Η πρώτη φορά που ο Τάσος Χατζηγιοβάνης ζήτησε να εκτελέσει ένα πέναλτι ήταν στη δεύτερη αγωνιστική απέναντι στη Λαμία. Το είχε κερδίσει ο ίδιος και ζήτησε από τον Δώνη να το εκτελέσει. Ο Δώνης έδωσε εντολή στον Κουρμπέλη.

Η δεύτερη ήταν μία αγωνιστική αργότερα, απέναντι στη Λάρισα. Και πάλι από ένα δικό του φάουλ είχε γίνει χέρι εντός περιοχής. Το ζήτησε ξανά. Σχεδόν… παρακαλώντας τον προπονητή του ενώπιον όλης της Ελλάδας. Ο Δώνης είπε στον Κάτσε να το εκτελέσει, αλλά ο Αλβανός τού είπε να αφήσει τον συμπαίκτη του. Το έκανε και ευστόχησε. Αλλά η αλήθεια είναι πως η εικόνα του συζητήθηκε – και – εντός ομάδας. Δεν άρεσε ούτε στον Δώνη ούτε στον Νταμπίζα να βλέπουν έναν ποδοσφαιριστή να παρακαλάει για μια εκτέλεση.

Στα γενέθλια του Πανένκα!

Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Χατζηγιοβάνης κέρδισε πέναλτι στην Τρίπολη στις καθυστερήσεις. Δεν ζήτησε τίποτα. Είδε τον Μακέντα να παίρνει την εντολή και να ισοφαρίζει. Χθες στο Κλεάνθης Βικελίδης, χωρίς να κοιτάξει καν προς τον πάγκο, ο Δώνης υπέδειξε εκείνον. Αυτή ήταν η δική του στιγμή. Εκτέλεση α λα Πανένκα, σε ένα σημείο που «έκαιγε» η μπάλα και ισοφάριση για τον Παναθηναϊκό. Ενα ακόμη στοιχείο της ενδιαφέρουσας ιστορίας; Χθες ο παλαίμαχος τσέχος βιρτουόζος έκλεισε τα 70 του χρόνια! Τι σύμπτωση, αλήθεια…

Το ματς στο Κλεάνθης Βικελίδης δεν είχε μόνο τη στιγμή του Χατζηγιοβάνη. Θα το θυμόμαστε για πολλά. Για τα δύο πέναλτι που κέρδισε ο Αρης μόλις στο πρώτο 15λεπτο. Το πρώτο, αυτό του Ινσούα στον Μπρούνο Γκάμα στο 6′, ήταν το σωστό. Ισως και το μοναδικό απολύτως σωστό που είδε ο Τζοβάρας. Πέναλτι που έφερε τη μεγάλη στιγμή για τον Διούδη, ο οποίος στην επιστροφή του μετά τον σοβαρό τραυματισμό από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό καθώς και στο αγαπημένο του Κλεάνθης Βικελίδης έπεσε σωστά και κράτησε το μηδέν.

Μόλις εννιά λεπτά αργότερα, ο Τζοβάρας έδειξε και πάλι άσπρη βούλα. Είδε χέρι στην προσπάθεια του Γιόχανσον να σταματήσει μια σέντρα από τα αριστερά. Πέναλτι δεν υπήρχε, με τον δεύτερο βοηθό Νικολακάκη ουσιαστικά να είναι εκείνος που χρεώνεται το λάθος, αφού φέρεται να είπε στον Τζοβάρα πως υπάρχει παράβαση. Ο Γιουνές πήρε το αίμα του πίσω από το χαμένο πέναλτι στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και άνοιξε το σκορ για τον Αρη, ο οποίος έδειχνε να ελέγχει το παιχνίδι σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους.

Με τον Μπάσα να είναι ο κορυφαίος του γηπέδου, πατώντας όλο το γήπεδο, και να βοηθάει και ανασταλτικά και δημιουργικά, ο Αρης ήταν πιο επικίνδυνος από τους Πράσινους. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός έχασε το κέντρο, έκανε πολλά εύκολα λάθη χαρίζοντας μπάλες στους αντιπάλους του, δεν είχε σε καλή βραδιά σχεδόν για 70 λεπτά αγώνα τους Μπουζούκη, Χατζηγιοβάνη και Μακέντα, δεν λειτουργούσαν σωστά τα άκρα του. Εχασε νωρίς και τον Γιόχανσον, που βγήκε λόγω τραυματισμού στο ημίωρο, με αποτέλεσμα ο Δώνης να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του, να βάλει τέσσερις στην άμυνα, με τον Πούγγουρα δεξί μπακ και τον Παναθηναϊκό να ψάχνει τα πατήματά του. Απείλησαν με Κάτσε και Μπουζούκη οι Πράσινοι, στη μοναδική φορά που η μπάλα έφτασε στον Μακέντα με ορθολογικό τρόπο.

Η εικόνα ήταν παρόμοια μέχρι το 75′ του αγώνα. Ο Αρης έδωσε χώρο στον Παναθηναϊκό, του άφησε την μπάλα στην κατοχή του και έψαξε τις αντεπιθέσεις, όμως ο Ντιγκινί αστόχησε σε τετ α τετ, ο Διούδης κράτησε σε δύο περιπτώσεις το 1-0 και το τελευταίο τέταρτο ανήκε ολοκληρωτικά στους Πράσινους. Ο Δώνης τα έπαιξε όλα για όλα με την είσοδο του Καμπετσή, έπαιξε με δύο φορ, έστειλε και τους υπόλοιπους μέσους πιο κοντά στην περιοχή του Αρη και δικαιώθηκε με μια εξέλιξη βγαλμένη με… καρμπόν από το ματς της Τρίπολης την 6η αγωνιστική. Και τότε ο Σάββας Παντελίδης βρισκόταν στον πάγκο του Αστέρα και είδε την ομάδα του να είναι καλύτερη, να χάνει ευκαιρίες και στο τέλος να δέχεται την ισοφάριση με ένα πέναλτι.

Το ίδιο έργο

Πενήντα επτά μέρες ύστερα από εκείνο το παιχνίδι, ο Σάββας Παντελίδης είδε το ίδιο έργο ξανά. Και το ίδιο, άσχημο για εκείνον, τέλος. Η ομάδα του δεν κατάφερε να κλειδώσει το ματς, ο Παναθηναϊκός κέρδισε πέναλτι στο 92′ σε πέσιμο του Μπουζούκη έπειτα από τάκλιν του Σιώπη και ο Χατζηγιοβάνης έκανε όλα όσα περιγράψαμε στην αρχή. Εκτέλεσε ένα πέναλτι που για την ηλικία του και το λεπτό που κλήθηκε να το κάνει, θέλει πολλά… άντερα. Ο Παναθηναϊκός αποδείχτηκε πολύ σκληρός για να χάσει σε ακόμα ένα παιχνίδι, που αφήνει πίσω του πολλές στιγμές και ένα αποτέλεσμα που εν τέλει τον αφήνει ικανοποιημένο. Και όλα αυτά, παίζοντας και με δέκα παίκτες στα τελευταία λεπτά, λόγω αποβολής του Μακέντα.

Οσο για τον Αρη; Οπως εξελίχθηκε το ματς, είναι ο μεγάλος χαμένος. Εχασε μεγάλες ευκαιρίες για να το καθαρίσει, κρατούσε τους τρεις βαθμούς μέχρι τα… χασομέρια, αλλά του γλίστρησαν μέσα από τα χέρια.