Σε χρόνο – ρεκόρ. Με εκείνη τη διάθεση που μαρτυρά όχι μόνο την πλήρη ένταξή του στην ομάδα, αλλά και την ευθύνη που νιώθει ως ένας από τους σημαντικότερους κρίκους στην ερυθρόλευκη αλυσίδα. O Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος σάρωσε κάθε προγνωστικό. Στις 23 Νοεμβρίου πριν από το ματς με τον Ατρόμητο τραυματίστηκε (θλάση), με την πρώτη αίσθηση να οδηγεί στο συμπέρασμα πως θα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση το 2019. Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, είναι στην αποστολή του Ολυμπιακού για το ματς με τον Παναιτωλικό (19.30). Ετοιμοπόλεμος και αποφασισμένος για να συνδράμει και εκείνος, όσο μπορεί. Οσο χρειαστεί. Οσο πρέπει.

Μια εβδομάδα νωρίτερα: το αυτό έκανε με έναν αντίστοιχο τρόπο και ο Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο. Τότε που ο τραυματισμός του Λάζαρου άφηνε τους Πειραιώτες ενόψει Ατρομήτου με μοναδικό διαθέσιμο επιθετικό τον Δημήτρη Μάνο. Και ο Ισπανός γύρισε μια ώρα αρχύτερα ώστε να δώσει μια λύση παραπάνω στα χέρια του προπονητή. Και από τη στιγμή που τέτοιες ιδιαίτερες ιστορίες επαναλαμβάνονται; Μπορεί κάθε ψύχραιμος παρατηρητής να καταλήξει εκ του ασφαλούς σε ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα. Στην άποψη πως ο Ολυμπιακός είναι ξανά ομάδα. Ενα σύνολο που υπό τον Πέδρο Μαρτίνς όχι μόνο αποδίδει πιθανότατα το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, αλλά και που οι ποδοσφαιριστές του ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι για το… παραπάνω. Για να ρισκάρουν, αν χρειαστεί και να θυσιάσουν. Οπως αρμόζει στα χρώματα που φοράνε.

«Δουλεύουν σκληρά»

Πώς να μη φουσκώνει από περηφάνια ο πορτογάλος προπονητής, που το καλοκαίρι βρέθηκε με την υποχρέωση να σχηματίσει κάτι από την αρχή. Με είκοσι νέα πρόσωπα. Κάτι νέο όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και στη φιλοσοφία. Στο πνεύμα που αρμόζει στην ομάδα που ακούει στο όνομα Ολυμπιακός: «Ξέρουμε πως έχουμε ποιοτικούς παίκτες, αλλά πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως έχουν αυτή τη φιλοδοξία όλοι μέσα τους. Εχουν αυτή την εσωτερική δύναμη και έχουν την ανάγκη να κερδίζουν γιατί θέλουν όλοι πάρα πολύ να είναι πρωταθλητές. Αρα λοιπόν έχουμε πολύ σημαντικά στοιχεία σε αυτήν την ομάδα. Δουλεύουν πολύ σκληρά. Δουλεύουν γιατί θέλουν τα αποτελέσματα και τον τίτλο, αλλά και γιατί από την πρώτη στιγμή έχουν δώσει μία υπόσχεση στους φιλάθλους του Ολυμπιακού: πως θα τα δίνουν όλα», έλεγε ο 48χρονος το απόγευμα του Σαββάτου. Οταν ο Λάζαρος ήταν έτοιμος να κάνει την προσπάθειά του ώστε να δηλώσει ετοιμοπόλεμος για τη σημερινή 12η στροφή της Σούπερ Λίγκας. Προσπάθεια που χθες ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη. Πρώτα στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις (για το τυπικό «ΟΚ») και μετά στην απογευματινή προπόνηση στον Ρέντη.

Κίνητρα

Πήγαν όλα καλά λοιπόν, και είναι στην 20άδα. Στους εκλεκτούς του Μαρτίνς για αυτόν τον επίλογο της 12ης αγωνιστικής που βρίσκει τον Ολυμπιακό με μπόλικα κίνητρα. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να συνεχίσει την καταδίωξη του πρωτοπόρου ΠΑΟΚ, αλλά και να ανέβει στη δεύτερη θέση επιβεβαιώνοντας αυτό που καταλαβαίνει ο καθένας. Οτι τελικά η φετινή μάχη του τίτλου πρόκειται για μια υπόθεση των δύο. Μια διαδικασία υπομονής που κάθε βήμα έχει τη σημασία του. Οι Ερυθρόλευκοι λοιπόν υποδέχονται τον Παναιτωλικό και θέλουν το τρίποντο και μόνον αυτό. Το αποτέλεσμα που θα κρατήσει ζωντανό το «σχέδιο» για την τέλεια έξοδο από το 2018. Φυσικά αυτά τα αποδεικνύεις με πράξεις. Και ο αποψινός αντίπαλος μπορεί να μην έχει ακριβώς το… βαρύ όνομα, ούτε κάποια ιδιαίτερη βαθμολογική συγκομιδή ώς εδώ, αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα εμπόδιο που θέλει μεγάλη προσοχή. Μη λησμονούμε πως μόλις την περασμένη εβδομάδα επικράτησε σχετικά εύκολα της ΑΕΚ. «Πρόκειται για μία ομάδα που έρχεται εδώ ύστερα από μία πολύ σημαντική νίκη. Που έχει ποιότητα και σταθερότητα. Ξέρει πολύ καλά τι ζητάει και τι θέλει από κάθε παιχνίδι. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν θα πρέπει να την υποτιμήσουμε. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με υψηλό δείκτη δυσκολίας» συμπλήρωσε ο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος, που άφησε εκτός αποστολής τον Γιάγια Τουρέ, τον Γιάννη Φετφατζίδη και τον Κωνσταντίνο Τσιμίκα (συν τους τραυματίες Μεριά, Χασάν). Και που βεβαίως προσδοκά σε ένα σενάριο… δίχως χτυποκάρδι.

Ψάχνει καλύτερα ποσοστά

Κάτι που σε αγώνα πρωταθλήματος στο Καραϊσκάκη έχει να συμβεί στον Ολυμπιακό από τις αρχές Σεπτεμβρίου και εκείνο το εμφατικό 5-0 επί του ΠΑΣ. Από τότε; Νίκη στις καθυστερήσεις με τον Αστέρα (2-1), στο 90′ με τον Απόλλωνα (1-0), ισοπαλία στις καθυστερήσεις με τον Παναθηναϊκό (1-1) και βεβαία εκείνη η απίστευτη ήττα σε… μονότερμα με τον ΠΑΟΚ (0-1). Ωρα λοιπόν για κάτι πιο… άνετο. Και σαφώς λιγότερο ψυχοφθόρο. Σε απλά ελληνικά; Μια νίκη με καλύτερα ποσοστά ευστοχίας, για την ομάδα που παράγει μακράν της δεύτερης τις περισσότερες τελικές στο πρωτάθλημα (170 σε 11 αγωνιστικές) αλλά που σκοράρει με συχνότητα 1 γκολ κάθε 11,3 προσπάθειες. «Και σε αυτό δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά. Πιστεύω πως δε γίνεται να παραταθεί κι άλλο αυτή η μη εκμετάλλευση των ευκαιριών. Θα βρεθεί η λύση και σε αυτό» λέει με σιγουριά ο προπονητής των Ερυθρολεύκων.

«Δένει» τον Σισέ ώς το 2022

Μια ακόμη κίνηση με νόημα από τη διοίκηση του Ολυμπιακού προς το υπάρχον ρόστερ. Η απόφαση των Ερυθρολεύκων να «δέσουν» τον Παπέ Αμπού Σισέ με νέο συμβόλαιο. Εως το καλοκαίρι του 2022. O σενεγαλέζος κεντρικός αμυντικός, που από τα τέλη Οκτωβρίου έχει καταφέρει να επιστρέψει… ολοκληρωτικά στην πρώτη γραμμή των επιλογών του προπονητή, έχει συμβόλαιο ώς το καλοκαίρι του 2021. Γιατί λοιπόν ο Ολυμπιακός σκοπεύει να του δώσει μια νέα συμφωνία η οποία θα περιέχει και έναν επιπλέον χρόνο συνεργασίας; Προφανώς για να τον επιβραβεύσει για την ώς τώρα προσφορά του. Και όπου επιβράβευση; Δεδομένα καλύτεροι οικονομικοί όροι για τον 23χρονο στόπερ, που πραγματικά αποτελεί μια από τις πιο εύστοχες μεταγραφικές επιλογές της τελευταίας διετίας. Ο Σισέ που σε αυτόν τον σχεδόν ενάμιση χρόνο στα ερυθρόλευκα έχει πλέον 31 συμμετοχές (5 γκολ) αλλά και την ένδειξη «διεθνής» στο βιογραφικό του. Φέτος φόρεσε για πρώτη φορά το εθνόσημο της Σενεγάλης. Χάρη στην πρόοδο που έδειξε με τον Ολυμπιακό.