ΤΡΙΑ χρόνια φυλακή έφαγε ο Αρτέμης Σώρρας για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Οι πολιτικοί αντιθέτως, δεν διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο. Οσες ψευδείς ειδήσεις κι αν διαδίδουν. Οπως ο Γιώργος Βασιλειάδης, για τη διεκδίκηση του Μουντιάλ του 2030. Με κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας. Σε ποιο σινεμά παίζεται αυτό το έργο; Να πάμε να το δούμε κι εμείς. «Μας δίνεται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, που ξεπερνάει τον αθλητισμό. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από δω είναι ότι ενωμένοι προχωράμε για ένα καλύτερο μέλλον» τόνισε από το Βελιγράδι ο εν λόγω Βασιλειάδης. Μετά το τέλος της συνάντησης με τους υπουργούς Αθλητισμού, των άλλων τριών κρατών. Λόγια του αέρα. Προφανώς ούτε ο ίδιος έχει συναίσθηση του τι λέει, ούτε αυτοί που τα ακούν και τα αναπαράγουν αμάσητα. Το όλο εγχείρημα, μόνο σαν σενάριο μπορεί να σταθεί. Και μη επιστημονικής φαντασίας μάλιστα. Του ποδαριού.
Μίνιμουμ
ΕΧΕΙ συναίσθηση ο Γιώργος Βασιλειάδης τι σημαίνει Μουντιάλ; Οτι τα κόστη από τετραετία σε τετραετία εκτινάσσονται; Εχει υπόψη του, τα γήπεδα στην Αμερική όπου θα διεξαχθεί η διοργάνωση του 2026; Στις ΗΠΑ, Λος Αντζελες 92.000 θέσεων. Νέας Υόρκης 82.500. Ουάσιγκτον 82.000. Ντάλας 80.000. Κάνσας Σίτι 76.640. Ντένβερ 76.125 κ.ο.κ. Στον Καναδά, το Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ 61.000 θέσεων, στο Μεξικό το Αζτέκα 87.500 θέσεων. Με βάση το status της διοργάνωσης ότι τα γήπεδα πρέπει να είναι μίνιμουμ 40.000 θέσεων και τελικού ημιτελικού 80.000 plus. Σήμερα. Αύριο ακόμη μεγαλύτερα. Κι ας αφήσουμε στην άκρη τους βαλκάνιους γείτονες. Ποια είναι τα γήπεδα στην Ελλάδα; Το Καραϊσκάκης 32.115 θέσεων. Η χωρητικότητα της «Αγια-Σοφιάς», δεν υπολογίζεται ότι θα ξεπερνάει τις 32.000, ενώ της νέας Τούμπας στις 35.000. Πλην του ΟΑΚΑ δηλαδή, δεύτερο γήπεδο προδιαγραφών Μουντιάλ δεν υπάρχει.
Σόλοικο
ΚΙ αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που ο πρόεδρος της Ρουμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι «κάθε συζήτηση περί ανάληψης του Μουντιάλ στερείται σοβαρότητας». Επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Το εθνικό στάδιο Βασίλ Λέφσκι στη Σόφια είναι 43.230 θέσεων και της ΤΣΣΚΑ 22.995. Το εθνικό στάδιο Βουκουρεστίου στις 55.600 θέσεις και το Μαρακανά στο Βελιγράδι στις 53.000. Πού θα βρεθούν τα υπόλοιπα; Πώς θα λύσουν το θέμα; Θα τεντώσουνε το Καραϊσκάκης και το γήπεδο που θα παίζει η ΑΕΚ, να ξεχειλώσουνε και να μεγαλώσουνε; Δουλειές του ποδαριού. Που αν ανατρέχουν στην ομώνυμη ταινία του 1962 με τον Θανάση Βέγγο (φωτογραφία πάνω) και τον Φραγκίσκο Μανέλλη, ΟΚ. Δουλειές του ποδαριού, μισό και πλέον αιώνα μετά, από υπουργούς είναι σόλοικο. Θα μου πείτε τώρα, ότι πρόκειται για έναν πολιτικό σχηματισμό που διέδιδε ότι θα έσκιζε τα Μνημόνια. Θα τα καταργούσε μ’ έναν νόμο κι ένα άρθρο. Θα κωλώσουν να διεκδικήσουν τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030; Τι είχανε, τι χάσανε;
Φάρσα
ΚΙ αν στην Ρουμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι, που υποστηρίζουν ότι «οι δυνατότητές μας φτάνουν μέχρι τη διοργάνωση πρωταθλήματος Νέων» στην Ελλάδα τρέχουν ποιος θα προλάβει πρώτος. Τον Γιώργο Βασιλειάδη (φωτογραφία κάτω) στη συνάντηση των υπουργών Αθλητισμού στο Βελιγράδι, συνόδευσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΠΟ Αλέξης Δέδες. Ιδού λοιπόν που η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Ηταν το 2001 όταν ακόμα λεφτά υπήρχαν. Ενόψει λοιπόν των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κάποιοι πονηροί βάλανε μπροστά το κόλπο της συνδιοργάνωσης του Γιούρο 2008 με την Τουρκία. Project manatzer ο Αλέξης Δέδες, υπάλληλος τότε της ΕΠΟ στο γραφείο Τύπου. Από πλευράς ΕΠΟ στη κοινή οργανωτική επιτροπή, ο τότε πρόεδρος Γκαγκάτσης και επιφανείς «βλαχοδήμαρχοι» όπως οι κ. Σταθόπουλος, Σιντόρης, Χατζηαποστόλου. Και μη ρωτήσει κανείς με ποια τεχνογνωσία και εμπειρία. Δουλειές του ποδαριού, είπαμε.
Παραμύθια
ΗΤΑΝ η εποχή που ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είχε επενδύσει στην «ελληνοτουρκική φιλία». Και κάποιοι πονηροί βρήκαν την ευκαιρία για χοντρά μεροκάματα. Συντάχθηκε ένας υπερβολικά κοστοβόρος φάκελος. Με τον τότε διευθυντή της UEFA, Γιάκομπ Ερελ να επιθεωρεί τα γήπεδα και να δηλώνει από τη Θεσσαλονίκη, «δεν θα σας δώσω υποσχέσεις, μπορώ όμως να πω ότι ο φάκελος Ελλάδας – Τουρκίας είναι σχεδόν τέλειος». Παραμύθια. Στις 12 Δεκεμβρίου του 2012 που εκδόθηκε η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, τη διοργάνωση κέρδισε η κοινή υποψηφιότητα Ελβετίας – Αυστρίας. Ιδού λοιπόν που ο μεγαλοϊδεατισμός επανέρχεται 17 χρόνια μετά. Είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα που ανακοίνωσε πρώτος το εγχείρημα, να δείξει ότι κάτι κάνει. Με ποια δεδομένα και με ποιο έστω και ενδεικτικό προϋπολογισμό κόστους; Τίποτα. Ολα αέρα πατέρα.
Θράσος
ΟΤΑΝ ήδη υπάρχει η ισχυρή υποψηφιότητα της Αγγλίας. Αλλά και η κοινή Αργεντινής – Ουρουγουάης – Παραγουάης στην προοπτική να εορταστούν τα 100 χρόνια της διοργάνωσης στο Μοντεβιδέο. Και στην τελική, η παράδοση λέει ότι πρώτα αναλαμβάνεις μια μεγάλη διοργάνωση κι ύστερα χρεοκοπείς. Να φιλοδοξείς ως Ελλάδα να το ξανακάνεις, από την ανάποδη, συνιστά θράσος.