Μετά και την ήττα από τον Αγιαξ η ΑΕΚ έχασε τις όποιες ελπίδες είχε για συνέχιση της ευρωπαϊκής της πορείας. Η Ενωση θα τερματίσει τελευταία στον όμιλό της, μην μπορώντας να διεκδικήσει κάτι την τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Μπενφίκα. Μιας και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η πορεία της δεν μπορεί να αλλάξει.

Οι Κιτρινόμαυροι μόχθησαν πολύ για να ζήσουν το όνειρο του Τσάμπιονς Λιγκ και της συμμετοχής στο κορυφαίο επίπεδο. Το καλοκαίρι κατάφεραν να πάνε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και να προκριθούν εις βάρος των Σέλτικ, Βίντι, αρχίζοντας ένα ταξίδι που ουδείς μπορούσε να υπολογίσει πως θα εξελιχθεί έτσι. Ο απολογισμός, όμως, των μηδέν βαθμών έπειτα από πέντε αγώνες είναι σίγουρα απογοητευτικός.

Η Ενωση έδειξε ανέτοιμη αγωνιστικά να σταθεί σε αυτό το επίπεδο και το μόνο που μπορεί να κυνηγήσει πλέον στο ματς της Λισαβόνας, με το οποίο θα ολοκληρώσει την πορεία της, είναι βαθμός ή βαθμοί. Προκειμένου να σώσει κάπως τα προσχήματα αυτής της απογοητευτικής της επιστροφής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Μία φάση άλλαξε τα πάντα

Η όλη πορεία της ΑΕΚ σε αυτό το ευρωπαϊκό ταξίδι θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί διαφορετικά, αν στο ματς απέναντι στην Μπενφίκα ο Κλωναρίδης σημάδευε σωστά ή πάσαρε στον Γιακουμάκη. Εκείνη η στιγμή είναι αναμφίβολα σταθμός για την εξέλιξη των πραγμάτων, αφού η Ενωση θα μπορούσε να έχει πετύχει μια επική ανατροπή, να έκανε το 3-2 κόντρα στους Πορτογάλους και σήμερα να μιλούσαμε για εντελώς άλλα δεδομένα.

Στο ποδόσφαιρο και τη ζωή όμως δεν μπορεί κανείς να πορευτεί με τα «αν» και η πραγματικότητα είναι πως η ΑΕΚ γνώρισε εκείνο το βράδυ την ήττα και από τότε ξεκίνησε η κατρακύλα. Που προς το παρόν δεν έχει σταματήσει και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πότε θα συμβεί αυτό.

Μιλάμε άλλωστε για μια ομάδα άπειρη από αυτό το επίπεδο που θέλησε μεταξύ άλλων να εκμεταλλευτεί αυτά τα παιχνίδια για να σφυρηλατήσει έναν πιο ισχυρό χαρακτήρα. Κάτι που είναι ζήτημα αν μπόρεσε να πετύχει, έπειτα από την εξέλιξη που είχε η συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί όπου κινδυνεύει να σημειώσει… αρνητικό ρεκόρ, για τα ελληνικά δεδομένα, αν ολοκληρώσει χωρίς βαθμό τα παιχνίδια των ομίλων.

Βαρύ φορτίο

Ο απολογισμός αυτής της διαδρομής της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι θετικός. Η Ενωση έχει βγει στη σούμα ζημιωμένη από αυτή τη διαδικασία και μεταξύ άλλων έχει επηρεαστεί και σχετικά με την παρουσία της στις εγχώριες διοργανώσεις.

Η ΑΕΚ κλήθηκε να κουβαλήσει στις πλάτες της ένα φορτίο που αδυνατούσε να σηκώσει. Ηταν σαφές πως τα παιχνίδια για το Τσάμπιονς Λιγκ «άδειασαν» την Ενωση. Τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Η ομάδα αδυνατούσε να συνηθίσει στο τέμπο Τετάρτη – Κυριακή, με παιχνίδια τέτοιων απαιτήσεων και αργά ή γρήγορα θα ερχόταν το «κλατάρισμα». Που στην ΑΕΚ ήρθε με εκκωφαντικό τρόπο.

Κίνδυνος αποκλεισμού

Μέσα σε όλα, η φετινή ευρωπαϊκή συμμετοχή της ΑΕΚ είναι πιθανό να οδηγήσει και στον «αφανισμό» της Ενωσης από τις διοργανώσεις της UEFA για ένα σημαντικό διάστημα. Το κατηγορητήριο για την ΑΕΚ είναι ιδιαίτερα βαρύ αναφορικά με τα συμβάντα στο ματς με τον Αγιαξ και έτσι, είναι πιθανό ο Δικέφαλος να πληρώσει κάτι παραπάνω από ακριβά, αυτή του την επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Μια ενδεχόμενη ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για μία ή δύο σεζόν μπορεί να είναι καταστροφική για την ΑΕΚ. Που θα ζημιωθεί οικονομικά και παράλληλα θα δει το πρεστίζ της να πλήττεται ανεπανόρθωτα. Γι’ αυτό και το ζητούμενο για την Ενωση τη δεδομένη στιγμή είναι το πώς θα αποφύγει τους μπελάδες που έχει μπροστά της, με όλα τα υπόλοιπα να περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Μόνο κέρδος το ταμείο

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να κρατήσει η ΑΕΚ από το φετινό ευρωπαϊκό της ταξίδι, αυτό είναι μονάχα τα έσοδα που αποκόμισε. Τα ταμεία της ομάδας γέμισαν με περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι σημαντικές εισπράξεις από τα παιχνίδια με την Μπάγερν και την Μπενφίκα.

Για την Ενωση και τα οικονομικά της δεδομένα αυτό το ποσό είναι πολύ υψηλό και της δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσει οικονομικά με πόρους που προέρχονται από εκεί το κομμάτι του συλλόγου που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη. Οπως κι αν αποφασίσει να διαχειριστεί η ΑΕΚ αυτό το ποσό είναι βέβαιο πως τα ταμεία της βγαίνουν ενισχυμένα από τη συμμετοχή της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα σημαντικά.