Η μουσική είναι ο κρίκος που συνδέει τα χαμένα κομμάτια της ψυχής της. Αυτό το ένιωσε στα δεκαπέντε της όταν παράτησε το σχολείο για να ακολουθήσει μια μπάντα μουσικών που άκουσε στο Καρτιέ Λατέν. Η Μαντλέν Πεϊρού εξακολουθεί να περιπλανιέται στον κόσμο και να υπενθυμίζει με τον πιο ευγενή τρόπο τη δύναμη και την ανάγκη που αντλεί από την τέχνη της. Το κορίτσι από την Αθήνα της Τζόρτζια που μεγάλωσε στο Παρίσι θα ξετυλίξει την ιστορία της ζωή του στο αθηναϊκό κοινό, μέσα από τα τραγούδια του στα οποία έχει προσθέσει νέες αφηγήσεις.Ερχεστε για πολλοστή φορά στην Αθήνα. Τι καινούργιο έχετε στις αποσκευές σας;

Ενα ολοκαίνουργιο και ολόφρεσκο άλμπουμ το «Anthem». Ενα διαφορετικό άλμπουμ το οποίο θα έλεγα ότι ξεφεύγει από τον χαρακτήρα της τζαζ (αν και πιστεύω ότι τελευταία αυτός ο όρος δεν έχει πλέον και ιδιαίτερο νόημα ή τέλος πάντων έχει χάσει την αρχική του έννοια…). Το «Anthem» θα έλεγα ότι είναι περισσότερο ένας ποπ δίσκος που και πάλι ξεφεύγει από τη γενικότερη έννοια της ποπ μουσικής. Το «Anthem» για μένα είναι ένας δίσκος που απλά λέει μια ιστορία για τη μουσική, καθώς περιέχει και συγχωνεύσεις από διάφορα μουσικά στυλ που μας περιβάλλουν. Και φυσικά αυτές οι συγχωνεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα να συνεργαστώ για τη δημιουργία αυτού του δίσκου και με διαφορετικούς και εξαιρετικούς μουσικούς, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά είδη μουσικής και ακουσμάτων. Και να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι για το «Anthem» είχα τη μεγάλη χαρά να δουλέψω με εξαιρετικούς δημιουργούς, όπως για παράδειγμα ο Patrick Warren, ο οποίος έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα (Bonnie Raitt, JD Souther, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Lana del Rey, The Red Hot Chilli Peppers) και άλλους καταξιωμένους δημιουργούς. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το «Anthem» γεμίζει πολλές αποσκευές!

Μετακινείστε διαρκώς. Πιστεύετε στην ιδέα του νομάδος καλλιτέχνη;

Από τη φύση μου μού αρέσει να κινούμαι διαρκώς, να γνωρίζω νέα πράγματα, ανθρώπους , εμπειρίες, συγκινήσεις… πάντα μέσα από τη μουσική μου και τα τραγούδια. Λατρεύω αυτή τη μοναδική ευκαιρία για επικοινωνία με τον κόσμο που σου χαρίζει η ιδιότητα του καλλιτέχνη. Πιστεύω ότι ένας καλλιτέχνης, έχοντας βαθιά μέσα του χαραγμένο το πνεύμα της δημιουργίας, πρέπει να κινείται διαρκώς, να γνωρίζει, να εμπνέεται από νέα πράγματα, καινούργιες καταστάσεις. Μου αρέσει να πηγαίνω πολλές φορές σε μέρη πιο «άγνωστα» και να τραγουδώ, σε μέρη όχι και τόσο μοδάτα… αυτό με εξιτάρει αφάνταστα.

Αυτό που περιγράφετε είναι μια εικόνα ελευθερίας…

Ενας καλλιτέχνης πρέπει να μπορεί να δημιουργεί, να εκφράζεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς και στεγανά. Ο καλλιτέχνης δεν θα πρέπει ποτέ να νιώθει αιχμάλωτος του ίδιου του τού εαυτού, αιχμάλωτος ενός συγκεκριμένου στυλ, της φήμης που έχει αποκτήσει, της επιτυχίας του κ.λπ. Πρέπει να μπορεί να αποδεσμεύεται από όλα αυτά για να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, όπως νιώθει και αισθάνεται κατά καιρούς.

Και για τον σημερινό κόσμο τι εικόνα έχετε;

Οργή, θλίψη, μίσος, εκμετάλλευση, δυστυχία, ανυπαρξία αυτοσεβασμού και αλληλοσεβασμού, αλλά μέσα από όλα αυτά ελπίδα και αισιοδοξία ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, πάντα με μια επιφυλακτικότητα χωρίς να ονειροπολώ. Ευτυχώς που ονειρεύομαι πάντα με τη μουσική και για τη μουσική. Και, ναι, με ενοχλεί και η «κακή» μουσική στα αφτιά μου…

Τι άλλο σας ενοχλεί;

Η κακία του κόσμου, το ψέμα, η μοχθηρία, η απανθρωπιά των ίδιων των ανθρώπων.

Τι σας ενθουσιάζει;

Η ευγένεια, μια θετική σκέψη, η έμπνευση, η δημιουργία, η φύση.

Η Ελλάδα πώς φαντάζει στα μάτια σας;

Πολύ απλά υπέροχη! Μια χώρα που έχει τα πάντα… καθαρό γαλανό ουρανό, ήλιο που σε ξεσηκώνει να βγαίνεις από το σπίτι σου, εξαιρετικό φαγητό, εύγευστο, θέλοντας να δοκιμάσεις τα πάντα! Από την άλλη, μια πλούσια Ιστορία, πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να δεις, να ζήσεις και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου. Θα ήθελα παρά πολύ να ερχόμουν κάποια στιγμή χωρίς επαγγελματικές υποχρεώσεις, σαν ένας απλός επισκέπτης, και να την απολάμβανα όσο περισσότερο χρόνο θα μπορούσα. Και κάτι πολύ σημαντικό για μένα προσωπικά, αλλά πιστεύω και για πάρα πολλούς, νιώθω ασφαλής όταν είμαι στην Ελλάδα, νιώθω άνετη, χαλαρή!

Ποιο είναι το μήνυμα που θα στείλετε μέσα από τη συναυλία σας;

Να αφιερώνετε χρόνο για να ακούτε πολλή μουσική, να τραγουδάτε, να χορεύετε, να μοιράζεστε, να αγαπάτε. Είμαστε κοινωνικά όντα και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Χρειαζόμαστε να διαθέτουμε χρόνο ο ένας για τον άλλον. Η μουσική είναι εκεί για να μας υποστηρίξει σε αυτή μας την προσπάθεια, για να μας διδάξει πώς θα ενώσουμε τα χαμένα κομμάτια της ψυχής μας.

INFO

Christmas Theater, Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου (Βεΐκου), 6 Δεκεμβρίου στις 21.00. Εισιτήρια: 20, 25, 30, 40, 48, 58 ευρώ, φοιτητικά / ανέργων 15, 20, 25 ευρώ