Οι οιωνοί για τη σύνοδο των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, οι εργασίες της οποίας άρχισαν χθες, δεν ήταν καλοί. Οι ηγέτες των 20 κρατών κατευθύνονταν στην Αργεντινή όταν έγινε γνωστό ότι το αεροσκάφος που μετέφερε τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ έκανε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κολωνίας, λίγο μετά την απογείωσή του από το Βερολίνο, λόγω βλάβης στο σύστημα ασυρμάτου. Η Μέρκελ και η συνοδεία της επιβιβάσθηκαν σε άλλο αεροσκάφος για την Αργεντινή και το μόνο που έχασε η γερμανίδα καγκελάριος είναι η εναρκτήρια τελετή, οι φήμες φούντωσαν ότι πρόκειτο για δολιοφθορά όμως και τελικά εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της Γερμανίας ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι «δεν διαπιστώθηκε καμία ένδειξη σαμποτάζ».

Πάλι καλά, διότι η σύνοδος αρχίζει σε βαρύ κλίμα και με μικρές προσδοκίες. Η σκιά της ακύρωσης της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν λόγω των νέων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πέφτει βαριά στο Μπουένος Αϊρες, με τους Ρώσους να προειδοποιούν τους Αμερικανούς ότι και να αλλάξουν γνώμη, η συνάντηση δεν θα γίνει πλέον. Σε όλα αυτά προστίθεται η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο, καθώς και η υπόθεση της δολοφονίας του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μια και οι αναλυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον ποιοι ηγέτες θα δεχθούν να συναντηθούν με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ, ο οποίος θεωρείται ο ηθικός αυτουργός.

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής του G20, οι αργεντινοί οικοδεσπότες πασχίζουν να βρουν έδαφος συνεννόησης μεταξύ των 20 ηγετών, οι χώρες των οποίων αντιπροσωπεύουν το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και τα 3/4 του διεθνούς εμπορίου. Ειδικά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που δεν κρύβει την αποστροφή για τους πολυμερείς θεσμούς με τις πολύωρες συναντήσεις, έχει θορυβήσει τους οικοδεσπότες, οι οποίοι προσπαθούν να περιορίσουν τα θέματα που προκαλούν τον θυμό του – προστατευτισμός, προστασία του κλίματος και μετανάστευση. Καθώς μάλιστα την ώρα που απογειωνόταν ο Τραμπ από την Ουάσιγκτον υπήρξαν αποκαλύψεις από την έρευνα του ειδικού ανακριτή Μιούλερ για την πιθανή συνέργεια βοηθών του στην προεκλογική εκστρατεία με τη Ρωσία, το επιτελείο του ανακοίνωσε ότι αναβάλλονται ή υποβαθμίζονται και κάποιες από τις διμερείς συναντήσεις του, μεταξύ των οποίων και εκείνες με τους ηγέτες της Τουρκίας και της Νότιας Κορέας.

Ούτως ή άλλως, όλοι θα παρακολουθούν με ενδιαφέρον το κλίμα που θα επικρατεί μεταξύ Τραμπ και Πούτιν στην οικογενειακή φωτογραφία, μετά την ακύρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, επειδή οι Ρώσοι δεν έχουν επιστρέψει τα ουκρανικά πλοία που κατέλαβαν στην Κριμαία την περασμένη Κυριακή, ούτε τους Ουκρανούς που συνέλαβαν. Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς και το Κρεμλίνο απειλεί με αντίποινα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τηρεί σκληρή στάση και οι Ρώσοι έδειξαν ότι δεν ενοχλήθηκαν καθόλου με την ακύρωση, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει ότι έτσι «ο πρόεδρος Πούτιν θα έχει περισσότερο χρόνο για άλλες συναντήσεις».