Ποιος θα είναι ο νικητής της 63ης Χρυσής Μπάλας η οποία θα απονεμηθεί απόψε στο Παρίσι; Οι φήμες και τα δημοσιεύματα για το ποιος ποδοσφαιριστής θα κρατήσει στην αγκαλιά του το βαρύτιμο τρόπαιο οργιάζουν τις τελευταίες ώρες.

Οι Ιταλοί επιμένουν πως νικητής θα είναι ο Λούκα Μόντριτς, που θα εκτοπίσει στη δεύτερη θέση τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ ο παγκόσμιος πρωταθλητής Αντουάν Γκριεζμάν θα είναι τελικά τρίτος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο CR7 και ο Γάλλος δεν θα παρευρεθούν στην αποψινή τελετή, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για τα αποτελέσματα.

Ο Τιερί Μαρσάν, ο οποίος είναι ο ένας από τους δύο δημοσιογράφους που έχουν πάρει ήδη συνέντευξη από τον νέο κάτοχο της Χρυσής Μπάλας, λέει πως οι φήμες είναι αστείες. «Παραμένει μεγάλη μυστικότητα γύρω από τον νικητή. Ο φωτογράφος που θα απαθανατίσει τον νικητή, ο δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον ποδοσφαιριστή, ο διευθυντής του “France Football” και οι βοηθοί του, όλοι λειτουργούν υπό καθεστώς εχεμύθειας», εξηγεί.

Ο νικητής έγινε γνωστός πριν από δέκα ημέρες: «Ενημερώσαμε τον παίκτη και τρεις ή τέσσερις ανθρώπους από την ομάδα του και το στενό του περιβάλλον. Συνολικά είναι είκοσι άνθρωποι», λέει ο Μαρσάν.

Παρά το καθεστώς εχεμύθειας που επικρατεί στους κόλπους του «France Football» οι φήμες αλλά και τα fake news οργιάζουν στα social media.

Τι λένε οι Γάλλοι

Αν επιβεβαιωθούν ωστόσο οι πληροφορίες των Ιταλών πως ο Μόντριτς θα είναι ο νικητής της Χρυσής Μπάλας, αυτοί που θα απογοητευτούν περισσότερο θα είναι οι Γάλλοι.

Σε σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε η Odoxa για το RTL το 56% των Γάλλων πιστεύει πως η Χρυσή Μπάλα πρέπει να καταλήξει στα χέρια συμπατριώτη τους που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Επίσης το 47% των ερωτηθέντων θα ήθελε να δει νικητή τον Κιλιάν Εμπαπέ, το 22% τον Αντουάν Γκριεζμάν και το 8% τον Ραφαέλ Βαράν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 6% των Γάλλων επιθυμεί να δει τον Ρονάλντο να κατακτά την έκτη Χρυσή Μπάλα στην καριέρα του. Λιονέλ Μέσι ψηφίζει το 4%, ενώ τον Λούκα Μόντριτς επιθυμεί να δει νικητή μόλις το 3%.

Ο δημοσιοσχεσίτης πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, πιθανόν επειδή γνωρίζει τον νικητή, δήλωσε πως θα μπορούσε να δώσει τη Χρυσή Μπάλα στους μισούς από τους παίκτες της Γαλλίας που κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι πρώτες αντιδράσεις από την επικείμενη νίκη του Μόντριτς έρχονται από τη Γαλλία. Ο Ρολάν Κουρμπίς δήλωσε στο RMC: «Το βραβείο είναι γελοίο. Ανακατεύει τερματοφύλακες, αμυντικούς, μέσους και επιθετικούς. Είναι σαν να δίνεις τη χρυσή ρακέτα αναμειγνύοντας αθλητές του τένις, του μπάντμιντον και του πινγκ πονγκ».

Εξι ερωτήσεις και απαντήσεις για τη Χρυσή Μπάλα

Τι γίνεται το τρόπαιο αφού παραδοθεί στους παίκτες;

Οι νικητές κρατούν τη Χρυσή Μπάλα. Ο Αντουάν Γκριεζμάν έχει δηλώσει πως θα την τοποθετούσε σε θυρίδα που θα ξεκλείδωνε μόνο με το αποτύπωμα του δακτύλου του.

Πόσο κοστίζει η Χρυσή Μπάλα;

Η Χρυσή Μπάλα σχεδιάστηκε από τον γάλλο κοσμηματοπώλη Μελέριο και η αξία της εκτιμάται στα 13.000 ευρώ. Εχει ύψος 31 εκατοστά, πλάτος 23 εκατοστά και βάθος επίσης 23 εκατοστά. Παρά το γεγονός ότι αποκαλείται «Χρυσή», δεν είναι χρυσή. Ενας από τους κατόχους της, ο Τζορτζ Μπεστ το ανακάλυψε προς μεγάλη του απογοήτευση όταν προσπάθησε να την πουλήσει.

Ποιοι παίκτες ευνοούνται περισσότερο;

Από τους 62 προηγούμενους νικητές οι 39 ήταν επιθετικοί, οι 18 μέσοι, οι 4 αμυντικοί και μόλις ένας, ο Λεβ Γιασίν το 1963, ήταν τερματοφύλακας. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την επιβράβευση του θεάματος, αφού ένας παίκτης που στέλνει την μπάλα στα δίχτυα προτιμάται από κάποιον που κάνει καλά τάκλιν.

Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή του νικητή;

1. Ατομική και συλλογική απόδοση (τρόπαια) του ποδοσφαιριστή στη διάρκεια του συγκεκριμένου έτους.

2. Το επίπεδο του παίκτη (ταλέντο και φερ πλέι).

3. Η καριέρα του.

Ποιοι μεγάλοι παίκτες δεν έχουν βραβευτεί με τη Χρυσή Μπάλα;

Οι δύο μεγαλύτεροι, ο Πελέ και ο Ντιέγκο Μαραντόνα, λόγω των γεωγραφικών κριτηρίων που έθετε το France Football (επιβράβευε μόνο τους ευρωπαίους παίκτες μέχρι το 1995). Στους δύο θεούς του ποδοσφαίρου απονεμήθηκαν αργότερα τιμητικές μπάλες. Στον Μαραντόνα το 1995 και στον Πελέ το 2014.

Ποιος έχει κατακτήσει τις περισσότερες Χρυσές Μπάλες;

Από πέντε τρόπαια έχουν ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Πλατινί, Κρόιφ και Φαν Μπάστεν έχουν από τρία τρόπαια.