Παύση πυρός για 90 ημέρες ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Κίνα προκειμένου να διαπραγματευτούν συμφωνία που να αφορά τις εμπορικές τους συναλλαγές. Η ανακωχή έγινε γνωστή ύστερα από συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου του G20 στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής. Η Ουάσιγκτον κατόπιν αυτής της εκεχειρίας αναβάλλει τα σχέδιά της για αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Η ανακωχή, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», σχεδιάστηκε για να μετριάσει τις εντάσεις ύστερα από μήνες κλιμάκωσης των εμπορικών συγκρούσεων και έδωσε την προοπτική ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα μπορούσαν να βρουν μία φόρμουλα που θα καθόριζε την εμπορική σχέση τους σε διαφορετική πορεία. Εν μέσω της συναίνεσης, όμως, υπάρχουν ήδη διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με το τι θα συμβεί στη συνέχεια, ενδεχομένως προβάλλοντας τις δύσκολες συνομιλίες που έρχονται.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο χώρες θα συζητήσουν τα ακανθώδη ζητήματα της κινεζικής οικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας, της προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, της άρσης των μη δασμολογικών φραγμών, της «κλοπής» μέσω Ιντερνετ ή της διάθεσης αγροτικών προϊόντων. Οι δύο πλευρές θα «προσπαθήσουν» να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες σε 90 ημέρες.

Ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αυξήσει τον συντελεστή των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, όπως είχε αναγγείλει, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκε ότι η Κίνα θα αγοράσει μια «πολύ σημαντική» ποσότητα – η ακριβής αξία της δεν διευκρινίζεται – αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών των τομέων της γεωργίας, της ενέργειας, της βιομηχανίας κ.ά., σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, ο Λευκός Οίκος είπε ότι τα τιμολόγια των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αυξηθούν στο 25% από το σημερινό 10%. Τα τιμολόγια επρόκειτο να αυξηθούν σε αυτό το επίπεδο την 1η Ιανουαρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι και ο υπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Σοουέν, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσαν μόνο ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην κατάργηση όλων των τιμολογίων των ΗΠΑ και των κινεζικών αντιποίνων και δεν ανέφεραν προθεσμία.

Η συμφωνία που προέκυψε ύστερτα από δείπνο μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ύστερα από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στην Αργεντινή, κέρδισε επαίνους από φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων που αντιτίθενται στους δασμούς και παρότρυναν την κυβέρνηση Τραμπ να ακολουθήσει διαφορετική πορεία.

Ηδη αξιωματούχοι στην Κίνα έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον στα μέσα Δεκεμβρίου.