Τις προάλλες ο γαλάζιος πρόεδρος μίλησε σε μια αυστηρά κομματική εκδήλωση στην Πάτρα. Μια εκδήλωση των ΝΟΔΕ Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας του κόμματος Νεκτάριο Φαρμάκη. Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ακροατήριό του, ο στόχος της ΝΔ είναι «να αναδειχθεί νικήτρια και στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας». Η αλήθεια είναι ότι ο βασικός νεοδημοκρατικός στόχος στις περιφερειακές εκλογές μπορεί να περιγραφεί κι αλλιώς: Να μη βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ κανέναν περιφερειάρχη.

Η Πειραιώς ποντάρει πολλά στην κακή επίδοση των συριζαίων στις περιφερειακές εκλογές, τις οποίες εξαρχής χαρακτηρίζει ως «κάλπες με σαφές πολιτικό πρόσημο», γιατί όπως λένε «ο θεσμός της περιφέρειας συνδέεται εκ των πραγμάτων με κεντρικά πολιτικά διλήμματα και τις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας».

απο την αχαϊα. Ο αρχηγός ντοπάρισε τα στελέχη του στην αχαϊκή πρωτεύουσα λέγοντας πως θα πετύχουν τον στόχο τους «διότι στις περιφέρειες της χώρας θα εκδηλωθεί με την ίδια ένταση αυτό το οποίο διαπιστώνω σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο, από τη Ρόδο μέχρι την Κέρκυρα, από την Ηλεία μέχρι την Κοζάνη: ένα μεγάλο ρεύμα πολιτικής αλλαγής το οποίο λέει “φτάνει πια” με αυτή την κυβέρνηση, αρκετά πια με τον κ. Τσίπρα, αρκετά πια με την ανικανότητα, τη μιζέρια». Το συγκεκριμένο ρεύμα, λοιπόν, είναι δυνατό να αποτυπωθεί και χωρίς να βαφτεί ολόκληρος ο εκλογικός χάρτης μπλε το βράδυ των αυτοδιοικητικών.

Ο Β’ ΓΥΡΟΣ. Μπορεί να αποτυπωθεί και με στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε υποψηφίους του Κινήματος Αλλαγής, στην περίπτωση που οι δικοί της δεν περάσουν στον δεύτερο γύρο. Εξού και η γραμμή θα είναι στήριξη στους αντιπάλους των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, αν στο δίπολο της δεύτερης Κυριακής δεν υπάρχει γαλάζιος. Εύλογο, αφού το νούμερο ένα ζητούμενο είναι να καταγραφεί η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος με την κυβέρνηση. Η εν λόγω στρατηγική, όμως, εξυπηρετεί και μια άλλη επιδίωξη της ΝΔ: να τοποθετηθούν και οι βάσεις για μια μετεκλογική συνεργασία με την Κεντροαριστερά.