Προειδοποιητικά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση εξέπεμψε χθες το Eurogroup αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Θα βρεθούν στο επίκεντρο του δεύτερου μεταμνημονιακού ελέγχου το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και στη βάση αυτών των ευρημάτων θα κριθεί εάν τον Φεβρουάριο – Μάρτιο θα αποδεσμευτούν 600 εκατ. ευρώ κερδών από ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα. Προς το παρόν η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί. Εστιάζει τους προβολείς στην ακύρωση των προνομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις, θέμα το οποίο έκλεισε χθες και τυπικά στη συνεδρίαση του Eurogroup, αφήνοντας μάλιστα να διαρρεύσει σε χρόνο παράλληλο με τη συνεδρίαση η διάταξη νόμου με την οποία μπαίνει τέλος στο πολύμηνο θρίλερ.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους έκρουσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, καμπανάκι επαγρύπνησης σε δύο κυρίως μέτωπα: την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αλλά και την ανάγκη ομαλοποίησης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Το μαξιλάρι ασφαλείας υπάρχει, αλλά όσο η Αθήνα αδυνατεί να εκδώσει ομόλογα οι προοπτικές θα επιβαρύνονται.
Προειδοποιητικά μηνύματα εξέπεμψε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο του «Economist» στο Βερολίνο, αφού περιέγραψε την πρόοδο που έχει συντελεστεί από την αρχή της κρίσης στην ελληνική οικονομία, επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί.
Η βασικότερη πρόκληση του άμεσου μέλλοντος, κατά την εκτίμησή του, είναι η βιώσιμη επάνοδος στις αγορές, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω εξωγενών παραγόντων (εμπορικές εντάσεις, Ιταλία) αλλά και εξαιτίας ανησυχιών της επενδυτικής κοινότητας για το ενδεχόμενο αναστροφής νομοθετημένων μέτρων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαίνεται να απορρέει από ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικές «διορθώσεις» στις περικοπές μισθών, συντάξεων και «δώρων».
Οσον αφορά τις τράπεζες, ο Στουρνάρας περιέγραψε τις προκλήσεις αλλά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να καταλογίσει ευθύνες για την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης τόσο σε εξωγενείς όσο και ενδογενείς λαϊκιστικές προσεγγίσεις.