Μειώσεις έως και 40%, που φθάνουν μέχρι τα 465 ευρώ τον μήνα, έχουν υποστεί περίπου 200.000 νέοι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (13/5/2016) και αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες έντονης φτωχοποίησης.
Το μεγάλο ψαλίδι εις βάρος των νέων συνταξιούχων αποκαλύπτει συγκεκριμένη απόφαση συνταξιοδότησης που έφερε στη δημοσιότητα χθες η ΑΔΕΔΥ. Η συνταξιοδοτική απόφαση αποτυπώνει τις περικοπές-σοκ των 465 ευρώ τον μήνα σε συνταξιούχο με 40 χρόνια εργασίας, εκθέτοντας την κυβέρνηση που επιχειρεί να καρπωθεί εκλογικά οφέλη από τη μη περικοπή των παλαιών συντάξεων, μέτρο που η ίδια είχε ψηφίσει, όπως και 21 άλλες μειώσεις και χαράτσια που εφαρμόστηκαν ήδη και έπληξαν όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους.
Η ΑΔΕΔΥ παρουσίασε χθες την υπ’ αριθμ. 9397/1-12-17 απόφαση του ΕΦΚΑ για την απονομή σύνταξης σε ασφαλισμένο με 40 χρόνια υπηρεσίας, ο οποίος έχει μηνιαία μείωση στην κύρια σύνταξη του κατά 464,97 ευρώ τον μήνα. Συγκεκριμένα η σύνταξη του υπαλλήλου, αν υπολογιζόταν με τον Ν. 3863/2010 θα ήταν 1.574,02 ευρώ, όπως αναφέρει η απόφαση του ΕΦΚΑ, ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου διαμορφώνεται στα 1.019,05 ευρώ. Η απόφαση αποτυπώνει επίσης τον άδικο χαρακτήρα του νέου νόμου όχι μόνο γιατί δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων (παλαιούς και νέους), αλλά γιατί οι μειώσεις στους νέους συνταξιούχους είναι μεγαλύτερες όσο περισσότερα χρόνια υπηρεσίας έχουν.
Η αλήθεια μάλιστα είναι ότι οι περικοπές για τους συνταξιούχους, παλαιούς και νέους, δεν τελειώνουν εδώ, αφού μια σειρά από δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το τρίτο Μνημόνιο βρίσκονται σε πλήρη ισχύ και προβλέπουν ότι:
– Από το 2020 καταργείται πλήρως το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 664 ευρώ, ύστερα από μια περίοδο (2015-2019) σταδιακής μείωσης, η οποία έχει στοιχίσει ήδη το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους των 774 ευρώ.
– Από το 2019 έως και το 2022, επίσης, δεν θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες ονομαστικές αυξήσεις (βάσει της εξέλιξης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού) σε όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.
– Επειτα από μια μεταβατική περίοδο, από το 2022, όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη μόνο εφόσον έχουν κλείσει 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη τους ή αλλιώς θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 τους εφόσον έχουν κλείσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
Οι περικοπές
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περικοπές που έχουν ήδη επιβληθεί βάσει του νόμου Κατρούγκαλου αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής:
– Επικουρικές συντάξεις τις οποίες έχουν αιτηθεί ασφαλισμένοι από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έπειτα υπόκεινται μειώσεις έως και 50% κατ’ εφαρμογή των περικοπών που υπέστη μία στις 5 καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις τον Ιούνιο του 2016.
– Για τις συντάξεις χηρείας ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι ο επιζών σύζυγος, αν είναι κάτω των 52 ετών, δεν παίρνει σύνταξη. Παράλληλα μειώθηκε το ποσό της σύνταξης από 70% σε 50%.
– Τα μερίσματα τα οποία λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπάγονται στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχουν μειωθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 κατά 40%. Οι μειώσεις αυτές ισχύουν σε κάθε δημόσιο υπάλληλο (που υπάγεται στο ΜΤΠΥ) ο οποίος βγαίνει στη σύνταξη.
– Τα εφάπαξ τα οποία αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2013 καταβάλλονται μειωμένα έως 20%.
– Η νέα εισφορά 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ αλλά και η αυξημένη εισφορά 6% (από το 4%) σε όλες τις κύριες συντάξεις για τον ίδιο λόγο ισχύουν κανονικά από την 1η Ιουλίου του 2015, έστω και αν έχει διορθωθεί η βάση υπολογισμού τους.
Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, «με τον νόμο Κατρούγκαλου καταγράφονται αδικίες εις βάρος ασφαλισμένων που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια προς όφελος άλλων που έχουν μικρότερη ασφαλιστική συνεισφορά. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ασφαλισμένοι με υψηλές συντάξιμες αποδοχές που υφίστανται μεγάλες μειώσεις. Μάλιστα, με τον ίδιο νόμο οι συντάξεις είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που καταβάλλονται. Από το 2019 και μετά οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτημένες. Δηλαδή οι εισφορές που καταβάλλονται θα είναι πολύ υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις!