Υστερα από αρκετές εβδομάδες καθυστέρησης, φαίνεται πως ξεπαγώνει η διαδικασία για τις 1.200 μόνιμες θέσεις στον τομέα της Υγείας.
Αρχικά, η προκήρυξη με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία προβλεπόταν να… βγει στον αέρα στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, κάτι που όμως δεν έγινε καθώς αναμενόταν η έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που θα προέβλεπε τις εν λόγω προσλήψεις.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το προσωπικό που πρόκειται να απασχοληθεί θα είναι από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, δηλαδή Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Με τη συγκεκριμένη προκήρυξη για την Υγεία, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα, πρόκειται να προσληφθεί νοσηλευτικό, διοικητικό αλλά και παραϊατρικό προσωπικό.
Ετσι, όπως όλα δείχνουν, ανάμεσα στις ειδικότητες που θα προκηρυχθούν είναι νοσηλευτές, κλινικοί ψυχολόγοι, ακτινοφυσικοί, εργοθεραπευτές, διοικητικοί γραμματείς, προσωπικό ραδιολογίας – ακτινολογίας, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, προσωπικό διοικητικού λογιστικού, προσωπικό διοίκησης μονάδων υγείας, φυσικοθεραπευτές, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων, προσωπικό πληροφορικής, τραυματιοφορείς και χειριστές ιατρικών συσκευών.
Εν αναμονή της μεγάλης προκήρυξης του ΑΣΕΠ, οι υποψήφιοι θα μοριοδοτούνται κυρίως με βάση εκπαιδευτικά κριτήρια (τίτλοι σπουδών, μεταπτυχιακοί τίτλοι, ξένες γλώσσες) και την εμπειρία.
Ηδη, πάντως, με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, γίνεται η κατανομή των θέσεων που αφορούν τα προστατευόμενα άτομα (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑμεΑ κ.λπ.). Βάσει της απόφασης ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας σε φορείς του υπουργείου Υγείας που πρόκειται να πληρωθούν από άτομα που προστατεύονται από τις διατάξεις του Ν. 2643/1998 ανέρχεται σε 84.
Μάλιστα, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση που γίνεται βάσει της υπουργικής απόφασης, οι θέσεις κατανέμονται ως εξής:
– 23 θέσεις για ΑμεΑ
– 15 θέσεις για πολυτέκνους
– 8 θέσεις για όσους έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση ή τα τέκνα τους
– 7 θέσεις για όσους έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
– 7 θέσεις για αναπήρους πολέμου και τα τέκνα τους
– 24 θέσεις για τριτέκνους
Η κατανομή γίνεται σε δημόσια νοσοκομεία στους Νομούς Αττικής, Δωδεκανήσου, Σάμου, Κυκλάδων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ροδόπης, Εβρου, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου.
Ενδεικτικά, στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας ανοίγουν πέντε θέσεις, που θα καλυφθούν από προστατευόμενα άτομα: μία θέση Πληροφορικής ΠΕ που θα καλυφθεί από ΑμεΑ, μία θέση μηχανικού ΤΕ (με πτυχίο πολιτικού μηχανικού, μηχανικών έργων υποδομής ή συναφών ειδικοτήτων) που θα καλυφθεί από τρίτεκνο, μία θέση μαιευτικής ΤΕ που θα καλυφθεί από πολύτεκνο και δύο θέσεις νοσηλευτικής ΤΕ, η μία θα καλυφθεί από ΑμεΑ και η άλλη από τρίτεκνο.