Στην πρόσφατη εκδήλωση χορηγού του Ολυμπιακού σε κεντρικό μπαρ – ρεστοράν του Πειραιά, κάποια στιγμή ο Ντέιβιντ Μπλατ πήρε ένα μικρό γηπεδάκι – πίνακα στα χέρια του (όπως αυτά όπου δείχνουν τις οδηγίες τους οι προπονητές) και το έδειξε δίπλα στον Βαγγέλη Μάντζαρη λέγοντάς του: «Σκόραρε αν μπορείς σε αυτό το γήπεδο»!

Ο αμερικανοϊσραηλινός κόουτς απλά έσπαγε τον πάγο, ο οποίος στην ουσία ποτέ δεν πρόλαβε να δημιουργηθεί στις σχέσεις του με τους παίκτες των Ερυθρολεύκων που δεν παίζουν πολύ ή και καθόλου.

Τον Μάντζαρη, για παράδειγμα, που τον έβαζε από λίγο ώς καθόλου μέχρι πρότινος, τον εμπιστεύστηκε σε μεγάλο βαθμό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την περασμένη Παρασκευή μετά τον αγώνα με την Μπούντουτσνοστ και την άνετη επικράτηση (92-70) τον αποθέωσε.

«Καμιά φορά υποτιμάς το τι δίνει κάποιος παίκτης γιατί όλοι κοιτούν τους πόντους που σημειώνει κάποιος, από τη δική μου οπτική γωνία ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου. Ηταν εκπληκτικός στην άμυνα, έκανε μικρά πράγματα τα οποία δεν φαίνονται, έτρεξε την ομάδα στην επίθεση και ήταν καλός. Και αυτά τα πράγματα είναι που κάνουν τις ομάδες καλές» είπε στη συνέντευξη Τύπου για τον παίκτη του, τον οποίο είχε αφήσει 21 ολόκληρα λεπτά στο παρκέ, και δεν ήταν απλά λόγια του αέρα.

Δεν ήταν τυχαίο ότι είχε αποθεώσει για τον ρόλο του στο παιχνίδι και τον Γιώργο Μπόγρη στη Βιτόρια μετά το μεγάλο διπλό επί της Μπασκόνια.

«Ο Γιώργος δεν έχει παίξει όλο τον χρόνο. Και του έλεγα κάθε μέρα: “Γιώργο, θα παίξεις, θα παίξεις”. Και έπαιξε και μπήκε μέσα και έκανε 3-4 τεράστια plays. Γιώργο, αυτό είναι σπουδαίο. Για αυτό είναι οι ομάδες. Για αυτό πρόκειται» είχε πει τότε στα αποδυτήρια.

Ο Σάσα Βενζέκοφ, που έπαιζε σχεδόν βασικός στα πρώτα παιχνίδια, έφαγε αρκετό πάγκο μέχρι να πάρει και πάλι – πλέον – τα λεπτά συμμετοχής του.

Είναι φανερό (και απόλυτα λογικό και κατανοητό) ότι ο Ντέιβιντ Μπλατ μαθαίνει μέρα με τη μέρα όλο και καλύτερα τους παίκτες του και τη νέα ομάδα (σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον τους ξένους) που χτίζει στο λιμάνι.

Αν μη τι άλλο, είναι δίκαιος και για τον Μάντζαρη, είχε παραδεχτεί στο ΟΑΚΑ μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό ότι ίσως τον αδίκησε και έπρεπε να παίξει αρκετά περισσότερο.

Υπολογίζει άπαντες

Στο γκραν γκινιόλ παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε απέσυρε τον Βασίλη Σπανούλη που ήταν σε κακή βραδιά (περίπου ένα πεντάλεπτο πριν από το φινάλε) και παρά το γεγονός ότι είχε την τελευταία επίθεση και με δίποντο έπαιρνε τον αγώνα δεν έβαλε καν στην τελευταία (7 δευτερόλεπτα έπειτα από τάιμ άουτ) επίθεση τον μπαρουτοκαπνισμένο σε τέτοια σουτ αρχηγό της ομάδας.

Αντιθέτως, εμπιστεύτηκε το υποψήφιο νικητήριο σουτ στον παίκτη που ήταν στην καλύτερη βραδιά και είχε το μομέντουμ γυρίζοντας τον αγώνα για τον Ολυμπιακό. Τον Νάιτζελ Ουίλιαμς – Γκος, ο οποίος αστόχησε. Εκείνο το βράδυ ο κόουτς «έζησε» και «πέθανε» χωρίς τον Σπανούλη.

Το χαμόγελό του την Παρασκευή έφτανε μέχρι τα αφτιά όταν μιλούσε για μία από τις δικές του ανακαλύψεις, τον Ζακ ΛεΝτέι, που έκανε ρεκόρ (στο σύστημα αξιολόγησης) όλων των εποχών στην ιστορία του Ολυμπιακού, αν και… νεοσσός τόσο στην ομάδα όσο και στην Ευρωλίγκα.

Ο Μπλατ με τον τρόπο του (ομιλία, συμπεριφορά και πράξεις) έχει κερδίσει τους παίκτες του, ίσως κάποιους περισσότερο, κάποιους λιγότερο, αλλά τους δείχνει ότι αφενός είναι δίκαιος, αφετέρου ότι υπολογίζει άπαντες, ακόμα και τώρα που είναι κοντά σε προσθήκη (και όχι προσθαφαίρεση) παίκτη, με τον Μπράντον Πολ να είναι εκ των φαβορί.