Τη σουρεαλιστική σκηνή την αποτύπωσαν ρεπόρτερ της «Monde»: βράδυ Σαββάτου, με τα δακρυγόνα να καίνε ακόμα τα μάτια και τον λαιμό και το τοπίο ολόγυρα να παραπέμπει σε πεδίο μάχης, μία νεαρή κοπέλα στροβιλίζεται στην place de l’Etoile, γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, κραδαίνοντας μια μεγάλη γαλλική σημαία πάνω στην οποία είναι γραμμένη η λέξη «Ειρήνη». Το Σάββατο που έζησε το Παρίσι, ωστόσο, μόνο γαλήνιο δεν ήταν.

Η τρίτη κατά σειρά μεγάλη κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων, ενός κινήματος που γεννήθηκε μέσα από τα σόσιαλ μίντια ως αντίδραση στις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα και γιγαντώθηκε με ταχύτητα που αιφνιδίασε τους πάντες, σημαδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, τα χειρότερα μετά το 1968, καθώς και σε αρκετές ακόμη πόλεις της Γαλλίας. Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη πολιτική της κρίση. Προσπαθεί να απαντήσει διαχωρίζοντας τους διαδηλωτές από τους (ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, αναρχικούς ή και απλούς «μπαχαλάκηδες») ταραξίες, τείνοντας χείρα διαλόγου στους μεν και μαστίγιο στους δε. Με τη βία να κλιμακώνεται, ωστόσο, πολλοί φοβούνται πως το κράτος χάνει τον έλεγχο και τρέμουν το τι μπορεί να συμβεί το ερχόμενο Σάββατο, στην επόμενη κινητοποίηση.

Συνολικά 136.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε ολόκληρη τη Γαλλία, έναντι 166.000 στις 24 Νοεμβρίου και 282.000 στις 17 Νοεμβρίου. Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 10.000. Και εντούτοις, μόνο στην πρωτεύουσα, τραυματίστηκαν 133 άνθρωποι, ανάμεσά τους 23 αστυνομικοί. Συνολικά στη Γαλλία τραυματίστηκαν 263 άνθρωποι – οι πέντε σοβαρά – ανάμεσά τους 81 αστυνομικοί. Στις διαδηλώσεις της 24ης Νοεμβρίου είχαν τραυματιστεί 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί. Αυτό το Σάββατο, έγιναν σε όλη τη Γαλλία 682 προσαγωγές, οι 412 στο Παρίσι. Αλλά οι αριθμοί δεν μπορούν να δώσουν όλη την εικόνα. Μια εικόνα σοκαριστικής βίας και χάους, που επεκτάθηκε από την Place de l’Etoile μέχρι τη συνοικία της Οπερας και τη rue de Rivoli, κυριεύοντας μερικούς από τους πιο διάσημους, τους πιο τουριστικούς, τους λαμπρότερους δρόμους του Παρισιού: avenue Hoche, avenue Foch, avenue Kleber, boulevard Haussmann…

Οχήματα και εστιατόρια παραδόθηκαν στην πυρά, βιτρίνες έσπασαν, καταστήματα λεηλατήθηκαν, μνημεία βανδαλίστηκαν. Η Αψίδα του Θριάμβου, ένα από τα σύμβολα της Γαλλικής Δημοκρατίας, γέμισε γκραφίτι: «Μακρόν παραιτήσου», «Τα “κίτρινα γιλέκα” θα θριαμβεύσουν», «Η Γαλλία είναι δική μας», «Αναρχία», «Κόψαμε κεφάλια για πολύ λιγότερα»…  Κάποιοι κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή του μνημείου. Στη διαδρομή, κατέστρεψαν αρκετά αγάλματα του 18ου και 19ου αιώνα. Στην ίδια περιοχή, κοντά στην Place de l’Etoile, άγνωστοι κατάφεραν να αφαιρέσουν ένα επιθετικό τυφέκιο μέσα από αστυνομικό όχημα. Σε πολλές περιοχές, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στους πυροσβέστες. Στην οδό Rivoli, ομάδα διαδηλωτών χαλάρωσε κομμάτι του κιγκλιδώματος του Κήπου του Κεραμεικού, το οποίο έπεσε όμως επάνω σε έναν από αυτούς με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του.

Από το Μπουένος Αϊρες όπου βρισκόταν το Σάββατο, για τη σύνοδο του G20, ο Εμανουέλ Μακρόν υιοθέτησε πολεμικό τόνο: «Κανένας αγώνας δεν δικαιολογεί να δέχονται επίθεση οι δυνάμεις της τάξης, να λεηλατούνται καταστήματα, να απειλούνται περαστικοί ή δημοσιογράφοι, να μιαίνεται η Αψίδα του Θριάμβου». Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις που έκανε χθες στο Παρίσι στη διάρκεια έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, αφού πρώτα μετέβη στην Αψίδα του Θριάμβου – για να δεχθεί αποδοκιμασίες από κάποιους, και επευφημίες από άλλους: «Οι υπεύθυνοι για αυτές τις βιαιότητες θέλουν το χάος… θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν». Παράλληλα, όμως, ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον πρωθυπουργό του, Εντουάρ Φιλίπ, να δεχθεί «τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και εκπροσώπους των διαδηλωτών». Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης – στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο, δεν έγινε σύμφωνα με πληροφορίες καμία συζήτηση επ’ αυτού. Ακροδεξιά και Ακροαριστερά, Μαρίν Λεπέν και Ζαν-Λικ Μελανσόν, ζητούν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών – με τον δεύτερο να χειροκροτεί πάντως το Σάββατο την «εξέγερση των πολιτών» που «κάνει τη μακρονία και τον κόσμο των φραγκάτων να τρίζουν».  Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού, σε κάθε περίπτωση, θα είναι δημοσκοπικό: μέχρι τώρα, το 80% των Γάλλων στήριζε το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων. Πώς θα αντιδράσουν στις σκηνές του Σαββάτου; Ποιον θα υποδείξουν ως υπεύθυνο;