Συμβαίνουν πολλά και διάφορα παράδοξα στην υπόθεση της εθνικής ομάδας, που προελαύνει αήττητη στον δρόμο του μεταξιού και έχει κάνει τα στενά παράθυρα της FIBA να μοιάζουν με μπαλκονόπορτες!
Το ένα παράδοξο είναι ότι σε πείσμα της ανησυχίας, των επιφυλάξεων και των λοιπών φοβικών συνδρόμων που είχαν κυριεύσει την πιάτσα, η Εθνική πέτυχε εννέα απανωτές νίκες, λουστράρισε την εικόνα της και έγινε ξανά η Επίσημη Αγαπημένη.
Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι αυτή η ομάδα όντως βρίσκεται υπεράνω προσώπων, καθότι πέτυχε το σερί και σφράγισε την πρόκρισή της αγωνιζόμενη στα περισσότερα ματς χωρίς τα πρωτοκλασάτα στελέχη της από την Ευρωλίγκα και το ΝΒΑ και με παίκτες από τα (θεωρούμενα ως) κάτω ράφια…
Το τρίτο παράδοξο είναι το πιο επίκαιρο και το πλέον εμφατικό της επιτυχίας: έχει προκριθεί διά περιπάτου η Εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ βρίσκεται στριμωγμένη στα σχοινιά, κινδυνεύοντας να αποκλεισθεί, κοτζάμ Σερβία!
Αμ’ το άλλο; Εμεινε εκτός νυμφώνος η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2017, Σλοβενία!
Για να καταστεί σαφές και να αποδοθεί στις πραγματικές διαστάσεις του αυτό το υπερβατικό κατόρθωμα της Εθνικής, φτάνει και περισσεύει να προσδιορισθεί το υπόβαθρο των δυο ομάδων που θα αναμετρηθούν απόψε (21.15) στην παλιά Hala Pionir και πλέον αποκαλούμενη Aleksandar Nikolic Hall του Βελιγραδίου…
Η ελληνική ομάδα ξεροσταλιάζει εδώ και μια δεκαετία κάτω από την τετράδα κάθε διοργάνωσης στην οποία έχει συμμετάσχει, χώρια που απέτυχε δυο φορές να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στον αντίποδα οι Σέρβοι αντιπαραβάλλουν το 4×4 σε ισάριθμες απανωτές διοργανώσεις με τρία ασημένια μετάλλια (Μουντομπάσκετ 2014, Ολυμπιακό Τουρνουά 2016, Ευρωμπάσκετ 2017) και μια τέταρτη θέση (Ευρωμπάσκετ 2015), αλλά κινδυνεύουν να δουν το Παγκόσμιο Κύπελλο από την τηλεόραση!
Ντεμπούτο Μουράτου
Ενώ λοιπόν για την Εθνική (9-0) ο αποψινός αγώνας είναι μια μέρα στη δουλειά, για τους Σέρβους (5-4) που έχουν ηττηθεί δύο φορές από τη Γερμανία, μία από την Ελλάδα και μία από το Ισραήλ αποτελεί ένα σωσίβιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Σάσα Τζόρτζεβιτς και τους παίκτες του.
Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού θα έχει στη διάθεσή του τον Βασίλιε Μίτσιτς (Αναντολού Εφές) και τον Στέφαν Γιόβιτς (Μπάγερν Μονάχου), ενώ η ελληνική ομάδα ταξίδεψε στον τόπο του θριάμβου της το 2005, χωρίς τον Γιάννη Μπουρούση ο οποίος επέστρεψε στην Γκουαντσού και τον τραυματία Χάρη Γιαννόπουλο, αλλά με τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο ως συνδετικό κρίκο του τότε με το τώρα.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως: την Παρασκευή στην Πάτρα, κόντρα στη Γερμανία (92-84, Μπουρούσης 25 π., 7 ρ., 3 ασ., 3 κλ., Λαρεντζάκης 19 π., 5 ρ., 4 ασ., Αθηναίου 10, Γιαννόπουλος 10) χρίσθηκαν για πρώτη φορά διεθνείς ο Λίνος Χρυσικόπουλος και ο Μιχάλης Τσαϊρέλης, ενώ απόψε αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του ο γκαρντ του Περιστερίου Βασίλης Μουράτος…
Αμ’ αυτό πάλι μήπως δεν είναι το πιο παράδοξο γεγονός; Να αντιμετωπίζει η Εθνική τη Σερβία που «καίγεται», χωρίς το παραμικρό άγχος και ο Θανάσης Σκουρτόπουλος να ρίχνει στην πυρακτωμένη αρένα τον νεαρό δις πρωταθλητή Ευρώπης (με τους Εφήβους και τους Νέους) από τους Αγίους Αναργύρους!
«Είχαμε διαβεβαιώσει ότι παρά τον εκπληρωμένο στόχο της πρόκρισης, η εθνική ομάδα θα είναι σοβαρή όπως πάντα. Το δείξαμε στην Πάτρα και αυτό θα κάνουμε και στο Βελιγράδι» τόνισε ο προπονητής της Εθνικής. Και συμπλήρωσε: «Ολοι οι παίκτες έχουν πει ότι κάθε συμμετοχή με την Εθνική είναι από μόνη της ένα κίνητρο. Συν τοις άλλοις αποτελεί μεγάλο δέλεαρ το να διατηρήσουμε το αήττητο σερί μας απέναντι σε μια μεγάλη δύναμη του παγκοσμίου μπάσκετ, που παίζει στο σπίτι της και αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση».
Εντεκα από 32
Στις 13 του περασμένου Σεπτεμβρίου στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου, η ελληνική ομάδα είχε επιβληθεί της Σερβίας με 70-63 (Πρίντεζης 15, Καλάθης 15, Σλούκας 11, Μπουρούσης 9 π., 10 ρ., 8 ασ. – Μπογκντάνοβιτς 19, Γιόβιτς 11), ενώ συνολικά σε 13 αγώνες ανάμεσα στις δυο ομάδες μετά τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας το σκορ είναι 6-7.
Τρεις αγωνιστικές προτού πέσει η αυλαία του μακρόσυρτου προκριματικού γύρου την πρόκριση έχουν εξασφαλίσει μόλις έντεκα από τις 32 ομάδες που θα λάβουν μέρος στην τελική φάση (31 Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου 2019): η οικοδέσποινα Κίνα, η Ελλάδα (πρώτη απ’ όλες), η Γερμανία, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νιγηρία, η Τυνησία και η Ανγκόλα.