Οι Ιταλοί χαίρονται για την κλήρωση στα προκριματικά του Euro 2020 και πολύ καλά κάνουν.

Τις δύο προηγούμενες φορές που συναντήθηκε η Σκουάντρα Ατζούρα με τη Γαλανόλευκη σε επίσημη διοργάνωση, οι Ιταλοί θριάμβευσαν, κατακτώντας δύο Παγκόσμια Κύπελλα!

Την πρώτη φορά ήταν το μακρινό 1934. Η Ιταλία ήταν διοργανώτρια του Μουντιάλ εκείνης της χρονιάς, αλλά χρειάστηκε να αναμετρηθεί στα προκριματικά με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ο πρώτος αγώνας και 19ος στην ιστορία της εθνικής μας ομάδας, διεξήχθη στο Μιλάνο την 25η Μαρτίου 1934. Η Σκουάντρα Ατζούρα νίκησε με 4-0. Ο επαναληπτικός που είχε προγραμματιστεί έναν μήνα πριν από την έναρξη της τελικής φάσης δεν διεξήχθη ποτέ αιφνιδιάζοντας τους έλληνες φιλάθλους που είχαν «εξαφανίσει» τα 20.000 εισιτήρια του αγώνα. Η επίσημη θέση της FIFA είναι πως η ελληνική ομοσπονδία αποσύρθηκε από τον επαναληπτικό γιατί θεώρησε πως δεν είχε καμία πιθανότητα πρόκρισης.

Η Ιταλία έπαιξε στα τελικά και κατέκτησε τον πρώτο από τους συνολικά τέσσερις τίτλους της.

Δωροδοκία

Στις 19 Δεκεμβρίου 1995 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «La Repubblica» πως ο τότε πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Ιστορίας και Στατιστικής (IFFHS) Αλφρέδο Πέγκε, επικαλούμενος δηλώσεις του Αντώνη Μηγιάκη και τριών ακόμα μελών της ομάδας του 1934 που βρίσκονταν εν ζωή και είχαν αγωνιστεί στο Μιλάνο, υποστήριξε πως οι Ιταλοί είχαν δωροδοκήσει την ελληνική ομοσπονδία αλλά και παράγοντες και παίκτες για να μη διεξαχθεί ο επαναληπτικός αγώνας.

Η δωροδοκία είχε σχέση με την αγορά κτιρίου στην οδό Φυλής, στο οποίο μετακόμισε η έδρα της ΕΠΟ.

Οι Ιταλοί φέρεται ότι ήθελαν να αποφύγουν το μακρύ (εκείνη την εποχή) ταξίδι μέχρι την Αθήνα, ώστε οι παίκτες τους να είναι ξεκούραστοι ενόψει της τελικής φάσης που θα ξεκινούσε σε έναν μήνα και με εντολή του Μπενίτο Μουσολίνι έλυσαν με άλλον τρόπο τις διαφορές τους με τους Ελληνες.

Η δεύτερη φορά που η Ιταλία βρέθηκε στον δρόμο της εθνικής μας ομάδας ήταν για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1982.

Το «Φάντομ»

Στον ίδιο όμιλο συμμετείχε η Δανία, η οποία είχε πολύ αξιόλογη ομάδα εκείνα τα χρόνια. Στην πρεμιέρα των προκριματικών εναντίον των Βίκινγκς η Ελλάδα νικά στην Κοπεγχάγη με 1-0 με γκολ του Κούη, αλλά ήρωας της αναμέτρησης αναδεικνύεται ο Νίκος Σαργκάνης που έπιασε τα άπιαστα για να του αποδοθεί τότε το προσωνύμιο «Φάντομ».

Η νίκη ξεσήκωσε τους έλληνες φιλάθλους ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης με την Ιταλία, στη Λεωφόρο. Η ομάδα του Εντσο Μπέαρζοτ προσγείωσε απότομα το «Φάντομ» με γκολ των Αντονιόνι και Σιρέα. Ο επαναληπτικός στο Τορίνο ήταν άνευ βαθμολογικής σημασίας και έληξε ισόπαλος 1-1.

Η Σκουάντρα Ατζούρα έπαιξε στο Μουντιάλ της Ισπανίας κατακτώντας το τρίτο της τρόπαιο.

«Ναι, είναι καλή κλήρωση» ήταν το πρώτο σχόλιο του εκλέκτορα των Ιταλών Ρομπέρτο Μαντσίνι όταν πληροφορήθηκε πως αντίπαλοι της Σκούαντρα Ατζούρα στα προκριματικά του Euro 2020 θα είναι εκτός από την Ελλάδα, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Φινλανδία, η Αρμενία και το Λίχτενσταϊν.

«Από τη στιγμή που αποφύγαμε τη Γερμανία, με οποιαδήποτε ομάδα κι αν κληρωνόμασταν, θα ήταν καλή. Πρέπει να προκριθούμε και να θυμάστε πως πρέπει να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια που θα δώσουμε ώστε να ανέβουμε στη βαθμολογία της FIFA και να βρεθούμε σε πιο ισχυρή θέση στην κλήρωση για το Μουντιάλ» υπογράμμισε ο Μαντσίνι.

Ανανέωση παντού

Ο αποκλεισμός της Ιταλίας από την τελική φάση του Μουντιάλ 2018 ύστερα από 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας δρομολόγησε την εκ βάθρων ανανέωσή της υπό τις οδηγίες του Μαντσίνι. Ταυτόχρονα, το Euro 2020 θεωρείται πλέον κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την αποτυχία του Μουντιάλ στη Ρωσία.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν είναι εντυπωσιακά, αλλά η πρόοδος της Σκουάντρα Ατζούρα είναι συνεχής. Ουσιαστικά κάνει βήμα στο μέλλον με το βλέμμα στο παρελθόν, ήτοι την άμυνα. Στην επίθεση τα γκολ μπαίνουν με το σταγονόμετρο και στα πέντε τελευταία παιχνίδια έχει πετύχει μόλις τρία τέρματα.

«Εχουμε ξεπεράσει μια δύσκολη στιγμή και είναι σωστό να πούμε πως πρόκειται για αναγέννηση. Οι ιταλοί παίκτες διαθέτουν ταλέντο και μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα. Αυτοί οι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι, καθώς δεν θα δω τους παίκτες μέχρι τον Μάρτιο και το μόνο που ελπίζω είναι να παραμείνουν σε φόρμα με τις ομάδες τους» κατέληξε ο Μαντσίνι.