Μεγάλες εκπλήξεις πιθανόν να κρύβει η ψηφοφορία για τη φετινή Χρυσή Μπάλα. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα και οι Γάλλοι έχουν προδιαθέσει τον ποδοσφαιρικό κόσμο για αλλαγή σελίδας έπειτα από δέκα συνεχόμενα χρόνια κυριαρχίας του διπόλου Μέσι – Ρονάλντο.

Θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα αν ο διάδοχος των δύο κορυφαίων ποδοσφαιριστών των τελευταίων χρόνων θα είναι αμυντικός. Ναι, ο Ραφαέλ Βαράν θεωρείται ένα από τα μεγάλα φαβορί για να κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα μαζί με τον συμπαίκτη του στη Ρεάλ Μαδρίτης, Λούκα Μόντριτς και τον συμπατριώτη του Κιλιάν Εμπαπέ.

Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, το βέβαιο είναι πως φέτος η Χρυσή Μπάλα θα γράψει ιστορία, καθώς στο εξής θα απονέμεται και στις γυναίκες.

Μια ακόμα πρωτοτυπία είναι η καθιέρωση του βραβείου Κοπά, το οποίο θα απονέμεται σε ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών, τους οποίους θα ψηφίζουν όλοι οι κάτοχοι της Χρυσής Μπάλας.

ΡΑΦΑΕΛ ΒΑΡΑΝ – ΓΑΛΛΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ, 25 ΕΤΩΝ

«Καλύτερος από μένα» λέει ο Μπλαν

Μπορεί ένας αμυντικός, στην εποχή των Μέσι και Ρονάλντο να κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα; Ο Μισέλ Πλατινί απαντά δυνατά «ναι».

Ο πρώην πρόεδρος της UEFA και τρεις φορές νικητής της Χρυσής Μπάλας ψηφίζει δαγκωτό «Βαράν» και εξηγεί τους λόγους: «Πάντοτε υπάρχει η κουβέντα Ρονάλντο – Μέσι, αλλά φέτος υπάρχει μόνο ένας παίκτης που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ και το Παγκόσμιο Κύπελλο, κι αυτός είναι ο Βαράν. Εξάλλου είναι εξαιρετικός παίκτης, θα τον ψήφιζα. Τα αποτελέσματα είναι το μόνο αντικειμενικό κριτήριο, οτιδήποτε άλλο είναι υποκειμενικό».

Ραφαέλ Βαράν ψηφίζει και ο συμπατριώτης του πρώην διεθνής κεντρικός αμυντικός και παγκόσμιος πρωταθλητής το 1998 Λοράν Μπλαν. «Είναι καλύτερος από μένα και είναι τυχερός γιατί το ταλέντο του αναπτύχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους».

«Βαράν» ρίχνει στην κάλπη και ο επικεφαλής της γαλλικής λίγκας Νοέλ Λε Γκρετ: «Δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία σε ό,τι έχει κάνει».

Τελευταία φορά που κεντρικός αμυντικός κράτησε στα χέρια του τη Χρυσή Μπάλα ήταν ο Ιταλός Φάμπιο Καναβάρο, τη χρονιά (2006) που η Σκουάντρα Ατζούρα αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Ο Βαράν αποτέλεσε τον στυλοβάτη στην άμυνα της Ρεάλ Μαδρίτης στην πορεία προς την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου Τσάμπιονς Λιγκ και τον πεσσό στην άμυνα της Γαλλίας στον δρόμο προς την κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

ΛΟΥΚΑ ΜΟΝΤΡΙΤΣ ΚΡΟΑΤΗΣ ΜΕΣΟΣ, 33 ΕΤΩΝ

Διχάζει την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα

Πολυτιμότερος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, νικητής του βραβείου The Best της FIFA που απονέμεται στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου και μεγάλο φαβορί για τη Χρυσή Μπάλα.

Η επιλογή για τον τίτλο The Best προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια του περιβάλλοντος του Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ ο CR7 έδειξε ασέβεια προς το πρόσωπο του πρώην συμπαίκτη του στη Ρεάλ, αποφεύγοντας να παρευρεθεί στο γκαλά απονομής.

Ο Μόντριτς πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό Παγκόσμιο Κύπελλο οδηγώντας την Κροατία μέχρι τον τελικό, ενώ όπως και ο Βαράν, πρωταγωνίστησαν στη Ρεάλ στην πορεία προς την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο κροάτης μέσος διχάζει την ποδοσφαιρική κοινότητα για το αν πράγματι αξίζει να πετύχει το χατ τρικ στους τίτλους.

Από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του είναι ο σέρβος πρώην διεθνής Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς. «Υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος για τη Χρυσή Μπάλα: ο Λούκα Μόντριτς», δηλώνει ο Πέτζα.

Αντίθετη άποψη καταθέτει ο Ουρουγουανός Εντισσον Καβάνι. «Ο Βαράν μπορεί να την κατακτήσει, ίσως ο Γκριεζμάν, ο Εμπαπέ, υπάρχουν κι άλλοι παίκτες που θα μπορούσαν, όμως θα πρέπει να καταλήξει σε γαλλικά χέρια γιατί κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Μόντριτς είχε σπουδαία χρονιά αλλά ο Βαράν είναι αυτός που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ και το Παγκόσμιο Κύπελλο και το αξίζει περισσότερο».

ΚΙΛΙΑΝ ΕΜΠΑΠΕ ΓΑΛΛΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ, 19 ΕΤΩΝ

Η εξέλιξή του θυμίζει τον Πελέ

Ανάμεσα στα πολλά ρεκόρ που έχει σπάσει ο Κιλιάν Εμπαπέ στη μικρή αλλά εντυπωσιακή μέχρι τώρα καριέρα του περιλαμβάνεται και η υποψηφιότητά του για τη Χρυσή Μπάλα στην ηλικία των 19 ετών. Αν την κατακτήσει φυσικά θα πρόκειται για μια νέα σελίδα στην ιστορία του θεσμού.

Ο Εμπαπέ είχε συστηθεί στον ποδοσφαιρικό κόσμο από τις εμφανίσεις του στη Λιγκ 1 και το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μονακό και την Παρί Σεν Ζερμέν. Η καθιέρωσή του ωστόσο ως σπουδαίου ποδοσφαιριστή ήρθε στα γήπεδα της Ρωσίας με τις εντυπωσιακές κούρσες του και τα γκολ του που θύμισαν Πελέ του 1958. Δύο γκολ σε έναν αγώνα και γκολ σε τελικό μόνο το Μαύρο Διαμάντι είχε πετύχει σε Μουντιάλ ως τινέιτζερ και τώρα δίπλα του στέκεται ο νεαρός Γάλλος, που φυσικά αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης του Μουντιάλ.

Εμπαπέ ψηφίζει ο Εντέν Αζάρ, αν και δεν θα έλεγε όχι και στον Λούκα Μόντριτς.

«Θα έλεγα Λούκα Μόντριτς αλλά έχει πέσει λίγο η απόδοσή του μετά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ετσι, αν μετράει και η έναρξη της νέας περιόδου θα έλεγα Κιλιάν Εμπαπέ» δήλωσε ο Αζάρ, ο οποίος είναι μεταξύ των υποψηφίων για τη Χρυσή Μπάλα αλλά με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

ΑΝΤΟΥΑΝ ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ γΑΛΛΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ, 27 ΕΤΩΝ

Βγαίνει… παραπονούμενος

«Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω για να κατακτήσω τη Χρυσή Μπάλα». Ο Αντουάν Γκριεζμάν δεν κρύβει τη λαχτάρα του να αναδειχθεί καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου. «Η Χρυσή Μπάλα είναι ένα σπουδαίο βραβείο, η κορυφή για κάθε ποδοσφαιριστή. Δεν υπάρχει κανένας καλύτερος, κανένας ψηλότερα από σένα. Μπορεί να υπάρχουν τρόπαια στο πρωτάθλημα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο Euro, κανένα όμως δεν είναι σαν αυτό. Αναρωτιέμαι τι άλλο μπορώ να κάνω. Ημουν καθοριστικός σε σημαντικές στιγμές. Ομως δεν ψηφίζω εγώ. Σε σχέση με το 2016 και φέτος, είμαι υποχρεωμένος να βρίσκομαι στην τελική τριάδα».

Ο Γκριεζμάν ενοχλήθηκε ιδιαίτερα όταν πληροφορήθηκε πως δεν βρίσκεται στην τριάδα του βραβείου The Best, το οποίο διοργανώνει η FIFA και ψηφίζουν δημοσιογράφοι, ομοσπονδιακοί προπονητές και αρχηγοί εθνικών ομάδων.

Στις τελευταίες δηλώσεις του υπογράμμισε πως δεν έχει εμμονή με τη Χρυσή Μπάλα, ίσως γιατί πληροφορήθηκε ή ψυχανεμίζεται πως το βαρύτιμο έπαθλο θα καταλήξει σε άλλα χέρια. Αφησε μάλιστα αιχμές κατά των συμπατριωτών του, λέγοντας πως στον κόσμο δεν αρέσει όταν αναζητείς κάτι για τον εαυτό σου.

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ, 33 ΕΤΩΝ

Με όπλο (ξανά) το Τσάμπιονς Λιγκ

Οι αφορισμοί του ιταλικού Τύπου για την αποκαθήλωση του πέντε φορές νικητή της Χρυσής Μπάλας Κριστιάνο Ρονάλντο άρχισαν από πολύ νωρίς. Οι πιθανότητες ο CR7 να κάνει χατ τρικ στο τρόπαιο και να φτάσει τις έξι Χρυσές Μπάλες είναι πολύ λίγες, αν και η απόδοσή του και τα 15 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ της περσινής περιόδου θα μπορούσαν να τον φέρουν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των εκλεκτόρων. Αλλωστε και στις προηγούμενες σεζόν, η επιτυχία του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση ήταν κατά κύριο λόγο το έλασμα που τον εκτόξευε στην κορυφή.

Ο Ρονάλντο πιθανόν να έχει πέσει θύμα της αλλαγής που ζητεί πια ο ποδοσφαιρικός κόσμος ύστερα από μια δεκαετία κυριαρχίας του CR7 και του Μέσι στα ατομικά τρόπαια. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει βεβαίως και η καταγγελία της Τεξανής Μαγιόργκα πως τη βίασε ο Πορτογάλος το καλοκαίρι του 2008.

Ο ίδιος πιστεύει ότι πίσω από την απομείωση της αξίας του στα λόμπι που καθορίζουν τους νικητές και τα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, κρύβεται η Ρεάλ Μαδρίτης από την οποία έφυγε το καλοκαίρι χωρίς να αποχαιρετήσει.

Η υποστήριξη που του παρέχει η νέα του ομάδα Γιουβέντους και το ιταλικό ποδόσφαιρο είναι άνευ ουσίας, αφού είναι γνωστό πως δεν διαθέτουν δυνατή φωνή στα κέντρα αποφάσεων.