Πιέσεις πανταχόθεν εξακολουθεί να δέχεται η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι ενώ απομένουν οκτώ ημέρες έως την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο για το Brexit. Το εσωκομματικό χτύπημα ήρθε αυτή τη φορά από τον υφυπουργό Παιδείας αρμόδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση Σαμ Τζίμα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του χαρακτηρίζοντας «αφελή» τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Ο Τζίμα είναι το έβδομο μέλος της κυβέρνησης που παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο βάσει του οποίου θα αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Τζίμα θεωρεί ότι το σχέδιο δεν είναι «προς τα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας», ενώ στην ίδια ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την παραίτησή του αναφέρει πως η υπερψήφιση του σχεδίου από τη Βουλή θα ισοδυναμεί με πλήρη παράδοση «της φωνής μας, της ψήφου μας και του βέτο μας». Την ίδια ώρα σκληραίνει και η στάση των Εργατικών απέναντι στη βρετανίδα πρωθυπουργό. Το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν σκοπεύει να ενεργοποιήσει τη διαδικασία κατάθεσης πρότασης καταφρόνησης της δικαστικής Αρχής από την κυβέρνηση, εάν η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι δεν παρουσιάσει αναλυτικά τη νομική γνωμοδότηση που έχει λάβει ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας.
«Σε εννέα ημέρες το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει την πιο σημαντική απόφαση που έχει λάβει για μια γενιά ανθρώπων και είναι προφανώς σημαντικό να γνωρίζουμε πλήρως τις νομικές συνέπειες που προκύπτουν από αυτή τη συμφωνία, την οποία καλούμαστε να υπογράψουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Εργατικών Κέιρ Στάρνερ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Δεν θέλω να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο. Αλλά εάν δεν δημοσιοποιήσουν τη γνωμοδότηση μέχρι αύριο (σ.σ.: σήμερα), τότε θα αρχίσουμε τις διαδικασίες για καταφρόνηση της δικαστικής Αρχής. Κάτι τέτοιο θα θέσει το Κοινοβούλιο σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση» πρόσθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα, η πρόταση καταφρόνησης υποστηρίζεται και από το DUP, το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση Μέι στη Βουλή. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως θα εξασφαλίσει πλήρη πρόσβαση των βουλευτών στο έγγραφο, ενώ σχετική δήλωση αναμένεται να κάνει σήμερα στο Κοινοβούλιο ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται ωστόσο επιφυλακτικά εκτιμώντας ότι η σχετική ενημέρωση θα είναι γενικού χαρακτήρα και μόνο. Ουσιαστικά, πάντως, το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της Βουλής, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει εάν θα κινηθεί η διαδικασία έναρξης της πρότασης καταφρόνησης. Σε περίπτωση που περάσει η πρόταση, μια επιτροπή θα αποφασίσει εάν η καταφρόνηση έλαβε χώρα. Εάν η απόφαση είναι θετική, θα προτείνει και την ανάλογη ποινή η οποία θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του Κοινοβουλίου.
Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια κίνηση συνιστά ένα επιπλέον εμπόδιο στην Τερίζα Μέι και την προσπάθειά της να βγει αλώβητη στις 11 Δεκεμβρίου, όταν το βρετανικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει επί της συμφωνίας. Η βρετανίδα πρωθυπουργός μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των μελών της κυβέρνησης που της έχουν μείνει αφοσιωμένοι όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ που εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για το Brexit, υποστηρίζοντας ξανά ότι οι εναλλακτικές λύσεις απέναντι σε μία συμφωνία θα είναι πολύ χειρότερες. «Πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε στον [πολιτικό] αυτό διαξιφισμό και να κερδίσουμε την ψηφοφορία. Γνωρίζω ότι αυτό είναι μία πρόκληση και η άποψή μου είναι ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τα επιχειρήματά μας και να δούμε προσεκτικά ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που έχουμε» δήλωσε χθες στο BBC.