Η ερευνήτρια που κατάφερε να διαβάσει την ιστορία πίσω από τα παιχνίδια, τα μετέτρεψε σε αντικείμενα έρευνας και ανέδειξε την πολυδιάστατη χρήση και σημασία τους, η παθιασμένη συλλέκτρια που τα μάζευε με περισσή φροντίδα, χανόταν σε παζάρια και σήκωνε ολόκληρα καταστήματα για να τα σώσει, και ο γενναιόδωρος άνθρωπος που δεν τα κράτησε κρυμμένα σε μια αποθήκη, αλλά τα δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη και εργάστηκε με επιμονή αψηφώντας τις αντιξοότητες μέχρι να τα δει να παίρνουν τη θέση που τους αρμόζει στον Πύργο Κουλούρα στο Φάληρο και πλέον Μουσείο Παιχνιδιών, η Μαρία Αργυριάδη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

Πρόλαβε να δει το μουσείο που με τόσο κόπο έστησε και στο οποίο είχε τη θέση της διευθύντριας, να συμπληρώνει έναν χρόνο ζωής. Τα παιχνίδια που μάζευε από τη δεκαετία του ’70 να έχουν βρει τη θέση τους πίσω από τις ολοκαίνουργιες προθήκες. Και η ίδια να έχει μοιραστεί με το ευρύ κοινό πολλές από τις ιστορίες που κρύβονταν πίσω από τις 30.000 της συλλογής της – της οποίας εκτίθεται μόλις το 15%.

Η Μαρία Αργυριάδη σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών και η αγάπη που της είχε καλλιεργήσει η μητέρα της από παιδί να φροντίζει και να θεραπεύει τα πληγωμένα της παιχνίδια είναι εκείνη που την οδήγησε να ξεκινήσει τη συλλογή της, η οποία στην πορεία εξελίχθηκε σε μία από τις δέκα σημαντικότερες στην Ευρώπη. Δεν αρκέστηκε όμως στη συλλογή, αλλά προχώρησε και στην εις βάθος μελέτη, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό με την πρώτη εμπεριστατωμένη μελέτη γύρω από την παρουσία της κούκλας στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας. Ακολούθησαν ακόμη αρκετές μελέτες και άρθρα, διαλέξεις σε συνέδρια και η ένταξή της ως μέλους στη United Federation of Doll Clubs. H κηδεία της θα γίνει σήμερα στις 13.00 από τον ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών. Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στο Μουσείο Μπενάκη.