«Θεωρώ ότι ο Σάββας Παντελίδης είναι ο καλύτερος έλληνας προπονητής και όπου πάει τα τελευταία χρόνια κάνει σπουδαία δουλειά». Λιγότερο από δύο μήνες πριν, ο Γιώργος Δώνης μιλούσε on camera με εγκωμιαστικά σχόλια για τον Σάββα Παντελίδη, λίγη ώρα μετά το τέλος του αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Αστέρα Τρίπολης.

Ο Παντελίδης δεν άφησε αναπάντητη την κολακεία. «Εχει σημασία ο έπαινος. Μεγάλη σημασία το “ποιος” σε επαινεί. Μεγαλύτερη να το κάνει “φωναχτά”» έγραψε με ανάρτησή του στο Facebook ο νυν προπονητής του Αρη. Αύριο οι δυο τους θα βρεθούν ξανά αντίπαλοι. Δύο από τους καλύτερους έλληνες προπονητές, σε μια δεύτερη μεταξύ τους… μάχη. Με πολλή τακτική, μιας και αμφότεροι είναι λάτρεις αυτής. Με τον Παντελίδη αυτή τη φορά στον πάγκο του Αρη και έχοντας την αποστολή να τον επαναφέρει στην καλή πορεία. Το έκανε με το καλημέρα και το μεγάλο διπλό με ανατροπή απέναντι στον ΟΦΗ.

Με τον Δώνη να συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τη φετινή ομάδα του Παναθηναϊκού και να πιστώνεται στον απόλυτο βαθμό όλα αυτά που κάνει η νεανική πράσινη ομάδα. Και με τους δυο τους να έχουν παρελθόν, μέσα από το οποίο έχτισαν αυτή τη σχέση εκτίμησης που τρέφουν ο ένας για τον άλλον. Και προπονητικής και ανθρώπινης εκτίμησης.

Τον πρότεινε στον Σπανό

Αυτή η εκτίμηση έγινε για πρώτη φορά γνωστή το καλοκαίρι του 2012. Ηταν οι μέρες που ο Γιώργος Δώνης έπειτα από τρία χρόνια παρουσίας στον πάγκο του Ατρόμητου αποφάσιζε να μην κάνει δεκτή την πρόταση ανανέωσης και να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.

Ο Γιώργος Σπανός του ζήτησε τότε να του υποδείξει ποιον να πάρει για αντικαταστάτη του προκειμένου να διατηρηθεί ο Ατρόμητος στο ίδιο υψηλό επίπεδο στο οποίο βρέθηκε επί Δώνη. Ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά και του είπε να συμφωνήσει με τον Σάββα Παντελίδη. Κουβέντες έγιναν τότε, αλλά τελικά… γάμος δεν προέκυψε, με τον Παντελίδη να αναλαμβάνει λίγο καιρό αργότερα τον Ολυμπιακό Βόλου.

Μέντορας του μικρού

Τη σεζόν 2016-17 ο Σάββας Παντελίδης βρέθηκε στον πάγκο του Ηρακλή. Σε εκείνη την ηρωική πορεία του Γηραιού, στην οποία ο έλληνας προπονητής έπαιξε καταλυτικό ρόλο και λατρεύτηκε από τον κόσμο της ομάδας. Στα μέσα της σεζόν τον Ιανουάριο του 2017, ο Ηρακλής αναζητούσε έναν κεντρικό χαφ, ο Χρήστος Δώνης δεν είχε πάρει τις ευκαιρίες που ήθελε στον ΠΑΣ Γιάννινα και ο Παναθηναϊκός αναζητούσε να βρει μια ομάδα για τον έλληνα μέσο προκειμένου να τον παραχωρήσει εκ νέου δανεικό.

Παρά τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Ηρακλής, ο Γιώργος Δώνης μίλησε στον γιο του και του είπε πως η παρουσία του Σάββα Παντελίδη στον πάγκο του Ηρακλή αποτελεί εγγύηση για εκείνον. Και για την παρουσία του στην ομάδα και για την εξέλιξή του. Και πράγματι, η συνύπαρξη Παντελίδη – Χρήστου Δώνη στον Ηρακλή έφερε στον έλληνα μέσο 15 συμμετοχές και 4 γκολ, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ καριέρας στα γκολ για τον Δώνη και μάλιστα σε… μισή σεζόν.

Αυτή η παρουσία του στον Ηρακλή και οι καλές του εμφανίσεις με τους Θεσσαλονικείς αποτέλεσαν το εφόδιο για τον Δώνη όχι μόνο να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2017, αλλά να παραμείνει και να καθιερωθεί υπό τις οδηγίες του Μαρίνου Ουζουνίδη.

Παντελίδης και Δώνης θα βρεθούν για ακόμα μια φορά αντίπαλοι το απόγευμα της Κυριακής, αλλά μόνο για 90 λεπτά. Διότι εκτός των άλλων και της προπονητικής εκτίμησης του ενός προς τον άλλον, οι δυο τους είναι καλοί φίλοι και κάνουν συχνά παρέα, κυρίως όσες φορές βρίσκονται στα σεμινάρια προπονητών.