Τα ενσταντανέ ήταν πολλά. Και ενδεικτικά του περίεργου κλίματος που κυριάρχησε σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Μπουένος Αϊρες. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε την καθιερωμένη χειραψία με τον αργεντινό πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι μπροστά στους φωτογράφους και έφυγε αμέσως, αφήνοντας τον Μάκρι σύξυλο και τους βοηθούς να τρέχουν από πίσω και να τον κυνηγάνε για να τον φέρουν πίσω. Τα φλας πήραν φωτιά και στην περίπτωση της οικογενειακής φωτογραφίας με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να στέκεται στην άκρη και τους υπόλοιπους ηγέτες να τον αγνοούν επιδεικτικά. Ενας άλλος χαιρετισμός, όμως, λίγο αργότερα, ήταν πιο θερμός. Εκείνος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν που έκαναν «χάι φάιβ» και στη συνέχεια αντάλλαξαν εγκάρδια χειραψία. Εκεί κι αν τα φλας πήραν φωτιά… Η αμηχανία των περισσότερων ηγετών των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη ήταν εμφανής καθώς δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν τον πρίγκιπα ο οποίος φέρεται ως ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο ενθουσιώδης τρόπος με τον οποίο χαιρέτισε τον πρίγκιπα ο Πούτιν θεωρήθηκε υπερβολικός, όμως ενώ οι ηγέτες μπροστά στους φωτογράφους έδειξαν να αγνοούν τον πρίγκιπα, οι περισσότεροι συναντήθηκαν μαζί του κεκλεισμένων των θυρών. Οπως έγινε γνωστό, ο πρίγκιπας συναντήθηκε με τουλάχιστον 12 ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, η βρετανή πρωθυπουργός Τερίζα Μέι, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υπεραμυνθεί των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, «αντάλλαξε φιλοφρονήσεις» με τον πρίγκιπα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Πάντως την ίδια ώρα κυκλοφορούσε έρευνα της CIA, σύμφωνα με την οποία την ώρα που υπολογίζεται ότι δολοφονούνταν του Κασόγκι, ο διάδοχος αντάλλασσε 11 μηνύματα με τον άνθρωπο που θεωρείται ότι ηγείτο της 15μελούς ομάδας που είχε σταλεί στην Κωνσταντινούπολη για αυτό τον λόγο.
Η Σύνοδος χαρακτηρίστηκε από την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης Τραμπ – Πούτιν, λόγω του πρόσφατου θερμού επεισοδίου στο Στενό του Κερτς, κοντά στην Κριμαία, κατά το οποίο οι Ρώσοι κατέλαβαν τρία ουκρανικά πλοία και συνέλαβαν 24 ουκρανούς ναύτες. Οι δύο πρόεδροι είχαν μια πολύ σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της διάσκεψης, δεν πραγματοποιήθηκαν όμως επίσημες συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας. Το Κρεμλίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο ηγέτες μπορεί να συναντηθούν και να έχουν συνομιλίες πριν από την επόμενη διάσκεψη του G20 στην Ιαπωνία τον Ιούνιο του 2019.
«Είναι πολύ καλό ότι οι χώρες του G20 υιοθέτησαν την τελική διακήρυξη. Αυτό είναι καλύτερο από το τίποτα. Αλλά για μία ακόμη φορά θα ήθελα να πω ότι όλα τα ζητήματα αιχμής μετριάστηκαν στο κείμενο», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Το τελικό ανακοινωθέν κινήθηκε σε ρυθμούς Τραμπ, δηλαδή ουσιαστικά υιοθετήθηκε η κριτική που ασκεί ο αμερικανός πρόεδρος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Οι ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένες επειδή, όπως λέει ο Τραμπ, ο Οργανισμός απέτυχε να υποχρεώσει το Πεκίνο να ανοίξει την οικονομία του όπως αναμενόταν όταν η Κίνα εντάχθηκε στον ΠΟΕ το 2001.
Οι Αμερικανοί και η κλιματική αλλαγή
Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, οι ΗΠΑ για άλλη μία φορά εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τις υπόλοιπες χώρες του G20, επαναλαμβάνοντας την απόφασή τους να αποσυρθούν από τη Συμφωνία των Παρισίων και την εμμονή τους στη χρήση όλων των πηγών ενέργειας.