Στο διεθνές δίκαιο και τη βοήθεια δυτικών συμμάχων επαφίεται η ουκρανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Αζοφική θάλασσα, που σημειώθηκε την προηγούμενη Κυριακή 25 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, το Στενό του Κερτς, μοναδικό σημείο όπου ενώνεται η Αζοφική με τη Μαύρη θάλασσα, ελέγχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, βάσει διμερούς συμφωνίας του 2003. Οπότε η ρωσική πλευρά δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει μονομερώς τη διέλευση πλοίων.

Ως εκ τούτου, ακόμα και σε περίπτωση που υπήρξαν επικίνδυνοι ελιγμοί εκ μέρους των τριών πλοίων τα οποία ακινητοποιήθηκαν και κρατούνται από τους Ρώσους, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση η χρήση όπλων και η καταδρομική επιχείρηση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στα σκάφη. Πόσω δε μάλλον, η σύλληψη και η δίκη μελών των πληρωμάτων.

«Είτε μιλάμε για πειρατεία, είτε μιλάμε για πόλεμο. Δεν μπορούμε να το περιγράψουμε αλλιώς. Πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του νόμου της θάλασσας και οι ναυτικοί που έχουν συλληφθεί και κρατούνται (σ.σ.: 24 άτομα) πρέπει να θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου ή όμηροι» είπε στα «ΝΕΑ» ουκρανός αξιωματούχος.

Στην απελευθέρωση των είκοσι τεσσάρων ναυτικών επικεντρώνονται σήμερα οι προσπάθειες των Ουκρανών. Τουλάχιστον βάσει των επίσημων δηλώσεων. Τα πρόσωπα και οι ιστορίες τους εμφανίζονται μονίμως στα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ εθελοντές έχουν συγκεντρώσει χρήματα για τη στήριξή τους. Καθώς αποτελεί συνηθισμένη πρακτική της ρωσικής πλευράς να «στήνει» δικαστήρια και να καταδικάζει άτομα που εκφράζονται ενάντια στην εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο που εξελίσσεται στην Ανατολική Ουκρανία και την κατάληψη της Κριμαίας, ουκρανοί εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το αν και πότε θα επιστρέψουν σπίτια τους οι 24 ναυτικοί.

Ο πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται αδιάλειπτα για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 10.000 άτομα, να έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος των υποδομών της Ανατολικής Ουκρανίας και δύο μεγάλα κομμάτια της να έχουν αποκοπεί σχηματίζοντας «ανεξάρτητα κράτη». Ωστόσο, το πρόσφατο περιστατικό στην Αζοφική θεωρείται από τα πλέον σοβαρά, γιατί δείχνει καθαρά την πρόθεση της Ρωσίας να ελέγξει το Στενό του Κερτς, όπου έχει κατασκευάσει γέφυρα για τη σύνδεσή της με την υπό κατάληψη Κριμαία. Σε περίπτωση αδυναμίας διέλευσης ουκρανικών πλοίων από το Στενό του Κερτς, η Αζοφική θα μετατραπεί για τους Ουκρανούς σε μια κλειστή λίμνη. Δύο μεγάλα λιμάνια (της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ) θα αδρανοποιηθούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα στη μεταφορά προϊόντων μετάλλου που παράγονται στην περιοχή. Και φυσικά με σημαντική απώλεια στρατιωτικής ισχύος για τους Ουκρανούς.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κρίση φαίνεται να παίρνει τη διπλωματική οδό, ο κίνδυνος γενικευμένης στρατιωτικής εμπλοκής δεν έχει αποφευχθεί, επισημαίνουν αναλυτές. Σημαντικός αριθμός ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ από την περασμένη Τρίτη η Ουκρανία έχει τεθεί μερικώς σε κατάσταση πολέμου, έπειτα από απόφαση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, η οποία επικυρώθηκε από το ουκρανικό Κοινοβούλιο. Το ΠΔ που υπεγράφη στοχεύει σχεδόν αποκλειστικά στην κινητοποίηση στρατιωτικού προσωπικού. Παρ’ όλα αυτά, η ουκρανική κοινή γνώμη, κουρασμένη από τα χρόνια του πολέμου, δεν φαίνεται να πανικοβάλλεται, η ισοτιμία της γρίβνας σταθεροποιήθηκε ήδη μία ημέρα μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ενώ οι πολιτικές δυνάμεις φαίνεται να ασχολούνται περισσότερο με τις επικείμενες εκλογές της 31ης Μαρτίου και όχι με τον πόλεμο.