Το λιώσιμο των πάγων στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας είναι η κεντρική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα που μεταβαίνει στο τέλος της εβδομάδας στη Μόσχα. Ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, εν μέσω του ρωσικού χειμώνα, να αναθερμάνει τις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας ύστερα από μια μακρά περίοδο έντασης. Κομβικό σημείο των συζητήσεων των δύο αντιπροσωπειών θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας – προφανώς θα τεθεί προς συζήτηση ο αγωγός TurkStream, ο οποίος εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Τουρκία – και εν προκειμένω ο ρόλος της Ελλάδας. Το Μαξίμου συνηγορεί υπέρ της διέλευσης από τη χώρα μας του ρωσοτουρκικού αγωγού που διεκδικεί και η Βουλγαρία.
Υπό τη σκιά της μεγάλης εκκρεμότητας της συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία εκφράζει ισχυρές αντιρρήσεις η ρωσική πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά εκ νέου βοήθεια από τη Ρωσία, καθώς παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στα Βαλκάνια, η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο και καταγράφεται μεγάλη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στόχος του Τσίπρα είναι στις συναντήσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να επανέλθει στο πεδίο της ειλικρινούς συνεργασίας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, και να στηθούν ξανά γέφυρες.
Επενδύσεις. Στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν στις 7 Δεκεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Παράλληλα, θα τεθεί προς συζήτηση ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Επίσης, θα εξεταστούν η κατάσταση στο Κυπριακό υπό το πρίσμα της σταθερής θέσης της Ρωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη.
Με την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, η οποία πραγματοποιείται 190 έτη από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, αναμένεται να επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, Ελλάδας και Ρωσίας, σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών προβλημάτων, ενέργειας, πολιτισμού και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς εμπορικής ναυτιλίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αθλητισμού, τυποποίησης κ.ά. Ακόμη, αναμένεται να συμφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.
Οι συνταξιδιώτες. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Μπράχος και υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο Κατρούγκαλος θα βρεθεί στη Μόσχα μεθαύριο και θα λειτουργήσει ως προπομπός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, καθώς θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα μετάσχει στη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Ρωσίας. Πρόκειται για την 11η συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής, η οποία είχε αναβληθεί στη σκιά της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων τον περασμένο Αύγουστο με την απέλαση των ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Τσίπρα στη Μόσχα ως Πρωθυπουργού – η πρώτη ήταν στις αρχές Απριλίου του 2015, εν μέσω τότε των κρίσιμων συζητήσεων για το ελληνικό χρέος και τη δημοσιονομική κατάσταση.
Οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν από σαράντα κύματα και η συμφωνία των Πρεσπών επέδρασε σημαντικά στη δημιουργία αρνητικού κλίματος μεταξύ Αθήνας και Μόσχας. Και αυτό διότι η ρωσική πλευρά δεν επιθυμεί να υλοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών, την οποία και συνδέει με την προσπάθεια διεύρυνσης της επιρροής των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την περαιτέρω ισχυροποίηση της νατοϊκής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση των σχέσεων Αθήνας και Μόσχας διαδραμάτισαν και τα ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία και ειδικά τη σύγκρουση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Μόσχας, με φόντο το ουκρανικό και το εκκλησιαστικό ζήτημα, η οποία έχει και γεωπολιτική διάσταση.