Προφανώς η συγκεκριμένη παροιμία δεν εμπεριέχεται στην ισπανική και δη στην καταλανική θυμοσοφία, αλλά ο Τσάβι Πασκουάλ αντιλαμβάνεται και κυρίως υφίσταται το νόημά της… Κι ελόγου του συνειδητοποιεί τι σημαίνει η αλληγορική έκφραση «με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε»!

Η δέκατη αγωνιστική της Ευρωλίγκας επιφύλαξε στον Παναθηναϊκό την ήττα από τη Χίμκι στη Μόσχα με 76-68 και την Παρασκευή θα υποδεχθεί τη Φενέρμπαχτσε με ρεκόρ 5-5 και ευρισκόμενος σε μια φάση… αφασίας!

Βεβαίως έτερον το ΟΑΚΑ, όπου συνήθως έχει τον τρόπο του (αν και η Ζαλγκίρις του χάλασε τη φετινή ζαχαρένια), εκάτερον οι εκτός έδρας αγώνες, στους οποίους οι Πράσινοι τραβάνε των παθών τους τον τάραχον έχοντας να επιδείξουν τη μονάκριβη νίκη στην Ποντγκόριτσα και τέσσερα στραβοπατήματα.

Η κρίση του Καλάθη

Την ώρα που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος γράφει στο Ιnstagram «Calathes save me» (Καλάθη σώσε με), αλλά σχολιάζει κιόλας πως «όταν αρχίσει τα μαγικά του πάλι όλοι θα κρύβεστε», είναι φανερό πως ο αρχηγός του Παναθηναϊκού διάγει μια φάση παρατεταμένης κρίσης, τόσο στον εκτελεστικό όσο και στον δημιουργικό τομέα, γεγονός το οποίο επηρεάζει καταλυτικά την εικόνα όλης της ομάδας.

Το ντεφορμάρισμα του Καλάθη, το πολύ χαμηλό ποσοστό ευστοχίας στα σουτ τριών πόντων, η κάθετη πτώση των επιδόσεων στα εκτός έδρας ματς και οι αμυντικές αδυναμίες μέσα στη ρακέτα και κυρίως στη θέση του πάουερ φόργουορντ καθιστούν τον Παναθηναϊκό εξαιρετικά ευάλωτο και συν τοις άλλοις ασταθή στην απόδοσή του και προβλέψιμο στο παιχνίδι του.

Στη Μόσχα, κόντρα στη Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα (η οποία αγωνιζόταν κιόλας χωρίς τον do-it-all Αλεξέι Σβεντ) οι πρωταθλητές Ελλάδος δεν μπόρεσαν να βρουν ούτε την αγωνιστική σταθερά τους, ούτε την ασφαλή πυξίδα τους, με αποτέλεσμα να πελαγοδρομούν: στο πρώτο ημίχρονο (σκορ 48-44) σκόραραν με ευχέρεια, αλλά ήταν ευάλωτοι στην άμυνα, την οποία βελτίωσαν στη συνέχεια, ωστόσο την ίδια στιγμή έχασαν τον επιθετικό προσανατολισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση βαράει δυνατά ο συναγερμός της ανησυχίας και της αμφισβήτησης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής προσθήκης παίκτη που θα ενισχύσει την περιφερειακή γραμμή.