχωριστικές γραμμές που όλα αυτά τα χρόνια χάραξε με επιμονή το ΚΚΕ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως οι πολιτικές που ακολούθησε το κυβερνών κόμμα του έδωσαν τη δυνατότητα να επανατοποθετηθεί δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ. Οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σηματοδοτούν για το ΚΚΕ μια ιδιαίτερη πρόκληση καθώς θα κληθεί να καταγράψει όχι μόνο τις αντοχές του που αποτυπώνονται ήδη στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τις δυνατότητες ανάκτησης του «χαμένου εδάφους» στο πεδίο των ψηφοφόρων της Αριστεράς. Αν δηλαδή θα κατορθώσει να επαναπατρίσει εκλογικά τους απογοητευμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ αριστερούς ψηφοφόρους και αν θα ενισχύσει περαιτέρω την εκλογική του επιρροή. Και μπορεί στον Περισσό να στρέφονται κατά του «αστικού κοινοβουλευτισμού», ωστόσο βλέπουν με ιδιαίτερη προσοχή λόγω της συγκυρίας τις μάχες που έρχονται. Δεν παραβλέπουν δε το γεγονός ότι παρά τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ στις δημοσκοπήσεις δεν εμφανίζει θεαματική άνοδο αλλά κινείται λίγο πάνω από τα ποσοστά που είχε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 (5,5%).

Μάλιστα σε κλίμα οξύτατης πόλωσης, στο οποίο αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές, οι πιέσεις που θα ασκηθούν θα είναι μεγάλες. Σε κάθε περίπτωση στον Περισσό δηλώνουν αισιόδοξοι και επικαλούνται αυτό που είπε ο Κουτσούμπας ενώπιον των αντιπροσώπων των ξένων κομμουνιστικών κομμάτων που προσκλήθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο της 20ής Διεθνούς Συνάντησης: ότι «μπροστά σε εκλογικές μάχες, επόμενες και μεθεπόμενες, το δικό μας επιθετικό σύνθημα είναι η ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ, ώστε να ενισχυθεί η εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην αστική αντιλαϊκή πολιτική».